shopping

szerkesztés

Szűcs, kefekötő, műstoppoló – 6 régi mester, akik legalább fél évszázados tudást gyűjtöttek össze

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2023. 08. 30. 16:15

Varga, gombkötő, cipész. A régi Budapest mesterei különleges színekkel, illatokkal és hangulattal töltötték meg a város utcáit. Bár már nincsenek sokan, a plázák árnyékában, Erzsébetváros, Terézváros vagy éppen Újpest kis utcáin még találkozhatunk utolsó képviselőikkel, akik sokszor generációk óta őrzik azt a szaktudást, amit sokszor csak tőlük, a gyakorlatban lehetne megtanulni.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Grünberger Gábor, csillárművész

1/6

1065 Budapest, Nagymező utca 25.

Címkék

Dohány utcai zsinagóga, Operettszínház, Gellért Szálló, Állatkert. Ha egy-egy középületünkben igazán szép csillárt látunk, szinte biztos, hogy egy Grünberger keze munkáját láthatjuk. A család az összes történelmi vihar, négy generáció és összesen hat tulajdonos alatt ma már több mint 120 éves múltú céget vezetve gyűjtötte össze azt a tudást, ami a legszebb világítótestek készítéséhez szükséges. A jelenlegi tulajdonos, Grünberger Gábor (képünk jobb oldalán), édesapja, Grünberger Tamás (képünk bal oldalán) halála után idén már egyedül vezeti az üzletet. A szomorú eseményt követő legfontosabb megbízása a Ráday utcai református kollégium korábban leégett épületének felújításánál a díszterem, a püspöki szoba és a tárgyaló csodás csillárjainak elkészítése volt. Jelenleg is több megrendelése van, magánlakásokban is dolgozik. A munka egyébként annyira speciális szaktudást igényel, hogy az is előfordult, hogy a Grünberger iparosdinasztia fiatalabb generációi a saját felmenőik által készített csillárokat restaurálták, ahogy például az Urániában is történt. A Grünberger családdal itt beszélgettünk. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Smulovicsné Winter Katalin, kefekötő

2/6

1074 Budapest, Dob utca 3.

Címkék

A mondás szerint iszik, mint a kefekötő. Nem mintha a mesterség képviselői részegesek lettek volna, de a por és az apró szálak miatt munka közben valóban sok vizet kellett fogyasztaniuk. Ezt a szép és nehéz mesterséget örökölte nagyapjától Smulovicsné Winter Katalin, akivel korábbi interjúnkban már beszélgettünk a munkájáról. A méretes üzlet már a II. világháború előtt a Dob utcában fogadta a vásárlókat, csak akkor még az I. világháború során megvakult, a szakmát emiatt kitanult nagypapa készítette a keféket, a fésűket, amelyekből szinte nem is lehet megmondani, hányféle létezik. A legfinomabb szőrkeféktől a drótig, az apróságoktól a méretes darabokig mindenfélét találunk itt, sőt, az egyedi megrendelések elől sem zárkóznak el. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Nagy István, szűcsmester

3/6

1137 Budapest, Pozsonyi út 11.

Címkék

Bár a szűcsök számára a tél a főszezon, a kis műhelyben pedig éppen most fejeződik be a nyári szabadság, nem árt, ha tudjuk, hogy a Pozsonyi út elején található szűcsműhelyben egészen a ház megépülése óta, tehát a 30-as évektől kezdődően készítik a szebbnél szebb szőrmebundákat, -gallérokat, -kucsmákat. Az itt dolgozó ifj. Nagy István szűcs Erdélyből származó nagyapja és édesapja szaktudását és munkáját vitte tovább. Bár a szakma már átalakult, a mester még mindig szívesen vállal javításokat, a tél közeledtével pedig egyre több munkája van. Az elmúlt majdnem száz év alatt a Vígszínház és a minisztériumok közelsége miatt olyan ismert vevők is megfordultak a boltban, mint Horn Gyula vagy Psota Irén. A mesterrel egyébként hosszabban is elbeszélgettünk a szakmáról.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Massányi Kinga, gombkötő

4/6

Bár a textillel behúzott, egyedi gombok és ezzel a gombkötők ideje is lejárt, Zuglóban még van egy ház, amely az egykor jól prosperáló üzletnek köszönhetően épülhetett fel, alagsorában pedig még fennmaradtak a korábban itt működő műhelyben zakatoló régi gépek, a csodás gombok és a behúzásukhoz szükséges alapok, a bucnik gyártásához szükséges eszközök is. Bár nagyapja és édesapja után Massányi Kinga is kitanulta a gombok készítését, ma már más munkája van. Szerencsére hasonló szakmát választott, öveket, övcsatokat gyárt, stílustanácsadással foglalkozik, a gombosmesterség hagyományait pedig szeretettel őrizi. Ebben a cikkünkben mutattuk be. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Solymár Károly, kristálycsiszoló

5/6

1087 Budapest, Berzsenyi Dániel utca 2/B

Címkék

1980 óta működik Solymár úr üvegcsiszoló műhelye az Erkel Színház közelében, munkáját korábban már mi is bemutattuk részletesebben. A mester először még a nagyapjával dolgozott együtt, aki a szamárlétrát végigjárva tanulta ki az üvegcsiszolást, és a legnagyobb gyáraknak dolgozott be. Solymár úr nemcsak ügyes kezű mester, de bonyolultabb javítások sem fognak ki rajta, sőt, elmélyült figyelemmel restaurál különböző üvegtárgyakat is, egyik büszkesége pedig, hogy a magyar koronázási jogar másolatához ő készíthette az ékszerben látható kristálygömböt. 

Fotó: Getty Images

Hartmann Tamásné, műstoppoló

6/6

1113 Budapest, Badacsonyi utca 19., 3. em./12.

Címkék

Még nem sikerült rábeszélni az interjúra a város egyik legidősebb műstoppolóját, aki 70 éves szakértelemmel gyógyítja a legszebb ruhákat, tünteti el nyom nélkül a kihúzódott szálakat, kisebb szakadásokat. Hartmann Tamásné a Móricz Zsigmond tér környéki kis üzletében ha csodákat nem is tud tenni, minőségben és tudásban közel áll ehhez a szinthez. A jó minőségű, természetes anyagból készült textilek apróbb hibáit ugyanis a saját anyagukból készült szál segítségével, szinte nyom nélkül javítja. Ma már persze az anyagok minősége sem minden esetben teszi lehetővé az ilyen jellegű munkát, azonban ha van egy szebb, alkalmi ruhánk, amit egy bosszantó kis hiba miatt nem tudnánk felvenni, érdemes felkeresni őt. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode