szabadidő

szerkesztés

Budapesti bakancslista – 40 programötlet a 2022/2023-as télre

Szerzők

  • Kovács Dávid

2022. 12. 05. 13:53

2022 sem fog a legnyugisabb évként bekerülni a történelemkönyvekbe, éppen ezért mindenkiben rengeteg a feszültség, amit valamennyien szeretnénk legalább időszakosan feloldani. Téli bakancslistánk ennek szellemében készült, összesen 40 olyan programötletet ajánlunk decembertől február végéig, melyek segítségével magatok mögött hagyhatjátok a mindennapok gondjait.

Fotó: BKV Zrt.

Utazz az adventi villamoson!

1/40

Ismét jár az adventi villamos Budapesten, azonban nem a megszokott fénydíszítéssel, hanem karácsonyi hangulatú belső dekorációval. Bár a takarékosság miatt a fényár ezúttal elmarad, az ünnepi hangulat így is az utasokkal marad a város különböző villamosvonalain. A menetrendet ide kattintva éritek el.

Fotó: Stand Restaurant - Facebook

Vacsorázz Michelin-csillagos étteremben!

2/40

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy sokak számára a mostani időszak komoly megszorításokat jelent, azonban ha valaki ennek ellenére szeretne egy igazán emlékezetes gasztronómiai élményt szerezni magának és szeretteinek, egyre több budapesti csúcsétterem közül választhat. A már két Michelin-csillaggal elismert Stand mellett a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essência, a Rumour és a SALT Budapest is büszkélkedhet egy-egy csillaggal, de ajánlásokból sincs hiány. Hogy pontosan kik kerültek be az idei Michelin-kalauzba, azt ebben a cikkünkben találjátok.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Járd be a Lumina Parkot!

3/40

Február végéig várja látogatóit Budapest legújabb téli látványossága, a Palatinus Strand területén megnyílt Lumina Park. A lengyel utazókiállítás fényinstallációi energiatakarékos LED-világítással működnek, melyekhez a Palatinus napelemei biztosítják az energiát. Képgalériánk segítségével ízelítőt kaphattok a fénypark hangulatából.

Fotó: Hungarocomix - Facebook

Válogass csemegék közül a Hungarocomix képregényvásáron!

4/40

A Magyar Képregényszövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos karácsony előtti képregényvásárát, melynek a Cinema Hall ad otthont december 10-én. A vásáron számos kincs és ritkaság között lelhetünk akár ajándékra, akár extra darabokra a saját gyűjteményünkbe.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nézd meg az El Greco-kiállítást!

5/40

A Szépművészeti Múzeumban február 29-ig nyitva tartó tárlat átfogóan és kimerítően foglalkozik El Greco művészetével, és több mint félszáz művét vonultatja fel, kiegészítve azokat néhány kortársa munkájával. Mindezen felül a nagyközönség két olyan művét is láthatja a görög származású spanyol mesternek, amiket most először mozdítottak el eredeti helyükről.

Fotó: Neda Navaee - Müpa

Hallgasd meg Nina Stemme áriaestjét!

6/40

Nina Stemme az egymillió dolláros Birgit Nilsson-díj birtokosa, akit gyakran a nagy elődhöz, Kirsten Flagstadhoz hasonlítanak. Gluck, Mozart, Haydn, Richard Strauss, Sosztakovics és a kortárs zene világában egyaránt otthonosan mozog, legsajátabb területe azonban Wagner. A Müpában is az ő operáiból szólaltat meg részleteket az énekesnő, aki a Scalától Bayreuthig, a Wiener Staatsopertől a Metropolitanig a világ jelentős operaházainak sztárvendége.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Indítsd a hétvégét egy új reggelizőben!

7/40

Egy szomorkás, szürke téli napot is fel tud dobni egy kiadós és jó hangulatú reggeli vagy brunch, amit a legnagyobb kedvencek mellett egyre több új helyen is megejthetünk. Az elmúlt hónapokban nyílt például a brazil életérzést a belvárosba csempésző A La Gringa, a remek házi kalácsokat is kínáló Edison & Jupiter, a metálos és deszkás szubkultúrát megidéző Lemmïng, az Újlipótvárost még vonzóbbá tevő NOAH, az igazán családias Nanu coffe & stuff, valamint a Déli pályaudvar környékét feldobó Babutzi is.

Fotó: Rácmolnár Milán - Makers Of Budapest

Vadássz kincsekre alternatív karácsonyi vásárokon!

