szabadidő

szerkesztés

Bonctermi látogatás, DNS-könyvtár és a Duna felmérése – 7 szuper program a Kutatók Éjszakáján

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 09. 16. 12:10

Mi van egy DNS-könyvtárban, és mit csinál egy archeogenetikus? Milyenek az emberi test különböző részei, és mi is az a csontpótló? Szeptember 30. és október 1. között rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, ahol számtalan kísérleten és interaktív workshopon vehetünk részt, látogathatunk bonctermet, készíthetünk infúziót, beöltözhetünk tudósnak és még a Dunát is felmérhetjük. Annyira izgalmas az idei felhozatal, hogy legszívesebben az összes programon részt vennénk, kipróbálnánk minden kísérletet, és a szabadulószobákat sem hagynánk ki. Hogy megkönnyítsük a dolgotokat, összeszedtünk 7 programot, amire mindenképp menjetek el az idei Kutatók Éjszakáján!

Minden ősszel gyermeki lelkesedéssel várjuk a szeptember végi Kutatók Éjszakáját, ahol laborbejárásokon, kísérleteken, játékos programokon keresztül ismerkedhetünk meg a tudományos élettel. Az Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat célja, hogy a kutatói és fejlesztői pályát népszerűsítse a fiatalok számára – meg persze mindenkinek, akit kicsit is érdekelnek a tudományok titkai. A szeptember 30. és október 1. között megrendezésre kerülő programok ingyenesek, de a legtöbbre regisztrálni kell. Érdemes minél előbb, mert hamar betelnek a helyek.

Fotó: Kutatók Éjszakája

Interaktív látogatás a DNS-könyvtárban

1/7

Genetikai kódok, több ezer éves csontok és a DNS rejtelmei, na de mit is csinál egy archeogenetikus, és hogyan lehet kiolvasni a csontokból azt a rengeteg információt? Milyen következtetést vonhatunk le mindebből? A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézetének laborjában interaktív bemutatón nemcsak válaszokat kapunk a fenti kérdéseinkre, de egy picit mi magunk is archeogenetikusokká válhatunk. 

További infók itt.

Fotó: Kutatók Éjszakája

Csontpótlókészítés és látványos kísérletek a Nők a Tudományban Egyesületnél

2/7

A lányoknak sem feltétlenül kell megmaradniuk a Barbie babával játszás szintjén, ugyanis ők is lehetnek felfedezők, kutatók, Nobel-díjas matematikusok vagy a NASA vezető űrkutatói. A Nők a Tudományban Egyesület pont abban segít, hogy megmutassa a fiataloknak, mennyi csodás női történetet találunk a tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki pálya területén. A Kutatók Éjszakáján számtalan program közül válogathat mindenki, nekünk a csontpótlókészítés az egyik kedvencünk, ahol megnézhetjük, hogyan lesz a biokerámia, emellett az űrkutatásról, a mikrotechnológiáról és a sugárvédelemről is izgalmas előadást láthatunk. De a kémiai kísérletek és a villámkészítés is izgalmas programnak tűnik.

További infók itt.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Kutatók Éjszakája a Csodák Palotájában

3/7

Budapest egyik legszórakoztatóbb helyszíne a Csodák Palotája, ahová nemcsak gyerekként és nemcsak osztálykirándulások alkalmával jó elmenni, de felnőttként is remek időtöltés a tudományos játékok között lenni. Szeptember 30-án, pénteken 17 és 19 óra között minden regisztráló érdeklődő előtt megnyílnak a tudományos élményközpont kapui, ahol 8 tematikus egység 250 interaktív eszközének segítségével ismerheti meg minden korosztály a természettudományok varázslatos világát. Illúziók, Newton almáskertje, egy űrállomás és a mágneses mező vár mindenkit, miközben a Richter Gedeon laborban mindenki kutatóvá válhat és elindulhat a felfedezés útján. (x)

További infók itt.

Fotó: Kutatók Éjszakája

Szociopoly

4/7

Társasjáték és dráma egyszerre, ami a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családokról szól. A játékosok megtapasztalhatják, milyen az, amikor segélyek, alkalmi vagy feketemunkák kellenek a megélhetéshez és az utolsó utáni forrást is feléljük, csak hogy túléljünk. Ebben az alternatív valóságban pár órára mindenki a társadalom perifériájára kerül, a szervezők pedig a játék érzelmi energiáját használják, hogy a résztvevők átélhessék a munka, a pénz és az erőforrás nélküli mindennapok feszültségét.

További infók itt.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Vízmérnöki felméréssel egybekötött dunai csónakázás

5/7

Rendszeresen kerülnek elő II. világháborús bombák vagy elsüllyedt roncsok a Dunából, még rengeteg titkot rejt a fővárost átszelő folyó. Szeptember 30-án vízmérnöki felméréssel egybekötött dunai csónakázásra invitál minden kíváncsi érdeklődőt a Műegyetem, hogy bemutassák, milyen műszerekkel tudják a vízmérnökök megmérni egy folyó tulajdonságait. Sőt, ezek közül jó néhányat még el is végeznek, és azt is elmesélik, hogy mi köze lehetett volna József Attilának a vízsebességméréshez.

További infók itt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Anatómiai Múzeum-látogatás

6/7

Akit kicsit is érdekel az emberi test, annak érdemes regisztrálnia az Anatómiai Múzeum több mint 120 éves épületébe, ahol gazdag és jó állapotban megmaradt gyűjtemény várja a látogatót. A kiállításon egy aprólékosan kidolgozott, a központi idegrendszert bemutató készítmény is látható, és sokáig itt őrizték a kivégzett rablógyilkosok koponyáit is, többek között Rózsa Sándorét. A tárlatvezetés során a legérdekesebb preparátumokat mutatják be, és minden kérdést szívesen várnak.

További infók itt. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Bonctermi látogatás

7/7

Nem tagadjuk, hogy fiatalként kedvenc sorozataink között ott szerepeltek azok is, amelyekben sokszor előkerült az emberi test anatómiája, vagy műtétek, vagy boncolások közben. Külön öröm számunkra, hogy idén be lehet jutni a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének bonctermeibe. Biztosak vagyunk benne, hogy különleges élmény lesz megismerni az emberi test rejtelmeit, a csontok, az izmok, a zsigerek és az agy világát. A látogatás 3 turnusban történik, előzetes regisztráció szükséges. 

További infók itt. 

Hasonló tartalmak

Admin mode