szabadidő

szerkesztés

Lassan járj, tovább érsz – 5 kedvcsináló kirándulás az őszi túraszezonhoz

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 09. 07. 15:57

Az őszbe fordulva itt az ideje nekikészülődni az idei túraszezonnak: lepucolni a bakancsokat, előbányászni a fiókok mélyéről a térképeket, hadrendbe állítani a széldzsekit. Tervezni, hogy hova megyünk idén. Végül keresni egy olyan kirándulást, amivel megmozgathatjuk kissé berozsdásodott és elpuhult túraizmainkat, és ami se nem hosszú, se megerőltető, hanem könnyed, jóleső és szép – de hát mi nem szép az erdőben?

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Alsó-Jegenye-völgy

1/5

Alsó-Jegenye-völgy

Több Infó

A Solymár határában lévő kirándulóhely, az Alsó-Jegenye-völgy nagy népszerűségnek örvend a hangulatos kis vízesések meg az erre-arra kanyargó Rózsika-forrás fölött átívelő fahidak miatt. Szó se róla, van valami mesés ebben a vidékben, a kis kosarával szökdécselve közeledő Piroska vagy akár a fütyörészve munkába igyekvő hét törpe simán belesimulna a tájba, fel sem tűnne. Kellemes ebéd utáni erdei sétát kínál a völgy, és ha még rátolnánk egy kis emelkedőt is, akkor a rét után megcélozhatjuk a dombtetőn álló solymári várat is. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Teknős Tanösvény

2/5

2120 Dunakeszi, Nádas utca 6.

Címkék

Dunakeszin egy nagy áruház mögött, az autóút szomszédságában ha nem természeti csodát, de egy meglepetést találunk a természettől: egy lápvidéket. Fapallókon gyalogolhatunk, és kilátóból szemlélhetjük a vizet meg a bozótost. A vadregényes séta alig egy órára van Budapesttől, ráadásul kényelmes tempóban, itt-ott elidőzve másfél óra alatt megtehetjük az egyébként sem túl hosszú, 7 állomásos minitúrát. Kis szerencsével pedig még helyi arcokkal, vagyis teknősökkel is összefuthatunk, nem véletlenül hívják az útvonalat Teknős Tanösvénynek

Fotó: WLB

Keresztúri-erdő

3/5

Keresztúri-erdő

Több Infó

Ezt a szépséges kirándulóhelyet nem Budán találjuk, hanem a pesti oldalon, méghozzá Kőbánya és a XVII. kerület határán lévő Keresztúri-erdőben. Bár bent van a városban a tanösvény, mégis már pár lépés után úgy érezzük, valahol a civilizációtól távoli vidéken haladunk előre, ahol se házak, se autók, se ember, csak mi meg a természet. A romantikus, giccsközeli élményben ráadásul még fordulatot is kínál a vadregényes, borostyánnal benőtt útvonal: egy pontján II. világháborús megfigyelőállás, harckocsi-, gyalogsági és összekötő árkok keresztezik az utunkat. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Szent Jakab tanösvény

4/5

2371 Dabas, Láp utca

Címkék

A Dabas mellett található tanösvény igazi kettő az egyben terület: kirándulóhely, ami a Magyar Zarándokútnak is része. A lápos vidéken jórészt cölöpökre épített fapallókon járhatunk, az út pedig kanyarog erre-arra, néha egy-egy kisebb szigetre. Az egyiken még egy kilátó is magasodik, ahonnan belátható az egész környék. Pontosan megtervezhetjük, hogy merre menjünk. Persze eltévedni azért nem lehet, a Szent Jakab tanösvény a rövidebb túrák sorát szaporítja. 

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Apáthy-szikla – Árpád-kilátó – Kecske-hegy körtúra

5/5

1025 Budapest, Apáthy-szikla

Címkék

Az ötödik túrát azoknak ajánljuk, akik elpuhulás ide, berozsdásodás oda – nem férnek a bőrükbe, és ha nem is a legnehezebb túrával kezdenék az idényt, de azért a fentieket enyhén megmosolyognák. Az Apáthy-sziklát, az Árpád-kilátót és a Kecske-hegyet egyaránt bejáró körtúra nem rövid, felfelé is kell menni-mászni, és le lehet közben izzadni, de azért még mindig egy kényelmes és inkább könnyű túrának mondanánk, mint nehéznek és keménynek, viszont aki combosabban kezdené az idényt, annak ez tökéletes választás. Ráadásul városon belül van, Hűvösvölgy felé félúton. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode