szabadidő

szerkesztés

Helyek kis extrával – Mutatjuk, hova ülj be télen, ha a hideg elől menekülnél

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 12. 10. 9:38

Télen sokkal nehezebb, amikor a barátaiddal találkozol, mert nem ülhettek le egy padra a Duna-parton, nem sétálhattok egyet a parkban, nem őgyeleghettek csak úgy erre-arra a városban, mert hideg van. Ha mást is csinálnátok az evésen és az iváson túl, akkor ez a listánk nektek készült – olyan helyeket kutattunk fel, amikben van valami kis plusz. Csokorba gyűjtöttünk néhány lehetőséget.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Társasjátékos helyek

1/9

A társasjátékozás örök szerelem, a közösségi együttlétek egyik lehetséges bearanyozója. A rendszerváltást követő évtizedben ugyan kissé visszaesett a népszerűsége, de az ezredforduló után beköszöntött a táblás játékok reneszánsza, ami a mai napig töretlenül tart. Annyira, hogy egyre több olyan hely található városszerte, ahol társasjátékozással üthetjük el az időt, miközben sört, bort vagy bármi mást kortyolgatunk – természetesen baráti társaságban. A Board Game Café (1094 Budapest, Ferenc körút 17.) vagy a Game Up Pub (1066 Budapest, Zichy Jenő utca 4.) pont ilyen, társasjáték-központú helyek, ám az olyan kocsmák és bárok sora, ahol bónuszként van pár táblás játék is, szinte a végtelenségig folytatható lenne. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Kutya Egy Hely

2/9

1071 Budapest, Rottenbiller utca 39.

Címkék

Az idén nyitott Kutya Egy Hely, mint arról korábban beszámoltunk, hiánypótló hely a városban. Kávézó és bár, és ide nemcsak a kétlábú barátainkat vihetjük magunkkal, hanem elsősorban a négy lábon közlekedőket – akik ugatni is szoktak –, merthogy itt a kutyáké a főszerep. A házigazdák tekintetében is hasonló a helyzet: amikor beérünk ide, nemcsak kedves emberek várnak, hanem kedves kutyusok is. Ha szereted a kutyákat, de neked pont nincs, az sem lehet kizáró ok, hogy pont ide ülj be, hisz az ebek úgyis keresni fogják a társaságodat. Bónusz: nemcsak kutyás rendezvényeket tartanak itt, hanem társasjátékesteket is. 

Fotó: Gretchen Kessler - We Love Budapest

Cat Café

3/9

1065 Budapest, Révay utca 3.

Címkék

Ha kutyás helyet ajánlottunk, akkor úgy igazságos, ha olyanra is felhívjuk a figyelmet, ahol macskák vannak. A Cat Café Budapestben több cica is várja a vendégeket: különböző színűek, neműek, fajtájúak és korúak. Mindenki megtalálja köztük azt, amelyik a leginkább tetszik neki. Persze simogatni őket vagy játszani velük csak akkor tudunk, ha ők is akarják, viszont ha akarják, akkor nehezen fogjuk tudni elküldeni őket. Persze ki akarna elküldeni egy dús szőrű, doromboló, kedves cicát? 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Olvasós helyek

4/9

A könyvtárszobákat megidéző, elsősorban bölcsészeket és kékharisnyákat vonzó, könyvekkel teli helyekre beülve hamar kedvet kapunk ahhoz, hogy lekapjunk egy regényt, egy verses- vagy novelláskötetet valamelyik polcról. Az olvasás persze nem baráti társaságban való elfoglaltság, de felolvashatunk a többieknek vagy egymásnak is remek költeményeket, és nézegethetünk közösen szép képeskönyveket, albumokat is, ha vannak olyanok a polcon. Az Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.) az olvasós helyek alapesete Pesten, míg Budán a Kelet Kávézó (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.), és nagyon melegen ajánljuk figyelmetekbe még a Booktát (1023 Budapest, Margit utca 3.) meg a Massolit kávézót (1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.). 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Krak'n Town

