shopping

szerkesztés

Friss termés – 5 fiatal magyar kerámiatervező újdonságai

Szerzők

 • Rothman Gabriella

2021. 06. 28. 14:00

Egyre jobban vonzódunk a kézzel készített, személyes történeteket is mesélő tárgyakhoz. Szeretjük az esetlegességüket, tökéletlenségeiket és azt, hogy szinte minden érzékünkre hatnak. Ilyenek a kerámiából készülő használati és dísztárgyak is, amelyek készítésével egyre több dizájner foglalkozik Budapesten. Öt olyan alkotót mutatunk, akiket mi különösen szeretünk és korábban még nem írtunk róluk.

Fotó: Kas Műhely

Kas Műhely – Bartis Kata

1/5

Címkék

Mesélj a legújabb tárgyaidról!
Június 19-én volt egy kiállítással egybekötött egynapos vásárom a Fabrika Stúdióban. Erre több mint fél évet készültem, így elég összetett lett a kiállított anyag. Elkezdtem egy új agyaggal, egy barna pöttyös kőagyagmasszával dolgozni, és ezt a szép, texturált, földes, anyagszerű agyagtestet állítottam kontrasztba élénk színekkel és csillogó felületekkel. Az utóbbi időben „rátéteket” is alkalmazok. Ezek a kinövések ebben az évben már nagyobb vázákra kerültek, és szárnyas lovak, malacok lettek belőlük. A kiállítás a Mágikus lények címet kapta, ami a kettősségről, az anyagi sík mellett a szellemiről is szól, ami hajt és formál minket, ami megtölti az élettelent élettel.


Milyen technikával és alapanyagokkal dolgozol?
Alapvetően kézzel építem a tárgyaimat. Általában lapokból dolgozom, ezeket agyagpéppel ragasztom össze, majd egyszerű faspatulával formálom, egyengetem őket, és legtöbbször engóbbal, színes agyagpéppel színezem. Korábban alacsony tűzű agyagokkal dolgoztam, de idén már magas tüzű változatokkal is kísérletezem, és nagyon izgat a porcelán is.


Mit szeretsz a legjobban ebben a műfajban?
Sok kedvencem van: szeretek lerajzolni egy ötletet, imádok tervezni, a kivitelezés is izgalmas, sőt a színek tervezése, összeállítása külön örömmel tölt el. Ezután jön az égetések izgalma, amikor várom, hogy mi lesz a munkámból. Nálam az is része a kerámiázásnak, hogy a gondolataimat leírom. Nekem is segít, hogy egy-egy fázist nyugtázzak, lezárjak, tovább tudjak lépni.  

 • WEB
 • Facebook
 • Instagram
 • Árak: bögrék: 5–8000 Ft, vázák: 10 000–30 000 Ft, kaspók: 10 000–20 000 Ft
 • Kapható: személyes megkeresés útján

Fotó: Belléncs Era

Fű Borbála

2/5

Címkék

Mi jellemzi a legfrissebb munkáidat?
Szeretem a véletlenszerű és a megismételhetetlen dolgokat. A Flow-kollekciómban például ezt remekül ki tudom élni, hiszen ebben nincs két egyforma darab. Ez a sorozat egyedi és játékos, főként a színhasználat miatt, ugyanakkor szerintem kifejezetten funkcionális, a mindennapokban is jól használható.


Milyen technikával dolgozol?
Leginkább porcelánnal és színezett porcelánnal dolgozom, és szeretem saját magam elkészíteni a gipszformákat, ami a porcelánöntéshez elengedhetetlen. Alapvetően kísérletező típusnak tartom magam, szívesen nyúlok különböző agyagokhoz, és a kézi technológiák is közel állnak hozzám.


Mit szeretsz a legjobban a kerámiakészítésben?
Mindig tud újat mutatni. Természetesen vannak technológiai alapok, bevett fogások, de én mindig felfedezek valami újdonságot, találok kihívást, ami miatt még inkább foglalkoztat a dolog.


Fotó: Ksenia Wallenstein

Ksenia Wallenstein

3/5

Címkék

Hogyan jellemeznéd az alkotásaidat?
A kollekcióim mind egyedi módon születnek, mindegyiknek megvannak a sajátos karakterjegyei, különlegessége. Van például egy sorozatom, amelyet a magyar táj inspirált, és van olyan is, amelyet a pandémia alatt megélt bezártság ihletett. Amikor asztali kerámiákat készítek, a dizájn, a praktikum és az esztétikum között próbálok finom egyensúlyt találni. Kedvelem az egyszerűséget, a natúr színeket, és fontos, hogy olyan tárgyakat készítsek, amelyek a mindennapi rituáléink részévé válhatnak. Órákat tudok eltölteni azzal, hogy nézem, hogyan nyúlnak az emberek egy bögréhez. Így megfigyelhetem, hogy melyik italhoz melyik a legpraktikusabb fülmegoldás.


