shopping

szerkesztés

Ezeket tedd a fa alá! – Kedvenc gasztrokönyveink karácsonyra (2. rész)

Szerzők

 • Blazsovszky Péter

2021. 12. 17. 11:27

Jó karácsonyi szokásunkhoz híven idén is összegyűjtöttük a kedvenc gasztronómiai könyveinket a rendkívül széles hazai kínálatból. Következzen akkor a második csomagnyi válogatás bemutatása!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

1/8

Senkinek a lelkébe nem akarunk beletaposni – főleg a kíváló meggyes pitéjére különösen érzékeny Mrs. Liptonéba, de a yorkshire-i Crawley-háztartás decens világa néhány fokkal azért kifinomultabbnak tűnt, mint a Meldrum-otthon viccesen furcsa vacsoraestjei. 6 évadon keresztül nézhettük Downton Abbey mindennapjait egy olyan korban, ami elsüllyesztette a Titanicot, kirobbantotta az első nagy világégést, véglegesen átalakította az egész világrendet és amiben a még ereje teljében pompázó, ám hamarosan visszafordíthatatlan hanyatlásnak induló brit arisztokrácia vihar előtti végnapjait élte. Mindezt rengeteg, erre a korra jellemző étkezéssel és tűpontos korrajzzal elénk tárva. Ebben az egyedi szakácskönyvben ugyanis nem borhoz társítjuk az ételeket, hanem Annie Gray ételtörténész elképesztően alapos és lenyűgöző munkájának köszönhetően a XX. század első pár évtizedének szokásaihoz és történelméhez.

 • 21. Század Kiadó
 • 263 oldal
 • 6490 Ft

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Fördős Zé: Brutális kaják

2/8

Fördős Zé szerint – és maximálisan egyetértünk vele – vannak olyan kaják, amik egyszerűen megkerülhetetlenek a heti étkezések során. Ilyen szerinte (is!) a jó pörkölt, a rántott hús, a raguleves vagy egy házilag összerakott hamburger és tepsis pizza. Ami összeköti őket, az pedig az, hogy BRUTÁLISAK a szó legnemesebb értelmében! Nincs mit hozzátenni, piszkosul vagány receptek, a megszokott, kötetlen stílusban öntve formába. És végre egy olyan szakácskönyv, ami a köreteknek is megadja a nekik kijáró tiszteletet.

 • SK Kiadó
 • 256 oldal
 • 6990 Ft

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Greg Hughes: Házi sörfőzde

3/8

A sör rövid története, a kraft sörök forradalma, hogyan tökéletesítsük a sörfőző művészetünket, avagy a gabonától a pohárig. Greg Hughes javított kiadású sörfőzőbibliája elsődlegesen nem az elméleti oktatásra koncentrál – akár a különböző sörtípusokat részletekbe menően bemutatva –, hanem inkább a beavatottak magabiztos és jól érezhető sörrajongásával tálalt kőkemény, eredményközpontú és lényegre törő gyakorlatra: cefrézés, savanyítás és több mint 100-féle recept az árpabortól a lágeren át egészen a porterig. Alapmű az otthoni sörfőzéssel akár csak kacérkodó megszállottaknak is!


 • Libri Kiadó
 • 223 oldal
 • 5999 Ft

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Madeline Puckette – Justin Hammack: Wine Folly – Magnum kiadás

4/8

Sörre bor, ugye. A winefolly.com alapítóinak bővített, javított, magnum kiadású borismereti alapkönyve, a borkedvelők mesterkurzusa, a világ sokrétűen változatos borvidékeinek, bortérképeinek, borfajtáinak, stílusainak és azok klasszikus íz- és illatjegyeinek összefoglaló gyűjteménye, ami praktikus segédkönyvként szolgál a borok kóstolásakor, ráadásul nemcsak kezdőknek, hanem a borszakmában dolgozóknak is. Kóstolj tudatosan és felelősen, szerezz magabiztosságot és gondolkodj egy sommelier agyával!

 • HVG Könyvek
 • 324 oldal
 • 6500 Ft


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kárai Dávid: Ki mint vet

5/8

Kárai Dávid megkapó erejű műve Nemesvámostól Nyírmeggyesig mutatja be a hamisítatlan magyar vidék lokalitástól átitatott kisvállalkozói termékeit és a mögöttük álló embereket, hiszen bőven itt az ideje elültetni magunkban a változás magját, hogy gyermekeink már a fenntarthatóság fáiról szüretelhessenek. Ez nemcsak egy szép szerkesztésű szakácskönyv, hanem a kistermelők és a háztáji alapanyagok őszinte, friss, lédús története is, egy könyv ami tiszteletre tanít, „inspirál, útba igazít és segít jó lenni”.

 • Grenadírmars Kft.
 • 288 oldal
 • 9500 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szabadfi Szabolcs - Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje

6/8

Kovászmesék receptekkel, amikben Nudli, Virgonc és Masni most a legkisebb pékek segítségét kéri a kalácsfonás, a kovász és a pihe-puha kifli készítésének titkos folyamatában. Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva tündéri gyerekszakácskönyve mesék között játszva vezeti be – velünk, szülőkkel együtt – a legkisebbeket az örömsütés alapjaiba, miközben többek között azt is megtudjuk, hogy tudnak-e nevetni a fák, vagy hogy a dadogós békák is lehetnek szerelmesek.

 • HVG Könyvek
 • 131 oldal
 • 4200 Ft

 


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kovács Helga: Cukormentes sütemények

7/8

Nem az örök belső feszültséget okozó, tiltólistás önsanyargatás, hanem az ételekhez és élelmiszerekhez való egészséges hozzáállás az elsődlegesen követendő példa napjaink intoleranciákkal tűzdelt, mindenmentes világában. Kovács Helga, a sugarfree dots bloggere, saját, inzulinrezisztens példájából kiindulva, vágott bele a cukormentes élet elsőre rögösnek és kacskaringósnak tűnő útjába, de a végeredmény mindannyiunk számára mankóul szolgálhat, akik kissé elveszettnek érezzük magunkat a régóta tervezett életmódváltásunk küszöbén. Egy édesszájú receptgyűjtemény kedvenc süteményeinkkel az egészségtudatosság jegyében, cukor és fehér liszt hozzáadása nélkül! 

 • HVG Könyvek
 • 150 oldal
 • 5500 Ft

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A Lidl konyha bemutatja: Az étel iskolája Széll Tamással

8/8

Az ország egyik legismertebb és legelismertebb séfjének és a Lidl „házasságának gyermekeit” rendre a toplisták élére követelik az olvasók, nem is érdemtelenül. Ez a szakácskönyv nem a szuvidált fürjpofáról vagy a konfitált sertésszárnyról szól, hanem azokról a „hétköznapi” fogásokról, amik tisztességes alapanyagokból készítve még a kezdő háziasszonyok mindennapjainak is részei lehetnek, legyen szó rántott csirkéről, magáról a panírozás folyamatáról, bolognai spagettiről, erőlevesről vagy netán egy rántottáról reggelire. Széll Tamás receptjei Herczeg Ágnes, a Lidl nemzetközileg is elismert borszakértőjének boros-pezsgős ajánlóival és gyorstalpalóival, valamint Galló Nóra dietetikus igencsak aktuális leckéivel egészülnek ki.

 • Lidl
 • 270 oldal
 • 5 matrica = 1 könyv

Hasonló tartalmak

Admin mode