szabadidő

szerkesztés

6+1 izgalmas budapesti program és hely járműimádó gyerekeknek és felnőtteknek

Szerzők

  • Csom-Dömötör Erika

2021. 08. 10. 15:16

Járművek földön, vízen és levegőben, sőt a föld alatt is! 7 olyan helyet mutatunk most, ahol a gyerekek különleges járművekkel találkozhatnak, sőt a legtöbbre fel is szállhatnak. Izgalmas időutazás, különleges gépcsodák kicsiknek és nagyoknak!

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Volt egyszer egy Északi... – a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

1/7

Címkék

Egészen az őszi szünet végéig, 2021. október 31-ig látogatható az Északi Járműjavítóban a Közlekedési Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amelyről mi is írtunk bővebben. Nemcsak a környék és az épület történetéről, illetve az ott dolgozók mindennapjairól tudhattok meg rengeteg érdekes dolgot, hanem több járműre fel is lehet szállni. Emellett megnézhetitek, milyen munkaruhák vannak, sőt fel is próbálhatjátok bármelyiket, a legkisebbek találnak matatófalat szerszámokkal, színezőket, és mindenki részt vehet az új Közlekedési Múzeum tervezésében is.

Július végén a múzeum mögötti területen megnyílt a Kertem, ahol lazulhattok egyet a kiállítás után. Gyerekekkel érdemes csütörtöki napra időzíteni a programot, hiszen 14 és 16 óra között múzeumpedagógiai foglalkozások is vannak, ahol augusztusban a múzeum illataival, ízeivel és hangjaival is megismerkedhettek. Itt éritek el a részletes programot.

Cím: 1101 Budapest, Kőbányai út 30. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Tűzoltó Skanzen

2/7

Címkék

Tavaly bejártuk az újpesti Tűzoltó Skanzent, ahol kizárólag magyar gyártású tűzoltójárműveket találunk. A gyerekek számára viszont sokkal izgalmasabb, hogy – egy muzeális értékű gőzkocsi kivételével – minden járműbe be lehet ülni. Nagy sikert aratott a bejáratként is funkcionáló, kettévágott tűzoltóautó, a tűzoltás fecskendővel és a tömlők összeszerelése is. 

A helynek nincs konkrét nyitvatartási ideje, hétköznap többnyire előzetes bejelentkezéssel, hétvégén pedig a Facebook-oldalukon meghirdetett nyílt napok alkalmával ingyenesen látogatható. Augusztus 15-ig csak hétköznapokon fogadnak látogatókat, előzetes bejelentkezéssel! További részletek itt.

Cím: 1046 Budapest, Szent László tér

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

LAJTA Monitor

3/7

Címkék

2021. augusztus 23-ig ingyenesen látogatható a id. Antall József rakparton, az Országház szomszédságában az idén 150 éves LAJTA Monitor múzeumhajó. Hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között várnak benneteket. A gyerekek megnézhetik a rakodótereket, a legénységi és az altiszti szállásokat, a kazánházat, a parancsnoki kabint, a parancsnoki tornyot és a konyhát, illetve a hajó történetéről szóló kiállítást is. További részletek itt.

Cím: Budapest, Kossuth Lajos tér, a Parlament előtt 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Kisföldalatti-múzeum

4/7

A kontinens első – 1896. május 2-án átadott – földalattijának állít emléket a Földalatti Vasúti Múzeum, amely egy igazán hozzáillő helyen, a kisföldalatti egyik eredeti alagútjában, a Deák téren kapott helyet. A BKK információs központjának a szomszédságában megnézhetitjük a földalatti vasút három kocsiját: a 19-est, az 1-est és a 81-est, de tárgyi emlékeket, eredeti dokumentumokat, tervrajzokat, térképeket, fényképeket is kiállítottak. Hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között látogatható. Virtuálisan is bejárhatjuk ezt a pici, de izgalmas tárgyakat rejtő múzeumot itt.

Cím: Budapest, Deák Ferenc téri aluljáró 

Fotó: Facebook/Magyar Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

5/7

A Vasúttörténeti Parkban több mint 100 vasúti különlegességet állítottak ki. Nemcsak mozdonyokat találtok itt, hanem sínautót, kézi- és motoros hajtányokat, gőzdarut és hómaró gépeket is. Emellett a park területén van egy árnyékos játszótér, egy kis kerti tó és egy mini-KRESZ-park is. Gyerekekkel kihagyhatatlan program a kerti vasutazás, illetve a fordítókorong. 2021. augusztus 20-án mindenki ingyenesen látogathatja a parkot, az interaktív programok, mint a kerti vasutazás, a lóvasút vagy a hajtány, ezen a napon is fizetősek. További részletek itt.

Cím: 1142 Budapest, Tatai utca 95.

Fotó: Aeropark

Aeropark

6/7

Az Aeroparkban megtaláljátok az elmúlt 60 év magyar légi közlekedésének csodáit, valamint több kiszolgálójárművet és -eszközt is. A gyerekek kipróbálhatják ki a szimulátor segítségével, hogy milyen repülőgépet vezetni, felszállhatnak a repülőgépekre (mindig nyitva van 2-3 jármű), és kérdezhetnek bátran az ott dolgozó szakértőktől. Külön lehet jelentkezni a reptérlátogatás-programokra, amelyek a kulisszák mögé engednek bepillantást, megmutatják, hogy milyen az élet a reptéren, ahogy mi, utasok sosem láthatjuk.

Fotó: Csom-Dömötör Erika – We Love Budapest

+ 1 Városi Tömegközlekedési Múzeum

7/7

Címkék

A fővárosból könnyen és gyorsan megközelíthető a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. Az árak barátiak, a járművek többségére (villamosokra, buszokra, trolibuszokra és a HÉV-re) fel lehet szállni, a villamossal lehet csengetni is, illetve régi fotók között sétálva rácsodálkozni, hogy milyen volt a tömegközlekedés 100 évvel ezelőtt vagy éppen a gyerekkorunkban. A kiállításnak van benti és szabadtéri része is. Mivel a múzeum a HÉV végállomásától 5 perc gyalog, ezért akár (már a kiállításra hangolódva) HÉV-vel is érkezhettek. Április 1-től október 31-ig (hétfő kivételével) mindennap 10 és 17 óra között tartanak nyitva. További részletek itt.

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3., a HÉV-végállomás és a Volán pályaudvar mellett 

Hasonló tartalmak

Admin mode