Milyen munkamódszerrel dolgozol?
A tárgyaimat korongozással készítem, és az első lépéstől az utolsóig mindent magam végzek. Azt hiszem, különleges viszonyom van az anyaggal, és a tárgyaim egyfajta metaforikus párbeszédként is felfoghatók a Földdel.


 • Facebook
 • Instagram
 • Árak: kávéscsészék: 8000–10 000 Ft, bögrék: 11 000–17 000 Ft, tányérok: 15 000–25 000 Ft, tálkák: 10 000–17 000 Ft, gyümölcsöstálak: 35 000–350 000 Ft, vázák: 17 000–350 000 Ft 
 • Kapható: személyes megkeresés útján

Fotó: Zsiga Renáta

Zsiga Renáta

4/5

Címkék

Mi jellemzi a legújabb munkáidat?
Igyekszem olyan darabokat készíteni, amelyek maximálisan betöltik a funkciójukat, és a vizuális élményen túl tapintás útján is hozzátesznek a mindennapjainkhoz. Az AGAIN-kollekcióhoz a stúdióban keletkező hulladékagyagokat dolgozom újra, ezért az elkészült tárgyak tökéletesen rögzítik az adott pillanatot. Mivel a különböző típusú agyagokat egyben gyűjtöm, így csak az égetés után derül ki, pontosan milyen árnyalatú lett az adott tárgy.


Milyen technikával/alapanyaggal/mázakkal dolgozol?
Jellemzően korongozom. Számomra ez jelenti a legközelebbi kapcsolatot az agyaggal, de van, amit sokszorosítva, öntéssel készítek. Mivel az általam használt magas tüzű kőcserép masszák önmagukban is dekoratívak, illetve kellően tömörre égethetők, sokszor elhagyom a mázakat. A munkáimon legtöbbször engóbokkal hozom létre a kívánt felületeket.


Mi a legjobb a kerámiakészítésben?
A kihívásokat és a kísérletezést szeretem. Mivel az önálló márkám mellett nagy szériás gyártásban is dolgozom, a saját tárgyaimnál csak addig csinálok valamit, amíg érdekel, inspirál a folyamat.


 • Instagram
 • Árak: csészék: 5000 Ft, bögrék: 6500 Ft, vázák: 5500–15 000 Ft, tálak: 5000–12 000 Ft
 • Kapható: saját webshop (július 1-jétől)

Fotó: Lizipot

Lizipot – Rózsavölgyi Liza

5/5

Címkék

Mi jellemzi a legújabb munkáidat?
Rusztikus használati kerámiákat készítek. Minden tárgyam kézzel, odaadással és figyelemmel készül. Munkáim egyszerre európai és ázsiai ihletésűek. Hatott rájuk a minimalizmus, a wabisabi és a használati tárgyak nyers összetettsége. Minden darabot úgy tervezek, hogy funkcionális és tartós legyen. Szeretem, amikor az esztétikum és a funkcionalitás összemosódik.


Hogyan dolgozol? 
Tárgyaimat lapokból építem. Ezeknek a kerámiáknak egyedi a hangulatuk. Nem szabályosak, és nem is homogének, de én pont az aszimmetriát, az izgalmas tökéletlenséget szeretem ebben a technikában. Kizárólag magas minőségű, fekete, samottos agyaggal dolgozom, ami tartós és masszív. A magas hőmérsékletű égetés során az agyag olyan tömörre ég, hogy nem ereszti át a vizet.


Mit szeretsz a legjobban a tervezésben? 
A nyers erőt és tökéletlenséget. A készítés folyamata is látható a tárgyakon. Ez lehet ujjlenyomat, görcs, szokatlan mintázat, vagy színváltozás. Ezek azok az apróságok, amelyek minden kézzel készített tárgyat egyedivé tesznek.


 • WEB
 • Facebook
 • Instagram
 • Árak: kis bögrék 4.600 Ft, nagy bögrék 4.900 Ft, tányérok 4.000-7.000 Ft, 4 személyes étkészlet 39 900 Ft-tól
 • Kapható: saját webshop

Hasonló tartalmak

Admin mode