szabadidő

szerkesztés

Budapesti bakancslista – 40 programötlet 2022 nyarára

Szerzők

  • Kovács Dávid

2022. 06. 03. 9:14

Hosszú idő után ez lesz az első nyarunk, amit szinte teljesen felhőtlenül élvezhetünk, és bár a szomszédban zajló háború a közhangulatra és a gazdasági helyzetre is hatással van, számos olyan dolgot tartogatnak a következő hónapok, amellyel legalább az előbbin javíthatunk. Ezúttal összesen 40 programötletet gyűjtöttünk össze nektek Budapesten és környékén, szerintünk érdemes valamennyit kipipálni szeptemberig!

Fotó: Friss Hús Budapest - Facebook

Nézz új rövidfilmeket a Friss Húson!

1/40

10. Friss Húson is ígéretes magyar és nemzetközi rövidfilmek közül válogathatunk, de a szakmai programok és a pitchfórum sem marad el. Az idei fesztivál négy témában hirdetett nemzetközi versenyblokkot: a Szép új világ kategória a közelmúltunkról és a jelenünkről szól, köztük egy Oscar-jelölt és egy cannes-i versenyfilmmel, az Elengedéseket mélyreható témák és drámai hangvétel jellemzi, A család kicsi kincseibe olyan személyes történetek érkeztek, amelyek az otthon berkeiben játszódnak, a Gyorsabban, magasabbra, erősebben! sportfilmes válogatásban pedig drámai, inspiráló filmekre számíthatunk.

Fotó: Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál - Facebook

Szerezz be ritkaságokat a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon!

2/40

Június 3–5. között az ország legnagyobb képregényes rendezvényére készülhetnek a műfaj kedvelői, de a kíváncsi laikusok is. Ahogy az már hagyománnyá vált, a fesztivált a képregénydíjasok kiállítása nyitja, idén két év hat díjazottjával. Ezután Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart bemutató workshopot, június 4-én pedig Ronan Toulhoat, francia képregényszerző és -rajzoló vár bennünket gyerekfoglalkozással és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról. A fesztivál utolsó napján vásáron vehetünk részt, ahol számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz.

Fotó: Gyerek Sziget - Facebook

Kapcsolódj ki a családdal a Gyerek Szigeten!

3/40

2022-ben újra gyermekekkel népesül be a Hajógyári-sziget a júniusi hétvégéken. A Gyerek Sziget tucatnyi programhelyszínén apróbbak és nagyobbak is megtalálják a magukhoz illő elfoglaltságokat a kézműves foglalkozásoktól, a színházi- és bábelőadásokon keresztül a táncházakig és a különféle koncertekig. Az eseménysorozatot Halász Judit indítja, és a színpadon fellépnek majd a Belvárosi Betyárok, a Veronaki, a Kiskalász, a Kaláka, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Kolompos, a Rutkai Bori Banda és az Apacuka is. Lesz állatsimogató, Kerek Perec Gasztronómiai Játszótér, Gyerek Paradicsom és még sok izgalmas játék és móka.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Kalandozz mesebeli helyszíneken!

4/40

A mesebeli és varázslatos helyszíneket gyakran távoli országokba, de legalábbis a főváros környékére, parkokba vagy titkos erdőkbe képzeljük, holott Budapesten is rengeteg olyan városrész, utca, tér és épület van, amire illik a mesebeli jelző. Korábbi cikkünkben 6 budapesti helyszínt gyűjtöttünk össze, ahová mindenképpen barangoljatok el, ha a hétköznapokból egy kicsit a mesék világába szökkennétek.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál

Légy irodalmár a Margó Irodalmi Fesztiválon!

