szabadidő

szerkesztés

Rövidülő nappalok és langyos éjszakák – 15 ingyenes program a nyár utolsó hónapjára

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 08. 01. 13:41

Elérkezett az augusztus, egyre több a barnára sült ember a városban, sőt mostanra mintha már elkezdtünk volna megcsömörleni a nyár kínálta szabadságtól, a buja természettől, a hőhullámok alatt szinte vágyakozva gondolunk vissza a téli szürkeségre, a nyaralás alatti kiköltekezés miatt pedig talán fel is sóhajtunk: jöhetne már az ősz. Ne tegyünk így, inkább élvezzük, ami még hátravan az évszakból, és augusztusban toljuk meg a nyár kínálta örömöket néhány ingyenes városi programmal.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Ússz és napozz szabadstrandokon!

1/15

Sápadt árnyalatunkat könnyen bronzbarnára cserélhetjük a fővárosi vagy Budapest környéki szabadstrandokon, miközben jót hűsölünk és a lelkünk is helyére kerül a természet közelségétől. Természetes fürdőhelyeket itt ajánlottunk, ezenkívül idén is ingyen lehet majd strandolni a Római-parton, az erre kijelölt szakaszon, és az amúgy belépős SHO Beachen is úszhatunk egy fél órát, este fél 8-tól zárásig fizetés nélkül.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Élvezd a menetszelet bringázás közben!

2/15

Hűsölés, sport, szabadság és a város látványa teljesen más szemszögből. Ezt nyújtja a nyári biciklizés élménye. A haladás nem mindig egyszerű persze, de így a dugótól is megkímélhetjük magunkat, ráadásul az elmúlt néhány évben több izgalmas bringaútvonallal is gazdagodott a város. Tekerni könnyű és jólesik, a menetszél hűsít, és közben még barnulunk is. Kedvenc könnyű nyári bringatúráinkat itt gyűjtöttük össze, a Dunakanyarba, Etyekre vagy az egyik legnépszerűbb útvonalon Szentendrére pedig egynapos kirándulás keretében tekerhetünk ki. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Sétálj zöld lombok alatt a városban!

3/15

A városi sétaútvonalaknak minden évszakban megvan a maguk előnye. Télen a hideg és szürke időjárás ellenére azért érdemes elindulni, mert a lehullott lombok között jól látszanak a csodás épületek, nyáron pedig épp ellenkezőleg, a jókora kertekben zöld pompájukban ragyognak a gyönyörű idős fák, nem kevés romantikát kölcsönözve a környezetnek. A legcsinosabb villaövezeteket ebben a cikkben gyűjtöttük össze, a Naphegy utcáit mi is csak nemrég fedeztük föl, a Bartók Béla út szecessziós épületeivel együtt, szép kilátásért pedig a Vár titkos török kertjében érdemes sétálni. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Piknikezz!

4/15

Valószínűleg a fűben való chillezés és az evés a két legmegnyugtatóbb nyári elfoglaltság, ezért is szuper hír, hogy egy jó kis piknikezés keretében a kettőt akár össze is köthetjük. Miért ne fogyaszthatnánk el mindennapi reggelinket vagy ebédünket kivételesen nem otthon, hanem egy csodásan zöld városi réten hűsölve? Ehhez itt ajánlottuk kedvenc helyszíneinket

Fotó: Csokonai Művelődi Ház - Facebook

Mozizz csillagos ég alatt!

5/15

A kertmozi tipikusan nyári elfoglaltság, szuper érzés a hűsítő szellőben, üdítőt szürcsölgetve a hatalmas vásznat nézni, miközben a zöld gyep illata vesz körül bennünket. A városban szerencsére több kertmozit is berendeztek, a vetítések ingyenesek lesznek például a Mad Kertben, a Magyar Zene Házában, a Budapest Gardenben, a Felliniben és az Orczy Summer Chill keretében is. Sőt tegnap, már jóval nyári kertmozilistánk elkészülte után kaptuk a hírt, hogy a Margitszigeten is lesznek ingyenes filmvetítések.

Fotó: Gretchen Kessler - We Love Budapest

Hallgass ingyenes koncerteket!

6/15

Az Orczy Summer Chillen nemcsak kertmozi, hanem ingyenes koncertek is várnak bennünket, igényes könnyűzenei, jazz- és soulelőadókkal, a komolyzene iránt érdeklődők pedig augusztus 14-ig vehetnek részt ingyenes minikoncerteken a Zenélő Budapest programsorozat keretében, miközben a Budapest Jazz Club jazzestjei is folytatódnak. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Látogass el múzeumokba!

7/15

Ugyan augusztus 20-a idén szombatra esik, így sajnos a hosszú hétvége kimarad, nem árt, ha tudjuk, hogy a nemzeti ünnep alkalmából az állami muzeális intézmények állandó kiállításaira (néhol az időszakiakra is) ingyenes a belépés. A néhány hónapja megnyitott, izgalmas és rendkívül interaktív Pénzmúzeumot pedig nyílt nap keretében augusztus 1-jén is ingyenesen és regisztráció nélkül látogathatjuk. Az ehhez kapcsolódó különleges programok során többek között anélkül hozhatunk pénzügyi döntéseket, hogy aggódnunk kellene csekély vagyonunk elvesztése miatt.

Fotó: Kieselbach Galéria - Bíró Dávid

Kíváncsiskodj galériákban!