8/40

Budapest azok számára is tartogat opciókat, akik a nagy és hagyományos karácsonyi vásárok mellett inkább az alternatívabb, családias vonalat kedvelik. Számos hazai dizájner tart majd önálló adventi vásárt, de természetesen lesznek több tervező és termelő munkáit, termékeit összefogó események is. Ilyen a Makers' Market, a WAMP, a Tribal Market, az Ajándék Terminál, az Adventi Prémium Art Fair, a Grand De Markt, a ZANI Store Karácsonyi Pop-up Vásár, a Vegan Sunday Christmas Market, az Adventi műhely vásár az AGNESKOVACS stúdiójában, a Kortárs Építészeti Központ Pop-up design vására, a POP-UP-KA a Kastnerben, a design vásár a TELEP-en, a Zipernowsky karácsonyi vásár és a Czakó Piacz adventi vásárai is.

Fotó: Alexa Viscius - Ground Control Touring

Lebegj a Widowspeak zenéjére!

9/40

December 11-én a Dürer Kertben játszik a 2010-es évek egyik legjobb dream pop és shoegaze zenekara, az amerikai Widowspeak. Bár márciusban megjelent, The Jacket című új lemezük turnéjával érkeznek hozzánk, érdemes átnyálazni a korábbi albumaikat is, melyek közül nekünk a 2017-es Expect the Best a kedvencünk, különösen a The Dream című dal. Harsh Realm című daluk egyébként az Amerikai Horror Story egyik epizódjában is felcsendül. A Widowspeak előtt a belga énekes-dalszerző, Camille Camille zenél majd.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Simogass cicákat a Cat Museum Budapestben!

10/40

Szeptember eleje óta van a belvárosban, az Arany János utcai metróállomáshoz közel egy olyan különleges hely, a Cat Museum Budapest, ami még a macskák legnagyobb ellenségeiből is képes cicabarátokat varázsolni, de az év végi stressz levezetésének okán is érdemes ide ellátogatni, hiszen Maki, Vattacukor, Leonardo, Cicero, Szimba, Neytiri, Maya és Kalóz bárkinek szívesen dorombol egy kicsit.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Nézelődj hagyományos karácsonyi vásárokon!

11/40

A hagyományos karácsonyi vásárok is elmaradhatatlan részei az ünnepeknek, ugyanakkor érdemes jól megválasztani az időpontot a látogatásra, mert a szenteste közeledtével egyre nagyobb lehet a tömeg, a hangulat miatt azonban még így is érdemes bejárni ezeket a rendezvényeket. A legnagyobb budapesti vásárok nyitvatartását – egy kis szentendrei kitekintéssel – ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Fotó: Nagy Attila / Operaház

Hangolódj az ünnepre A diótörővel!

12/40

Évtizedek óta a karácsonyi készülődés és az ünnepi hangulat elengedhetetlen része Csajkovszkij világhírű mesebalettje, A diótörő. A nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás balettigazgató korszerű, de a klasszikus balett hagyományait követő koreográfiáját a Magyar Nemzeti Balett táncosai és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei hozzák el nekünk idén karácsonykor – immár a felújított Operaházba. Tipp: a hatalmas érdeklődés miatt a novemberi és a decemberi időpontok mellett január közepéig műsoron lesz az előadás.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Készíts valami személyeset egy workshopon!

13/40

Ma már számos kreatív workshopon készíthetünk szeretteinknek vagy magunknak kisebb-nagyobb alkotásokat, ami legfőképp a karácsonyi időszakban lehet hasznos, de bármikor máskor is kellemes időtöltés lehet egy-egy ilyen foglalkozás. Aktuális kedvenceinket ide kattintva lelitek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Ne hagyd ki a téli Gyermekvasutat!

14/40

A budai hegyvidék legszebb kirándulóhelyeit összekötő Gyermekvasúton mindig szívesen utazunk, ám télen itt is egy egészen más világ tárul elénk. Egy havas napot mindenképp szánjatok egy kis vonatozásra, de össze is köthetitek egy hótaposós kirándulással – ha az időjárás is úgy akarja.

Fotó: Sivák Zsófia - Erik Sumo

Zárd az évet az Erik Sumo lemezbemutatójával!