5/40

Június 9. és 12. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol a szervezők számos könyvbemutatóval, friss megjelenésekkel várják a látogatókat. A Margón mutatja be új kötetét többek között Nádas Péter, Terézia Mora, Tolnai Ottó, Szabó T. Anna, Kun Árpád, Fiala Borcsa, Háy János, Dolák-Saly Róbert, Szentesi Éva, Dániel András, Czakó Zsófia, Rényi Ádám, Márton László, és az elmúlt évek hagyományait követve találkozhatunk majd az idei Libri irodalmi díjasokkal is. Mindemellett irodalmi standupestek és koncertek is színesítik a programot.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Merülj el a kulináris élményekben a 10 éves Chinatown Teraszon!

6/40

10. születésnapját ünnepli idén a Monori Center egészen unikális street food piaca, a Chinatown Terasz, amelynél nincs autentikusabb kínai hely a fővárosban, ami a hangulatot, a kínálatot és a vendégszeretetet illeti. Augusztus végéig, mindennap 17 és 23 óra között készülnek itt a kifejezetten nyári specialitások és olyan fogások, amiket Budapesten máshol nem kóstolhatunk. Idén már sokat mutató molinókról választhatjuk ki a finomságokat, ami nagy könnyítést jelent, hogy biztosan megtaláljuk majd a kedvenceket.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

SUP-ozz keresztül Budapesten!

7/40

Június 11-én már hetedik alkalommal rendezik meg a Budapest SUP Fesztivált, melynek keretében a Duna kellős közepén csoroghatunk végig a Római-parttól egészen a Kopaszi-gátig. A rendezvény egyaránt szól gyakorlott SUP-osoknak és kezdőknek, akik nyitottak az új sportolási lehetőségekre, ráadásul mindez a csodás budapesti Duna-parttal és hidakkal a háttérben.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fröcsköld ki magadból a feszültséget!

8/40

A Blaha Lujza tér szomszédságában, a Rákóczi úton található Fröcskölő a stressz levezetésére kínál újabb játékos lehetőséget, de annyiban elüt a hasonló célokat szolgáló helyektől, hogy kimondottan humánus módszer festéket kenni, mázolni, fröcskölni oda és úgy, ahova és ahogy akarjuk. A felgyülemlett feszkó anélkül távozik belőlünk, hogy előtörne belőlünk az agresszor, ellenben rengeteget nevetünk.

Fotó: Tímár Kornél - Kórusok Éjszakája

Vegyél részt a Kórusok Éjszakáján!

9/40

A Kórusok Éjszakája nyári kiadása is 10. születésnapjára készül, ráadásul két online év után ismét élőben tölti meg énekhanggal a Palotanegyedet. A június 11-i est folyamán 5 koncerthelyszínen, különböző műfaji kategóriákban (folk, hagyományos, könnyű- és régizene) 17 kórus ad koncertet, majd a fesztivál a Közös Énekléssel zárul, melynek során a közönség, a fellépők és a szervezők közösen tapasztalhatják meg az együtt éneklés örömét.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Figyeld meg a városi madarakat!

10/40

Elsőre talán nem is gondolnánk, mennyiféle madár lakja a várost, és ha kicsit odafigyelünk, nagyon sok érdekes dolgot tudhatunk meg róluk. Egy tavaszi cikkünkben már adtunk nektek tippeket ehhez, de ha profikra hagyatkoznátok, érdemes követni a Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának Facebook-oldalát, hiszen rendszeresen szerveznek vezetett túrákat. Kiegészítésként pedig olvassátok el Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológussal készült interjúnkat is.

Fotó: Bódis Krisztián / Budapest Images

Szökj be árnyékos belső kertekbe!

11/40

Nem titok, hogy imádjuk a bérházak csodás belső udvarait, kertjeit, ahová előszeretettel szökünk be lépten-nyomon. Amellett, hogy sokszor építészeti és botanikai élményt is nyújtanak, a nagy nyári melegben néhány perc hűsölésre is alkalmasak, de arra azért figyeljünk, hogy a lakókat ne zavarjuk.