5/9

1085 Budapest, József körút 31/A

Több Infó

A Krak'n Town nemcsak a gasztrokocsmák sorában foglal el különleges helyet, hanem az összes budapesti hely között is. Vagy tud valaki még egy steampunk tematikájú sörözőt, pubot, bárt, kávézót vagy bármit mondani? Elsősorban azok fogják magukat itt jól érezni, akiknek bejönnek a viktoriánus kor kulisszái közé helyezett futurista sci-fik, amiket fura gépek és lények népesítenek be. A Krak'n Town ráadásul már nem is csak egy hely, hanem kettő. A sörözőtől pár lépésre idén megnyitottak egy másik egységet is, ahol – szintúgy steampunk körítés mellett – elsősorban borozhatunk. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Beat On The Brat

6/9

1027 Budapest, Frankel Leó utca 14.

Címkék

A Nyár utcai szórakozóhely-legenda idén átköltözött Budára, és mint nappali hely, bár és lemezbolt nyitott újra. Az új Beat On The Brat hamar a kedvencünkké válhat – feltéve, ha szeretjük a zenét, annak is a 70-es, 80-as és 90-es évekbeli alternatív pop és rock változatát. Sörözés közben szétnézhetünk a lemezek között – még különlegességeket is találni –, bele is hallgathatunk, ráadásul nagyon baráti árakon kínálják a vinyleket. De ha épp nem akarunk lemezt venni, az sem gond, mert a falakra kiragasztott koncertplakátok végignézése is izgalmas programpontja lehet egy ott töltött délutánnak vagy kora estének.

Fotó: Gretchen Kessler - We Love Budapest

Szimpla Kert

7/9

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Címkék

A Szimpla Kertről számtalanszor leírták már – többek között mi is –, hogy a romkocsmák alfája és ómegája. Italhoz vagy ételhez nem nehéz hozzájutni, mert több pult is várja, hogy kiszolgálja az embert, de a Szimpla nem csak emiatt ajánlott hely. A romkocsma jelleg miatt tele van mindenféle kacattal, olyan, mint valami retró múzeum vagy mint egy hangulatos régiségüzlet. Ráadásul ha jókor – azaz hétvégén – toppanunk be, akkor a Szimplában belefuthatunk különböző programokba is: van termelői és bolhapiac, hanglemezvásár, sőt kutyás események is. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Marxim

8/9

1024 Budapest, Kis Rókus utca 23.

Címkék

A Marximban is a retró üli torát, de nem ám csak úgy, hanem speciális formában. A rendszerváltás előtti, szocialista időszak köszön vissza a falakról és a berendezési tárgyakról – persze nem hithű ifjúkommunista módon, hanem nagy adag iróniával leöntve. Barátok, valamint Marx, Engels, Sztálin, Lenin és a többiek társaságában jól csúszik a sör, pár pohár után talán még az Internacionálét is elénekli a (munkás)kórusba rendeződött vendégsereg. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Flippermúzeum

9/9

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 18.

Több Infó

Címkék

A Flippermúzeum kapcsán kicsit csalunk, mert a flipper itt nem a bónusz, hanem a fő csapásirány, minden egyéb csak utána következhet. Belépőt kell ugyan fizetni (2500–3500 Ft között), viszont ha már bent vagyunk, annyit flipperezhetünk, amennyit csak akarunk és nem szégyellünk – vagy amíg be nem zár a hely. Rengeteg békebeli, közelmúltbeli és mai játékgép várja, hogy használjuk, és tényleg olyan sok a flipper, hogy ha sokan vannak lent, akkor is lesz bőven miből válogatni. Ha pedig megpihennénk és átbeszélnénk addigi eredményeinket, vár a büfé és az italok. 

Hasonló tartalmak

Admin mode