8/15

Szokatlanul izgalmas és színes a nyári felhozatal a budapesti galériákban is, különösen a kortárs művészet terén. Ingyenesen látogathatjuk többek között a magyar Y generáció legjobb alkotóinak (például Barabás Zsófi, Batykó Róbert, Csató József, Nemes Márton) Youhu című közös kiállítását a Kieselbach Galériában, míg a Kisteremben Anna Mark Párizsban élő festőművész alkotásai mutatkoznak be, érdekes a Molnár Ani Galéria Still in Bloom című tárlata is, a Q Contemporaryban pedig még mindig látható az egyik legjelentősebb hazai magánkollekcióból, a Somlói–Spengler-gyűjtemény darabjaiból álló tárlat.  

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Kirándulj susogó erdőben!

9/15

A vízparti lazuláshoz képest viszonylag kevésszer jut eszünkbe az erdei hűsölés. Ez pedig nem helyes, hiszen az erdőkben sokszor 8-10 fokkal is hűvösebb van, mint a városban, ráadásul nyáron jóval kevesebb kirándulóval találkozunk, mint tavasszal vagy ősszel, így még jobban tudjuk élvezni a csendet, a madárdalt és a lombok susogását. Ehhez több fővárosi vagy Budapest környéki kirándulóhely áll rendelkezésünkre. Ha hosszabb kiruccanásra vágyunk, csodás élményeket tartogat például a Bertényi Miklós Füvészkert, ha kevesebb időnk van, ebből a listából válogathatunk rövid útvonalakat vagy ingyen is látogatható arborétumokat. Az őszi tippjeink pedig nyárra is érvényesek.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fuss, kocogj!

10/15

Bár a júliusihoz hasonló hőségben senkinek sem tanácsoljuk, hogy elkezdje ezt az amúgy szuper sportot, augusztus közepétől már többnyire véget ér a nagy meleg, a reggeli órákban és estefelé pedig kifejezetten jólesik egy kis mozgás. A kellemes környezetben, zöld fák között pedig nem esik nehezünkre rávenni magunkat arra, hogy kocogjunk egyet. A sporthoz itt ajánlottuk kedvenc (különböző nehézségű) útvonalainkat

Fotó: We Love Budapest

Lazulj a rakparton!

11/15

A Lánchíd felújítása miatt augusztus 14-ig a gyalogosoké a budai alsó rakpart Halász utca és Döbrentei tér közötti szakasza, ahol nemcsak andaloghatunk, hanem olvasgathatunk, lazulgathatunk is a Dunát szemlélve. A nagyobb társaságokat tűzrakó hely és jókora padok várják, a legkisebbek homokozhatnak és kiállítást nézhetnek, a Duna skubizóban pedig régi életképeket és gyermekrajzokat láthatunk a helyszínről. Egy hónapig miénk a rakpart, használjuk ki! 

Képünk illusztráció

Fotó: Kőrösi Tamás

Grillezz a szabadban (de figyelj a tűzgyújtás szabályaira)!

12/15

Noha az országban most tűzgyújtási tilalom van érvényben, bízhatunk abban, hogy augusztus vége felé újra lehet majd grillezni a népszerű kiránduló-útvonalak körül kijelölt helyeken. A legjobb helyszínekről itt találhatjátok listánkat, kedvencünk a kamaraerdei Nagy-tisztáson található tűzrakó, amelyhez fedett beálló is tartozik, de kellemes és kulturált helyszíneket találunk a Kis-Sváb-hegy Természetvédelmi Területnél és a Normafánál is. Nagyon fontos azonban, hogy csak ott rakjunk tüzet, ahol ezt jelölik, vigyünk magunkkal tűzifát, vagy ha a környékről válogatunk, csak a száraz leveleket, gallyakat használjuk, a tüzet pedig jól oltsuk el indulás előtt. Grillezés előtt tájékozódjunk az aktuális szabályokról és arról, hol van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Okosodj a Három Szerb Kávéházban!

13/15

Ha legokosabb ismerőseink nélkülünk mentek nyaralni, és már teljesen ránk buggyant a meleg sör, itt az ideje egy kis agytornának. Erre pedig kiváló lehetőségünk nyílik a Három Szerb Kávéház Szellemi rapid-randi elnevezésű vitaestjén, ahol asztaltársaságokra osztva, nyolcperces váltásokban vitatkozhatunk a helyszínen megadott kérdésekről. Ezek között a korábbi alkalmakon olyan izgalmas felvetések szerepeltek, mint hogy mi a különbség egy férfi és női vezető között, vagy legalizálnánk-e Magyarországon a bordélyházakat. A programról részletesebb információt itt olvashatunk. 

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló / Facebook

Nézz hullócsillagokat!

14/15

Augusztus egyik legromantikusabb eseménye, hogy újra láthatóvá válnak a Perseidák. A látványos meteorraj miatt az augusztusi esték a csillaghullásról szólnak, amit bárki megfigyelhet a városi fényszennyezéstől távolabb eső helyeken. Idén a csúcs augusztus 11–12. körül várható, a különleges esemény nyomon követéséhez itt gyűjtöttük össze azokat a budapesti helyszíneket, ahonnan a legtöbb hullócsillagot láthatjuk. 

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

+1 Segítség a nyári szünet alatt

15/15

Hiába szeretjük saját gyermekeinket, a hosszú nyári szünet a legtöbb szülőt anyagilag és mentálisan is kizsigereli. Különösen így van ez azokkal, akik gyermeküket egyedül nevelik. Nekik nyújtanak segítséget az Egyszülős Központok, ahol a tagok a foglalkozásokon, előadásokon kívül pár órára gyermekfelügyeletet, sőt ingyen vagy pár ezer forintért nyári tábort is igénybe vehetnek. A részletekről itt írtunk.  

Hasonló tartalmak

Admin mode