Fotó: Clara Balzary / Warner Records

Ne csússz le az RHCP koncertjéről!

12/40

2022. június 15-én ismét visszatér hozzánk a Red Hot Chili Peppers, ráadásul első ízben tart velük John Frusciante gitáros, aki eddig egyetlen magyarországi fellépésük alkalmával sem volt éppen a banda tagja. Az RHCP karrierje legnagyobb slágereiből és a készülő új album dalaiból állítja össze a programot, előttük NAS és Thundercat lép majd színpadra a Puskás Arénában.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Nézz szét a Visegrádi-hegység új kilátójából!

13/40

Tavaly novemberben adták át a Visegrádi-hegység legújabb kilátóját a Bölcső-hegyen, melyet március végén meg is másztunk. Az Anna-völgyi vízeséstől induló körtúra már nem a könnyed kirándulás kategóriájába esik, az emelkedőkkel teli 10 kilométer után garantált a jóleső izomláz, de az elénk táruló körpanoráma megéri a fáradtságot.

Fotó: Főzdefeszt - Facebook

Kóstolj újra magyar söröket a Főzdefeszten!

14/40

Több év kihagyást követően (június 17–19. között) visszatér az első hazai kézművessör-fesztivál, a Főzdefeszt. Összesen 50 hazai sörfőzde vár majd minket a városligeti Napozóréten, akik mellé 20 gasztrokiállító is csatlakozik, sörökhöz passzoló ételkínálattal.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Sétálj hétköznapokon is!

15/40

Habár a nyaralási szezon kezdete előtt mindannyian sokat dolgozunk, azért néha előfordulhatnak lazább délutánok, amikor sikerül egy kicsit korábban végezni a munkával. Ezt a lopott időt pedig nem muszáj arra használni, hogy azonnal hazarohanjunk és az otthoni elmaradásainkat pótoljuk. Kedvenc rövid útvonalainkat ajánljuk arra az esetre, ha nincs idő összekészíteni a hátizsákot.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Éjszakázz múzeumokban!

16/40

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, azaz idén június 25-én lesz – immár 20. alkalommal. A kiállítóterek és a gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek szerte az országban.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Léghajózz a Városliget felett!

17/40

Talajhoz rögzített kilátópontként éledt újra a Városligetben a 120 évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a ballonozás. A léghajó menetrendszerűen emelkedik a levegőbe, kosarában egyszerre akár 30 utassal, akik mintegy 150 méter magasból csodálhatják a Ligetet és a várost.

Fotó: Kim Ohrling - Schneider Rondan Organization

Idézz fel ősi világokat a Wardrunával!

18/40

Igazi zenei és kulturális csemege érkezik július 6-án a Barba Negra színpadára, a norvég Wardruna az ősi skandináv és germán világot idézi majd meg a hasonló hangulatú Lindy Fay-Hella és a Dei Farne felvezetését követően. A Vikingek című sorozatban is felbukkant Wardruna zenéjének alapja az egykori rúnaírás, nevük is erre utal, melynek jelentése:  ’rúnák őrzője’.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Fedezd fel a Ráckevei–Soroksári-Duna-ágat!

19/40

A Római-part és a Népsziget mellett egyre népszerűbb a Ráckevei–Soroksári-Duna partja is a vízközeli kikapcsolódást, lazulást keresők körében, amit abszolút meg is tudunk érteni. Az olyan helyszínek, mint a Molnár-sziget vagy a Kolonics György sétány, esetleg a nemrég átadott pesterzsébeti Duna sétány mind a pihenés és a felfedezés élményével hívogatnak erre a partszakaszra. Éppen ezért a megóvása is fontos, ezért ügyeljünk rá, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet, és az élővilág békességét is tartsuk szem előtt!

Fotó: Live Nation Magyarország

Hallgasd meg élőben a grunge egyik legfontosabb zenekarát!

