szabadidő

shopping

szerkesztés

Szobanövénytuning az őszi szürkeség előtt – Workshopok, üzletek, virágboltok

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 08. 26. 15:40

Most még szép az idő, és reméljük, hogy a nyárias hangulat sokáig kitart, azonban nem árt, ha felkészülünk arra, hogy hamarosan szürkébbre, hidegebbre fordulnak a napok. Ilyenkor szívet melengető látvány egy-egy szép, egészséges szobanövény csinos kaspóban, virágtartóban. Az ősz az egyik legideálisabb időszak az átültetésre (kivéve, ha a növényünk ekkor virágzik) és a virágainkkal kapcsolatos nagyobb munkákra, a forma alakítására, a hajtások metszésére. Ez pedig alkalmat kínál arra is, hogy lakásunkban még előnyösebben rendezzük el zöld barátainkat, vagy egy-egy csinos kiegészítővel kiemeljük szépségüket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Szobanövény-cserebere és -vásár

1/6

Ha kedvencünk kinőtte a lakást, és fájó szívvel, de szabadulnánk tőle, új virágokat szereznénk vagy kaspókra, eszközökre vágyunk, akkor szuper lehetőséget kínálnak a növénycserék és -vásárok. A Szimpla Kertben a korábbi sikereken felbuzdulva immár havonta rendeznek ilyeneket, éppen ezen a hétvégén lesz a következő. Ha ide nem tudunk ellátogatni, szeptember 11-én a Mad Garden Budában a kiskertpiac is szervez hasonló vásárt. A részletekről hamarosan olvashatunk a helyszín Facebook-oldalán. A belépés nézelődők, kertbarátok számára ingyenes, így nemcsak csodás növényeket, hanem egy kedves közösséget is megismerhetünk.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Virágpiac

2/6

1135 Budapest, Szent László utca 21–23.

Címkék

Beszerezhetjük növényeinket kertészetekben, piacokon is. Utóbbiak egyik legizgalmasabb alternatívája a Budapesti Virágpiac Angyalföldön, amely tulajdonképpen egy olyan nagybani, ahol egyszeri látogatókat, magánszemélyeket is kiszolgálnak. A legtöbb kiskereskedőt hétfőn és csütörtökön találjuk a helyszínen, ilyenkor érdemes nekünk is ellátogatnunk ide. Mivel belépőt is kell fizetni, elsősorban akkor menjünk, ha egyszerre több növényt szeretnénk vásárolni. A piac legtöbbször délután tart nyitva, a látogatás feltételeiről érdemes előre tájékozódni

Fotó: Pilea Projekt

Virágboltok

3/6

Virágboltokba járkálni üdítő szórakozás, ráadásul viszonylag könnyedén ki tudjuk választani a lakásunkba leginkább illő kedvencet, hiszen az üzletben dolgozók általában nagyon is hozzáértő virágbolondok. A legtöbb helyen ráadásul nemcsak gyönyörű növényeket kínálnak, hanem hozzájuk tartozó lakberendezési tárgyakat, kaspókat, díszeket is. A Lam Sơn Life-ban például autentikus ázsiai lakásdekorációkat vásárolhatunk, a plante. kiegészítőit skandináv minimalizmus jellemzi, a Pilea Projektnél pedig az újrahasznosított és retró kaspóké, virágtartóké a főszerep a csodás növények mellett. 

Fotó: Urban Jungle - Facebook

Kaspók és virágtartók

4/6

Ha már átültettük a növényeinket, de szeretnénk nekik egy kis extra gondoskodást adni, készíthetünk számukra kaspókat vagy virágtartókat is. Ehhez több workshop közül választhatunk, az Urban Jungle szervezésében például október 8-án és november 16-án is készíthetünk magunknak makramé virágtartót. A Henger Stúdióban pedig némi alaptudással és elkötelezettséggel saját gyártású kerámiakaspónk is lehet.

Fotó: Pexels.com

Felelős növénytartás

5/6

Fontos, hogy mindig olyan szobanövényt válasszunk, amelynek biztosítani tudjuk az alapvető igényeit (fényt vagy páratartalmat). Ha ennek megfelelően megvásároltuk és megszerettük virágunkat, akkor már csak egy dolgunk van: életben kell tartanunk. Ehhez nyújtanak segítséget az Urban Jungle Hogyan ne öld meg szobanövényeidet? elnevezésű, havonta megrendezett workshopjai, és a plante.-ba is mehetünk gondozási tanácsokért

Fotó: Plante. - Facebook

Ha kevés időnk van

6/6

Ha minden igyekezeted ellenére sem vagy túl nagy növénymágus, vagy valamiért nem tudsz virágokat tartani, próbálkozhatsz alternatív megoldásokkal is. A plante. workshopján és a RisoPlantosokkal például floráriumokat készíthetünk. A kicsi, üvegbe zárt ökoszisztémának szinte csak szeretetre és megfelelő helyre van szüksége az élethez, így azok számára is ideális lehet, akik nem tudnak túl sok gondoskodást biztosítani növényeik számára. Ha esetleg ez az út sem járható, vagy van egy sötét sarok a lakásunkban, ahol szívesen néznénk inkább valami zöldet, akkor zuzmóképünk is lehet.

Hasonló tartalmak

Admin mode