gasztró

Streetfood kisokos – 9 kedvenc Budapesten

Szerzők

2015. 06. 12. 16:30

Felesleges belemenni a terminus kibontásába, hogy mit is jelent a klasszikus „street food”. Mi most a legkedveltebb ilyen ételekről szólunk, és arról, hogy hol érdemes ezeket beszerezni a fővárosban. A számtalan hely közül azokat a kedvenceket választottuk ki, ahol az adott ételekben még sosem csalódtunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Retró Lángos

1/7

1051 Budapest, Podmaniczky tér (Arany János utcai metrómegállónál)

Több infó

Címkék

A legmagyarabb mind közül. A lángost szeretettel emlegetik a strandkaják között, de egy kevésbé forró napon ebédre is szuper lehet, keményebbeknek pedig hétvégi piacolásnál akár reggelire is lecsúszik. Szerencsére egyre több bódét találunk a városban, ahol teljesen vállalható a lángos, mi mégis az Arany János utcai metrómegállónál található Retró Büfé kerek tésztájára szavazunk. Nemcsak azért, mert hétvégén reggel 6-ig rendelhető a sajtos-tejfölös, hanem azért is, mert akár lecsós vagy görög jegyekkel bíró lángost is rendelhetünk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pizza Manufaktúra - Erkel Utca

2/7

1092 Budapest, Erkel utca 4.

Több infó

Címkék

Minden sarokra jut egy pizzaszeletes a belső kerületekben, de sajnos ezek legtöbbször nagyon rossz minőségűek. Bár annyira irreális áron adják a jókora szeleteket, hogy ez egyáltalán nem csoda. Sokszor mentik meg ezek az írógépszerűen közlekedő fiatalokat, de ízélményt ne várjunk. Ha gyorsan dobnánk be az olasz street foodotn és igazán nagyszerűre vágunk, egyértelműen a Pizzica a legjobb választás. Római típusú pizza al tagliót árulnak Paoloék, vagyis négyzet alakú, könnyen emészthető pizzákat. Ha van náluk krumplis feltéttel, ne féljetek kipróbálni, mert ugyan meglepő, de annál finomabb.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gyros Kerkyra Görög Ételbár

3/7

1067 Budapest, Eötvös utca 5.

Több infó

Címkék

A legmegosztóbb étek, hiszen a török kebabos, gyrosos büfék már jó pár éve ellepték az utcákat, és sajnos ennek nem mindig örülünk, hiszen vagy ugyanolyanok, vagy eggyel rosszabbak a másiknál. Nem szabad róla megfeledkezni, hogy van nekünk egy görög verziónk is, amely nem csak gazdagabb, de sokkal ízesebb és fantáziadúsabb. Egyik kedvencünk az Eötvös utcában található Kerkyra, ahol éppen olyan gyrost kapunk, mint amilyet a görög nyaralásokon megszoktunk. Ízletes hajtogatós pita, sült krumpli, tzatziki és kellemesre fűszerezett hús.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Csirkecsibész

4/7

1065 Budapest, Nagymező utca 35.

Több infó

Címkék

Nemcsak a párizsis zsömle és a kirándulásra csomagolt kolbászos kifli számít szendvicsnek, hanem a minden egyéb földi jóval megtömött változatok is. Rántott húsos, sajtos, hagymakarikás, megkínálva egy kis franciasalátával. A rántott májat kihagytuk. Tényleg a Csirkecsibészről beszélünk, mert továbbra is nagy favorit a Nagymező utca szendvicsezője.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Hokedli Pottage Bar

5/7

1065 Budapest, Nagymező utca 10.

Több infó

Címkék

Nem kifejezetten utcán haladós étel (lenne) a főzelék, de a Hokedlinek köszönhetően bármikor ebédelhetünk elviteles főzelékeket is, ráadásul az egészségesebb fajtából. Magyar embernek elég evidens dolog a főzelék, és a gyerekkori dackorszak után azért a legtöbben rájövünk: jó dolog az, pláne az egészségtudatosabb, nem liszttől csomós verziók. Pluszpont, hogy fából készült kanállal lapátolhatjuk be a főzelékeket.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

INEZ Bagel Shop

6/7

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 40.

Több infó

Címkék

Eredetileg a lengyelektől származik a középen lyukas, forralt, majd kisütött pékáru, ám New Yorkban, az ott élő zsidók jóvoltából vált street fooddá. Már Budapesten is számos kifejezetten csak bagellel foglalkozó helyet találunk, sőt, magyar srácok forradalmasították, tésztáját megtöltötték, és újszerűen kínálják. A kedvencünk mégis az Inez food bar és a szőlővel turbózott változat.

Hot dog

7/7

A hot dog Amerikából érkezett, és egy elég egyszerű formulát helyezett könnyen fogyasztható formába: kifli, virsli, szószok és igény szerint zöldségek keverednek egy olyan street foodban, amely talán a felsoroltak közül a legegyszerűbben bekebelezhető. Sok benne a lehetőség is, mert szinte akármivel megpakolhatjuk, a virsli jó, ha roppan, a kiflinek kellően puhának és jó állagúnak kell lennie. Elég menő verziók kaphatók például az Attaboynál.

Cím: 1075 Budapest, Síp utca 4.
Elérhetőség: +3617922222

Hasonló tartalmak