20/40

Pearl Jam 1996 után végre visszatér Budapestre – a 2020 márciusában megjelent új albumuk turnéjával. A koncertet eredetileg 2020 nyarára tervezték, ám a koronavírus-járvány borított mindent. Szerencsére sikerült új időpontot találni a bulinak, szinte napra pontosan két évvel később az eredeti időponthoz képest, 2022. július 12-én érkezik a grunge egyik legfontosabb zenekara a Sportarénába.

Fotó: Szigeti László (Feledi János – Feledi Project – Oláh Dezső Vibratone Quartet: Esszencia)

Vedd fel a ritmust a Nemzeti Táncszínház nyáresti szabadtéri táncestjein!

21/40

2022-ben ismét jelentkezik a Nemzeti Táncszínház nyári szabadtéri előadás-sorozata, a TáncPark, melynek Buda ikonikus rendezvényhelyszíne, a Millenáris ad otthont. Július 14–24. között a flamenco-, a tangó-, a kortárs és a hagyományőrző magyar táncokba is belekóstolhatunk, többek között olyan társulatok segítségével, mint a Magyar Állami Népi Együttes, a Duda Éva Társulat, a Feledi Project vagy a Gangaray Dance Company.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Indítsd a napot egy kiadós reggelivel!

22/40

A reggeli minden évszakban fontos része a napnak, azonban az igazi jó idő beköszöntével egy árnyas teraszon, esetleg rooftopon elkölteni mégiscsak más, mint az esős novemberben beülni valahova. Legutóbb idén márciusban frissítettük nagy reggelizős és bruncholós toplistánkat, melyben több mint 60 budapesti szpotot találtok, a kávézóktól a pékségeken át a klasszikus villásreggelis helyekig.

Fotó: 30Y - Facebook

Nézd meg a 30Y és Mucsi Zoltán közös előadását!

23/40

A 30Y kocsmakoncertje a MÜPA-ban debütált, 2015-ben. Maga a forma, az akusztikus hangvétel már ismert és szinte egyidős a zenekarral, a 2022-ben 22 éves 30Y tizenöt éve játszik közvetlen hangú koncerteket. A Resti ennek a koncertformának egy következő lépcsője. A július 16-i előadáson a zenekar mellett közreműködik Mucsi Zoltán színművész is a Városmajori Szabadtéri Színpadon, akinek különleges (állomásfőnöki) szerepet osztott ezúttal a zenekar.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Ne maradj le a Bosch-kiállításról!

24/40

Hátborzongató látvány, különös hallucinációk, a legszürreálisabb szenvedésmódok, amiket egy ember csak átélhet, pokolfolyamok és dermesztő sötétség – nem téved sokat, akinek Hieronymus Bosch neve hallatán hasonló dolgok jutnak eszébe. A Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása mindezt bizonyítja, ugyanakkor árnyalja is. A július 17-ig látogatható tárlat olyan műveket is bemutat, amik nem a teljes sötétségről szólnak, hanem megjelenik rajtuk a fény és a derűsebb színhasználat is.

Fotó: Kolorádó - Facebook

Fesztiválozz!

25/40

Idén nyáron már nagyon úgy fest, hogy klasszikus zenei és összművészeti fesztiválokból sem lesz hiány, olyannyira, hogy Budapesten belül és belátható közelségben is lesz annyi ilyen rendezvény, hogy bőven lehet válogatni közülük. Két év kihagyás után visszatér a Sziget, debütál a Reflektor, egynapos kiadással jelentkezik a Telekom Electronic Beats Festival, eddigi talán legjobb programjával jön a Kolorádó, ismét megremegteti a tárnoki kőfejtőt a Katlan Festival, újrázik a La Boum kastélyházibulija, első ízben lesznek külföldi előadók a Waldorfeszten, de lesz Bánkitó Fesztivál, és ne feledkezzünk meg a Reggae Campről sem, habár náluk a cikk írásának idején még akadnak bizonytalanságok.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Heveréssz botanikus kertek és arborétumok árnyékában!