15/40

Tövisházi Ambrus zeneszerző-producer zenekara, az idéntől a Band szót elhagyó Erik Sumo nevű formáció három év után jelentkezett új, dupla lemezzel. A csapat tagjai, akik 2005-ben első, My Rocky Mountain című lemezük megjelenését is az A38-on ünnepelték, idén szilveszterkor térnek vissza a hajó színpadára. A világ körüli utazásra invitáló új, kétrészes, diszkó- és house-elemekből összegyúrt, tánczenés anyaguk első fele, a Words Volume One szeptemberben jelent meg, a második rész pedig novemberben. Az új album diszkós blokkja után egy erős best of műsorral búcsúztatják el az idei évet.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Tölts el egy teljes napot a téli városban!

16/40

Ha belefáradtunk az ünnepi eszem-iszomba, és a sorozatok, valamint a karácsonyi filmek sem okoznak már akkora felüdülést, mint reméltük, akkor érdemes kilépni a lakásból és felfedezni a várost. 10+1 állomásból álló „kalandtúránk” remek alapot nyújt, ha a megszokottól kicsit eltérően szeretnétek bejárni a várost, és mivel az egész fakultatív, lejárhatjátok egyben, de szemezgethettek is magatoknak a célpontok közül.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Vonulj egy kis időre a Dunakanyarba!

17/40

A jól megválasztott időpont, a megfelelő helyszín és az ügyesen lefoglalt szállás garancia arra, hogy akár egy hosszú hétvége alatt is annyit töltődjünk a Dunakanyarban, hogy az előttünk álló hónapoknak kellő energiával vághassunk neki. Ehhez gyűjtöttünk össze eldugott szállásokat a régióban.

Fotó: Vígszínház - Dömölky Dániel

Nézz meg egy új színházi előadást!

18/40

A január és a február többek között arra is tökéletes, hogy az ősszel elmulasztott színházi előadásokat bepótoljuk, ha lemaradtunk róluk az év végi hajtás miatt. Ebben az évadban is több remek új előadást láttunk már, amiket mindenképpen ajánlunk, ezek Pintér Béla, Bodó Viktor, Szivák-Tóth Viktor és Ascher Tamás rendezései.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Télen se feledd a Római-partot!

19/40

Érthető okokból elsősorban a kiülős szezonban népszerű a Római-part, de érdemes lemerészkedni a Dunához télvíz idején is, amikor elcsendesedik a környék, s így a belvárostól sem túl távol lehet részünk természetközeli élményekben. Ha közben mégis felidéznénk a nyári ejtőzések hangulatát, akkor a téliesített Fellini Római Kultúrbisztró nyújthat menedéket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Korizz!

20/40

Nem múlhat el a tél jégkorcsolyázás nélkül sem, hiszen idehaza alighanem ez a legnépszerűbb téli sport. Mostanra már számos jégpálya közül lehet választani a legnépszerűbb Városligeti Műjégpálya mellett, a mostani szezonban például a Budapest Park, az Advent Óbudán, az Advent Bazilika, a Budapest Garden, a Hello Buda, az Újbudai Advent, a Bókay-kert, az újpesti Szent István tér, Újlipótváros, valamint a Csepeli Jégpark jégfelülete is a korizni vágyók rendelkezésére áll.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Készülj a vizsgákra hangulatos kávézókban!

21/40

Barátságos csend vagy halk zene, jó wifi, kényelmes asztalok és székek – ezek bárki számára elengedhetetlenek ahhoz, hogy minél hatékonyabban el tudja végezni feladatát vagy el tudja sajátítani a megfelelő tudásanyagot. Toplistánkban 11 helyet szedtünk össze, ahol a vizsgaidőszakban is adottak ezek a körülmények, ha már megteltek a könyvtárak.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Kirándulj télen is!

22/40

Hacsak nem túl esős az időjárás, télen is nagyon jókat lehet kirándulni, pláne ha szerencsénk van, és egy kis hó is esik, netán zúzmara díszíti a faágakat. Ilyenkor egészen más a hangulata a természetjárásnak, de minden esetben készüljünk az időjárásnak megfelelő öltözettel. Nemrégiben egyetlen cikkbe gyűjtöttük az aktuális kedvenc kirándulóhelyeinket, téli túrákhoz is ezeket ajánljuk.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Melegedj jó éttermekben természetjárás után!

23/40

Ha már szóba került a kirándulás, érdemes továbbgondolni egy barangolós napot, és olyan útvonalat választani, melyet egy kellemes ebéddel/vacsorával zárhatunk. Természetesen ehhez is tudunk nektek segítséget nyújtani, ide kattintva szuper Budapest környéki éttermek közül válogathattok, ahol egy finom étel mellett melegedhettek túra után.

Fotó: Ricsárdgír - Facebook

Bulizz a Ricsárdgír utolsó lemezének bemutatóján!

24/40

Mint bizonyára sokan tudjátok, az ország egyik legszórakoztatóbb koncertzenekara, a Ricsárdgír májusban elbúcsúzik a közönségtől, de a búcsúkoncert előtt még egy utolsó, 11 dalból álló lemezzel is készülnek, melyet január 12-én mutatnak be élőben az Akvárium Klubban. Aki méltó módon szeretné nyitni az évet, annak mindenképpen ott a helye!

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Randizzatok a téli városban!

25/40

Feszes elegancia vagy könnyed lazaság? Semleges helyszín vagy témát adó változatosság? Vadromantika vagy a passzoló tulajdonságok száraz elkönyvelése? Minden helyzethez válogattunk tippeket nektek egy téli budapesti randihoz, így már szóba sem jöhet az a kifogás, hogy ilyenkor nincs mit csinálni a városban.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Próbálj ki téli sportokat!

26/40

Túlzás lenne azt állítani, hogy Budapest – egyáltalán Magyarország – télisport-nagyhatalom lenne, ugyanakkor nem teljesen reménytelen a helyzet, ha valaki a városban vagy annak belátható közelségében szeretne hódolni kedvenc téli sportjainak a síeléstől a curlingig. Hogy pontosan mit és hol próbálhattok ki, azt ebben a listánkban soroltuk fel nektek.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Ne csússz le a Vaszary-kiállításról!

27/40

A Magyar Nemzeti Galériában látható Vaszary. Az ismeretlen ismerős című tárlat elsősorban azért nagy szám, mert 24 eddig teljesen ismeretlen művet mutat be a látogatóknak, másodsorban meg azért, mert ezek a színekkel és érzelmekkel teli festmények mindenkit rabul ejtenek. A 2022-ben nyílt kiállítások közül ezt szerettük az egyik legjobban, ezért különösen ajánljuk, hogy a január 15-i zárás előtt még mindenképpen nézzétek meg, ha korábban nem tettétek.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Kuckózz be a leghidegebb napokon!

28/40

Bár előszeretettel propagáljuk a kimozdulást a leghidegebb hónapokban is, azért a bekuckózás sem áll távol tőlünk. Természetesen mi is ismerjük azt az érzést, amikor a hűvös városban a hétköznapi rohanás után hirtelen le kell lassulnunk, át kell melegednünk, ehhez pedig szükségünk van egy pohár meleg italra és egy textillel vastagon borított ülőfelületre vagy pokrócra. Ezen a linken olyan helyeket mutatunk, ahol ezekkel várnak bennünket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Indítsátok csapatépítővel az évet!

29/40

A munkahelyi csapatépítőkre hajlamosak vagyunk kötelező elemként gondolni, amit legszívesebben hamar letudnánk, de szerintünk lehet ezt a műfajt úgy is csinálni, hogy valóban összekovácsolja a csapatot, és ne csak az ingyenvacsoráról szóljon az egész. Ehhez 10 tippet is mutatunk, melyek közül akár már az év elejére is betervezhettek egyet.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Fedezz fel Budapest környéki kisvárosokat!

30/40

Városnéző túrákra nemcsak Budapesten tudunk menni, ráadásul az olyan közeli helyszínek, mint Szentendre vagy Vác még délutáni randicélpontnak is szuperek, ha a megszokott beülős helyek helyett valami mást keresnénk. A kacskaringós, macskaköves utcák, a színes házacskák, a különleges templomok, a Duna közelsége vagy a Gödöllői Királyi Kastély még azokat is ezekbe a városokba csábítják, akik hétvégéjüket inkább különféle túrák teljesítésének vagy hegységek felfedezésének szentelnék.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Télen se mondj le a rooftopokról!

31/40

A rooftopbárok elsősorban a nyár slágerhelyszínei, ahonnan különleges koktélokkal a kezünkben csodálhatjuk a naplementét a város felett. Ugyanakkor nem mindegyik zár be az ősz beköszöntével, sőt az egész téli szezonban várják vendégeiket, gondoskodva természetesen arról is, hogy ne fagyjunk jégkockává. Fűtött teraszt és téli finomságokat találunk például a St. Andrea Wine & Skybarban, a 360 Barban, az Intermezzo Roof Terrace-on, a SOLID Budapestben, a LEO Rooftopon, a The Duchessben vagy a High Note SkyBarban is.

Fotó: We Love Budapest

Kóstolj forró ramen leveseket!

