budapest

Sokan vannak, akik nem akarnak egyedül lenni – hova mehetünk szenteste Budapesten?

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 12. 20. 12:25

Bár a december 24-e hivatalosan munkanap, mégis ennek a napnak az estéje kiemelt fontosságú a magyar karácsonyi kultúrkörben. Családi körben tölt az, aki megteheti; az utcán megszűnik az élet, az üzletek, színházak, mozik bezárnak, ahogy a vendéglátóhelyek is. Pár kivétellel: van néhány bár Budapesten, amely évek óta tradicionálisan nyitva van szenteste. Ezeket gyűjtöttük össze most, a vendéglátósok a tapasztalataikról is meséltek.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Budapest

Lámpás

1/5

1074 Budapest, Dob utca 15.

Több infó

A Lámpás 12 éve minden szenteste kinyit, és főleg a törzsvendégek, barátok látogatják ilyenkor a Dob utcai bárt. Sokan nem tartják a karácsonyt, vagy egyedül vannak, de jönnek itt élő külföldiek vagy pár napot itt töltő turisták is.

„Úgy éreztük, szükség van egy olyan helyre, ahová ünnepekkor is betérhetnek a vendégek a család után vagy helyett. Valakivel pár éve karácsonykor itt szakított a barátnője, azóta minden évben itt van velünk és önkénteskedik. Irtó meghitt ilyenkor a hely, mindenki örül az ismerős arcoknak, koccintunk, olykor karácsonyfát is díszítünk, és cserélgetjük egymással az otthonról hozott kóstolót” – írták nekünk megkeresésünkre. Idén december 24-én este 8-kor nyit a Lámpás, a zenét Dj AdamSalman szolgáltatja.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Cirko-Gejzír mozi

2/5

1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17.

Több infó

Címkék

Az idén 25 éves Cirko-Gejzír mozi mindig is kilógott a művészmozik sorából, ami főleg az egyedi, forgalmazást is magába foglaló működési modellnek, a speciális filmes tematikának és a hozzájuk kötődő stabil vendégkörnek köszönhető. Már 10 éve nyitva tartanak szenteste – azért vágtak bele anno, mert igény merült fel rá. Az alapító, a dolgozók és az önkéntesek is szeretnek ott lenni ilyenkor a hangulat miatt, nekik ez személyesen fontos és boldogságot jelent, különösen az, hogy látják, a nézőknek mennyi örömet okoz.

Magyarok és külföldiek is jönnek, és azok, akik nem ünneplik a karácsonyt; körülbelül a felük visszatérő vendég” – írták. Idén szenteste 4 filmet vetítenek le a moziban, a Boldog idők, a Tel-Avivban minden megtörténhet, a Mű szerző nélkül és a Cseng mester című alkotásokat, a nézőket borral és pezsgővel várják.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Budapest

Why Not Budapest

3/5

1056 Budapest, Belgrád rakpart 3-4.

Több infó

Címkék

2011-ben nyitott meg a Belgrád rakparti bár, azóta minden évben kinyitnak nemcsak szenteste, hanem 25-én és 26-án is, elsősorban a támogató család nélkül karácsonyozó meleg közösség számára. „Melegbarát hely vagyunk, sok olyan meleg van, akit kitagadott a családja, nincsenek vele jóban. A párkapcsolati életük is eléggé szeszélyes, sokszor egyedülállóak. Úgy gondoljuk, a törődésre, szeretetre ők is vágynak, emiatt döntöttünk úgy, kinyitjuk szentestére a bárt” – mondta Olivér, a hely tulajdonosa.

Idén 10 olyan vendég foglalt asztalt, akik tavaly is náluk karácsonyoztak, de érkeznek olyanok is, akik nem a törzsközönségből kerülnek ki. Nem óriási partira kell ilyenkor számítani, inkább bensőséges, meghitt hangulatra. 24-25-26-ra nem is szerveznek bulikat, a hagyományos karaoke kedd és a szerdai bingó is elmaradnak az ünnepek miatt. Szenteste ajándék vacsorával készülnek a betérőknek, a belépés is ingyenes.

Fotó: Garzon

Garzon Café

4/5

1077 Budapest, Wesselényi utca 24.

Címkék

A Wesselényi utcai kiskocsma szintén a hagyományosan nyitva tartó helyek között van. Akkor kezdte a szentestei nyitvatartást, mikor a Lámpás és az azóta bezárt (pontosabban Gettó Gulyás néven étteremmé változott) Szóda.

Az otthonos hangulatú helyet a garzonok, kislakások stílusában alakították ki éppen 10 éve, és már konyhájuk is van. A tulajdonos szerint szentestére nem készülnek külön extra programmal, és főleg törzsvendégek jönnek beeső külföldiekkel kiegészülve.

Auróra

5/5

Budapest, Auróra u. 11, 1084

Címkék

Az Auróra idén is készül közösségi karácsonnyal az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói csoporttal és a Budapest Pride-dal közösen. „Az Aurórás karácsony egy laza sörözős-sütiző buli, ahol a programot a jelenlévők alakíthatják. Ez az este nálunk sokkal inkább a közösségről és jókedvről szól, mint az ünnepélyességről. A korábbi évek alapján a törzsközönségünk biztosan benéz egy hosszabb-rövidebb időre 24-én este, de idén szeretnénk ezt a kört nagyobbra nyitni, mert sokan vannak, akik nem önszántukból töltik egyedül estét. Gondolunk itt azokra, akik messze laknak a családjuktól, külföldiek, vagy vallásuk miatt nem ünneplik a karácsonyt, de szívesebben lennének emberek között, és csak jól akarják érezni magukat” – mesélte nekünk Balázs M. Eszter, az Auróra kommunikációért felelős munkatársa, hozzátéve: azokat is várják, akik azért maradnak egyedül, mert konfliktusuk van a családjukkal és nem látják őket szívesen legyen ez azért, mert az LMBT+ közösség tagja, vagy bármilyen más okból. A délutáni program után kezdődik az Auróra nagy karácsonyi bulija, aminek a gerincét a Love Actually című klasszikus megnézése adjaopcionális ivós játékkal.

Hasonló tartalmak