26/40

Már többször is szó volt a pihenési lehetőségekről, ezt a vonalat tovább erősítve ajánljuk a legérdekesebb fővárosi és környékbeli botanikus kerteket és arborétumokat is rekreációra, hiszen mindannyian tapasztaltuk már a növények, hát még a különleges, ritka fajok jótékony hatását. Ezekre rácsodálkozva sétálni, árnyékukban olvasgatni, leheveredni, netán jógázni igazán feltöltő élmény.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Fagyizz!

27/40

Ugyan fagyikörképünk legutóbb tavaly esett át nagyobb frissítésen, kiindulási alapnak továbbra is tökéletes, ha igazán finom fagylaltokat szeretnétek kóstolni egy fárasztó munkanap, esetleg egy hétvégi családi városi kaland után. Pisztácia, chilis csoki, sós karamell, fahéjas szilva vagy mangó – a kínálat igazán bőséges.

Fotó: Monkeytown Records

Táncolj a szabad ég alatt a Moderat legjobb trackjeire!

28/40

Májusban megjelent, MORE D4TA című új albumát hozza magával Budapestre július 22-én a Moderat, melyet a Modeselektor két tagja, Gernot Bronsert és Sebastian Szary, illetve az Apparat művésznéven alkotó Sascha Ring alkot. A friss anyag mellett egy teljesen új koncertélményre is számíthatunk a Budapest Parkban, ahol a szabad ég alatt táncolhatunk majd a trió legjobb trackjeire.

Fotó: Fári Kata - We Love Budapest

Kirándulj a Dunakanyarban!

29/40

A Dunakanyar szinte végtelen felfedeznivalót tartogat azok számára, akik nyakukba veszik az ország egyik legszebb környékét, legyen szó kulturális, gasztronómiai vagy természeti érdekességekről. Az utóbbihoz korábbi összeállításunkat ajánljuk, amelyben 7 klassz útvonalat gyűjtöttünk össze.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Hűsöljetek vizes játszótereken a gyerekekkel!

30/40

A nyári forróságban legszívesebben minden napunkat valamelyik strandon töltenénk, a gyerekeket pedig sokszor még jobban megviseli a nagy meleg. Mivel a mindennapos strandolás elég nehezen kivitelezhető, a vizes játszóterek jó alternatívák lehetnek a kisebbeknek. A váltóruhát és a naptejet itt se felejtsétek otthon!

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Ugorj fejest a tudományokba a Csodák Palotájában! (x)

31/40

Ha azon gondolkozunk, hogy milyen programot találjunk ki, ami leköti a gyerekeket, szórakozás a felnőtteknek, akár még a nagyi is élvezi, de ha a párunkkal randizni mennénk, arra is tökéletes, akkor irány a Csodák Palotája! Budapest egyik legszórakoztatóbb létesítménye több mint 25 éve várja azokat, akiket érdekel a tudomány, de nem az a száraz fajta, hanem a játékos, az érdekes, az interaktív.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Próbáld ki a wakesurföt!

32/40

Budapesten és környékén űzhető vízi sportok közül a wakesurf az egyik legizgalmasabb, ami főként azok számára lehet érdekes, akik a korábban már említett SUP-ozást például túlságosan monotonnak vagy unalmasnak találják. Mi a Népszigeti Szabadidő- és Vízisport Egyesület területén működő Ballast Surf Clubnál próbáltuk a wakesurföt, ahol Szóláth Szebasztián kétszeres wakeboardvilágbajnoktól leshetjük el a sport alapjait.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Ünnepelj a manouche jazz legjobb hazai képviselőivel!

33/40

Idén augusztus 14-én rendezik meg a Kobuci Kertben a Django Fesztet, mely méltó emléket szeretne állítani Django Reinhardt gitáros zenéjének. Fellép többek közt a manouche jazz műfaj egyik legnagyobb alakja, Angelo Debarre, de színpadra lép Roby Lakatos, a Dejan Krsmanovic Balkany Gypsy Jazz Quartet, és nyitott jam is lesz Illés Ferenccel, a Budapest Gipsy Swing zenekar vezetőjével.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Járd be a várost biciklivel!

34/40

Az utóbbi időben jelentős mértékben megnőtt a budapesti bringások száma. Sokan életmódszerűen pattannak nyeregbe nap mint nap, de vannak szép számmal olyanok is, akiknek ez csak hétvégén fér bele, akkor viszont nagyon. Mutatjuk, merre kerékpározz a városban.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fürkészd az eget a Svábhegyi Csillagvizsgálóból!

35/40

A Svábhegyi Csillagvizsgáló nem csupán a csillagászoknak tartogat izgalmakat, rendszeresen szerveznek érdekes programokat, előadásokat és bemutatókat, főként az olyan, nagyobb események idején, mint például a Perseidák meteorraj maximuma, ami általában augusztus 12-re vagy 13-ra esik. Ezekre általában nagy az érdeklődés, így érdemes résen lenni, ha nem szeretnénk lemaradni.

Fotó: Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva - Facebook

Élvezd a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva programjait!

36/40

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált minden év augusztusának utolsó hétvégéjén (augusztus 26–28.) rendezik, és ez idén sem lesz másként. A nyárbúcsúztató rendezvényen most is feltárulnak majd Szentendre legszebb házai és udvarai, lesznek kulturális és gyerekprogramok, kiállítások, városi séták, koncertek és – rengeteg más kiegészítő esemény mellett – fényfestés is a Fő téren.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Less be titkos budapesti zugokba, rejtett utcákba!

37/40

Egy közel kétmilliós nagyvárosban valójában nehéz igazán titkos zugokat, helyeket találni, azonban mindenki számára ismerős az a kellemes rácsodálkozó érzés, amikor rábukkanunk olyan eldugott lépcsőkre, belső udvarokra, terecskékre, múzeumokra vagy tanösvényekre, amiknek a létezéséről addig semmit sem tudtunk, mégis megragad bennünket valami. Korábbi cikkünkben mi már megmutattuk a kedvenceinket, most rajtatok a sor a felfedezésben!

Fotó: Szántó András

Repülj vissza a 20-as, 30-as évek art deco világába!

38/40

Augusztus 28-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában az Art deco Budapest – Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítás, ami a magyar art deco törekvések szűk másfél évtizedét dolgozza fel, és bemutatja az akkor készült tárgyak és műalkotások legjavát. A több mint 250 kiállítási tétel nagyobbik része ritkán szerepel múzeumok és galériák repertoárján, sőt olyan is akad köztük, amit még soha nem láthatott a közönség.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Lazíts egy rooftopon!

39/40

A páratlan kilátás segítségével teljesen más szemszögből tekinthetünk azokra az utcákra, amelyeken mindennap elhaladunk. A város zajai elhalnak, az épületek kontúrjai élesen elválnak az alkonyi égbolttól. Legutóbbi gyűjtésünkben 9 remek rooftop bárt válogattunk, ahol átélhetjük ezt az élményt.

Fotó: Travis Shinn

Zárd a nyarat a Pixies koncertjével!

40/40

A 2004-ben újjáalakult Pixies 2019-ben friss lemezzel jelentkezett, Beneath the Eyrie címmel. A legendás csapat – akik évtizedekre meghatározták az underground gitárzenét – új matériával és korszakalkotó slágerekkel (például a Harcosok klubja zárójelenetéhez aláfestést nyújtó Where Is My Mind? cíművel) érkezik karrierje során először Magyarországra – 2022. augusztus 30-án a Budapest Parkban koncerteznek!

Hasonló tartalmak

Admin mode