32/40

Az összefüggő szürkeségben és a metsző hidegben nincs is kellemesebb dolog, mint egy gőzölgő és tartalmas leves elfogyasztása. A ramen egy összetett, japán, húsalapú, gyakorlatilag egytálételnek is megfelelő gazdagságú leves, kellő mélységgel és variálható betétekkel. Bár Budapest közel sem ramennagyhatalom, azért ismerünk pár helyet, ahol élményszámba megy ez a fogás.

Fotó: Primary Talent International

Rúgj ki a hámból a Dropkick Murphys eddigi legnagyobb hazai koncertjén!

33/40

Eddigi legnagyszabásúbb magyarországi koncertjére készül a Dropkick Murphys, a kelta punk legnépszerűbb zenekara. 2023. február 7-én a Sportarénában mutatják be nálunk is a Turn Up That Dial című, tizedik nagylemezük dalait. Vendégként velük tart a szintén meghatározó amerikai punkzenekar, a Pennywise, Ausztráliából a The Rumjacks és a bostoni Jesse Ahern is. Mi biztosan ott leszünk!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Sétálj békebeli hangulatot idéző környékeken!

34/40

Többször írtunk már arról, hogy télen – a csupasz ágak között – sokkal jobban látszanak az elegáns régi villaépületek, a békebeli, nagypolgári hangulatot pedig sok helyen pazar kilátással és jó levegővel is megfejelhetjük. Össze is gyűjtöttük nektek pár olyan sétaútvonalunkat, amelyek épületek között, de zöld, jó levegőjű részeken haladnak keresztül.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Tornáztasd az agyad szabadulószobákban!

35/40

A logikai feladatokkal, rejtélyes fejtörőkkel és valósághű díszletekkel berendezett, lezárt szobák népszerűsége a mai napig töretlen. 20 fővárosi szabadulószobát gyűjtöttünk össze, ahol a filmek és a sorozatok rajongói például a Harry Potter, a Trónok harca, a Star Wars vagy a Breaking Bad tematikájára épített interaktív szobákba csöppenhetnek, de akár régészek, kalózok, seriffek, zombivadászok és sok más izgalmas karakter bőrébe is bújhatnak.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Csodáld meg Budapest legidősebb fáit!

36/40

Évtizedek, évszázadok óta ugyanolyan színes lombokkal búcsúznak az év melegebbik felétől Budapest csodás idős fái, melyek százéves kor alatt szinte kölyöknek számítanak, többségük túlélt két világháborút, forradalmakat, árvizeket, és persze sok-sok vidám tavaszt és forró nyarat is látott. Összegyűjtöttünk közülük néhányat, melyeket egyenként vagy városnézéssel egybekötve is érdemes felkeresni.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fánkozz a farsangi időszakban!

37/40

A legtöbben valószínűleg a házi készítésű farsangi fánkokra esküsznek, azonban ha valaki nem szeretne odahaza bajlódni a sütéssel, vagy szimplán nem adatott neki túl nagy tehetség a konyhában, az számos helyen beszerezheti az édes falatokat Budapesten. Korábbi gyűjtésünkben meg is találjátok ezeket a fánkozókat.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szerezd be az év albumait egy lemezboltban!

38/40

Budapesten számos remek lemezboltot találhatunk, ahol mindig beszerezhetjük az aktuális kedvenceket, de akár a klasszikusokat is. Ajándékötletnek is kiváló lehet egy-egy bakelit, ha zenerajongó szeretteinknek okoznánk örömet, de ha szimplán a saját ízlésünket szolgálnánk ki, akkor is érdemes akár órákra elveszni a lemezek között.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Kalandozz a pilismaróti hajótemetőben!

39/40

A pilismaróti hajótemetőben rozsdásodó uszályok, jégtörők, mederkotrók és kisebb hajók roncsai várják elkerülhetetlen sorsukat. A Budapest belvárosából kb. egy óra autózással elérhető öbölnek nagyon egyedi, misztikus hangulata van, amit érdemes felfedezni, azonban a roncsokra érthető okokból szigorúan tilos felmászni.

Fotó: Kóczián Tamás

Menj el egy feltörekvő előadó koncertjére!

40/40

Ha az ember zenei programokat keresgél, vagy csak úgy kutat a Bandcampen meg a Spotifyon, azt tapasztalja, hogy rengeteg a friss zenei próbálkozás. El is határoztuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhányukra, hisz akiknek most még csak kevesen látogatják a koncertjeit, de egyre többen és többen, könnyen lehet, hogy tíz év múlva már egy gombostűt sem lehet majd leejteni a rájuk kíváncsi tömegben.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode