szabadidő

szerkesztés

6+1 izgalmas budapesti program és hely járműimádó gyerekeknek és felnőtteknek

Szerzők

  • Csom-Dömötör Erika

2023. 06. 05. 0:00

Járművek földön, vízen és levegőben, sőt a föld alatt is! 7 olyan helyet mutatunk most, ahol a gyerekek különleges járművekkel találkozhatnak, sőt a legtöbbre fel is szállhatnak. Izgalmas időutazás, különleges gépcsodák kicsiknek és nagyoknak!

Fotó: We Love Budapest

Bringára váltva – a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

1/7

Egészen az őszi szünet végéig, 2023. október 30-ig látogatható az Északi Járműjavítóban a Közlekedési Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amelyről mi is írtunk bővebben. A Bringára váltva című időszaki tárlat az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában mutatja be sokunk kedvelt eszközét, a kerékpárt, és annak történeti, társadalmi és sporttörténeti vonatkozásait. Bepillantást nyerhetünk a kerékpáros kultúra kialakulásába, a korai kerékpárok tervezésébe és a kerékpáros közösségek formálódásába is. A múzeum után érdemes átsétálni a Kertembe, ami idén új helyen, pár percre a Közlekedésitől, a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút sarkán nyitott ki, de arra mindenképpen szuper az új hely is, hogy lazuljatok és kipihenjétek egy jó balkán burger mellett a kiállítás fáradalmait.

Cím: 1101 Budapest, Kőbányai út 30. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Tűzoltó Skanzen

2/7

Címkék

Tavaly bejártuk az újpesti Tűzoltó Skanzent, ahol kizárólag magyar gyártású tűzoltójárműveket találunk. A gyerekek számára viszont sokkal izgalmasabb, hogy – egy muzeális értékű gőzkocsi kivételével – minden járműbe be lehet ülni. Nagy sikert aratott a bejáratként is funkcionáló, kettévágott tűzoltóautó, a tűzoltás fecskendővel és a tömlők összeszerelése is. 

A helynek nincs konkrét nyitvatartási ideje, hétköznap többnyire előzetes bejelentkezéssel, hétvégén pedig a Facebook-oldalukon meghirdetett nyílt napok alkalmával ingyenesen látogatható. Augusztus 15-ig csak hétköznapokon fogadnak látogatókat, előzetes bejelentkezéssel! További részletek itt.

Cím: 1046 Budapest, Szent László tér

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

LAJTA Monitor

3/7

Címkék

Augusztus végéig ingyenesen látogatható a id. Antall József rakparton, az Országház szomszédságában a LAJTA Monitor múzeumhajó. Hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között várnak benneteket. A gyerekek megnézhetik a rakodótereket, a legénységi és az altiszti szállásokat, a kazánházat, a parancsnoki kabint, a parancsnoki tornyot és a konyhát, illetve a hajó történetéről szóló kiállítást is. További részletek itt.

Cím: Budapest, Kossuth Lajos tér, a Parlament előtt 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Kisföldalatti-múzeum

4/7

A kontinens első – 1896. május 2-án átadott – földalattijának állít emléket a Földalatti Vasúti Múzeum, amely egy igazán hozzáillő helyen, a kisföldalatti egyik eredeti alagútjában, a Deák téren kapott helyet. A BKK információs központjának a szomszédságában megnézhetitjük a földalatti vasút három kocsiját: a 19-est, az 1-est és a 81-est, de tárgyi emlékeket, eredeti dokumentumokat, tervrajzokat, térképeket, fényképeket is kiállítottak. Hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között látogatható. Virtuálisan is bejárhatjuk ezt a pici, de izgalmas tárgyakat rejtő múzeumot itt.

Cím: Budapest, Deák Ferenc téri aluljáró 

Fotó: Facebook/Magyar Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

5/7

A Vasúttörténeti Parkban több mint 100 vasúti különlegességet állítottak ki. Nemcsak mozdonyokat találtok itt, hanem sínautót, kézi- és motoros hajtányokat, gőzdarut és hómaró gépeket is. Emellett a park területén van egy árnyékos játszótér, egy kis kerti tó és egy mini-KRESZ-park is. Gyerekekkel kihagyhatatlan program a kerti vasutazás, illetve a fordítókorong. Augusztus 20-án mindenki ingyenesen látogathatja a parkot, az interaktív programok, mint a kerti vasutazás, a lóvasút vagy a hajtány, ezen a napon is fizetősek. További részletek itt.

Cím: 1142 Budapest, Tatai utca 95.

Fotó: Aeropark

Aeropark

6/7

Az Aeroparkban megtaláljátok az elmúlt 60 év magyar légi közlekedésének csodáit, valamint több kiszolgálójárművet és -eszközt is. A gyerekek kipróbálhatják ki a szimulátor segítségével, hogy milyen repülőgépet vezetni, felszállhatnak a repülőgépekre (mindig nyitva van 2-3 jármű), és kérdezhetnek bátran az ott dolgozó szakértőktől. Külön lehet jelentkezni a reptérlátogatás-programokra, amelyek a kulisszák mögé engednek bepillantást, megmutatják, hogy milyen az élet a reptéren, ahogy mi, utasok sosem láthatjuk.

Fotó: Csom-Dömötör Erika – We Love Budapest

+ 1 Városi Tömegközlekedési Múzeum

7/7

Címkék

A fővárosból könnyen és gyorsan megközelíthető a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. Az árak barátiak, a járművek többségére (villamosokra, buszokra, trolibuszokra és a HÉV-re) fel lehet szállni, a villamossal lehet csengetni is, illetve régi fotók között sétálva rácsodálkozni, hogy milyen volt a tömegközlekedés 100 évvel ezelőtt vagy éppen a gyerekkorunkban. A kiállításnak van benti és szabadtéri része is. Mivel a múzeum a HÉV végállomásától 5 perc gyalog, ezért akár (már a kiállításra hangolódva) HÉV-vel is érkezhettek. Április 1-től október 31-ig (hétfő kivételével) mindennap 10 és 17 óra között tartanak nyitva. További részletek itt.

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3., a HÉV-végállomás és a Volán pályaudvar mellett 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode