shopping

szerkesztés

Ezeket tedd a fa alá! – Kedvenc gasztrokönyveink karácsonyra (1. rész)

Szerzők

 • Blazsovszky Péter

2021. 12. 13. 13:27

Jó karácsonyi szokásunkhoz híven idén is összegyűjtöttük a kedvenc gasztronómiai könyveinket a rendkívül széles hazai kínálatból. Következzen hát az első csomagnyi válogatás bemutatása!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj

1/9

A fermentálás az egyik legősibb, legegyszerűbb, mégis legizgalmasabb tartósítási és ételkészítési eljárás, ami ráadásul a világhírű skandináv konyha (és persze vidéki nagyszüleink) után jelenleg a hazai fine dining éttermekben is óriási divatnak örvend. A trendiségét tovább erősíti a hozzá tartozó fenntartható környezet gondolatisága és a „nyár konzerválásának” ősi ötlete. Király Ágnes, a FerMentor Blog szerzője és a Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek Facebook-csoport alapítója kizárólag hazai, könnyen elérhető alapanyagokra építve, a szezonalitást is szem előtt tartva vezet be a fermentálás világába. A savanyú káposztalétől vagy a fermentált dinnyehéjgazpachótól a málnasörön, a narancsos-kardamomos-mézes ecetfröccsön át egészen a kovászos palacsintáig és az édes, probiotikumos kesukrémig mindennek IS megtudjuk a csínját-bínját, hogy otthon egész évben kedvünkre kísérletezgethessünk.
 

 • HVG Könyvek
 • 400 oldal
 • 7500 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Jamie Oliver: Együtt

2/9

Ha létezik olyan kategória, hogy poszt-Covid szakácskönyv, akkor Jamie Oliver 18. magyarul megjelent könyve kimondottan az. Nyitásként az egészségügyi dolgozóknak mond köszönetet, és nekik is ajánlja a könyvet, emellett az egész kötetet áthatja a család és az együtt eltöltött minőségi idő fontosságának gondolata, ami hol máshol valósulhat meg a legteljesebben, mint az étkezőasztal mellett? A számos lehetséges alkalomhoz számos recept dukál, a flancos villásreggelitől a laza vendégségen át a meghitt kényeztetésig, legyen az előétel, főétel, desszert, netán valamilyen koktél. Az étel ugyanis összehoz, az étel maga a szeretet, aminek mértékét ráadásul a könyv végén található tápértéktáblázatban „ellenőrizni” is tudjuk.

 • Park Kiadó
 • 360 oldal
 • 7999 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Street Kitchen: A nagy vega könyv

3/9

A Street Kitchen csapata is meghallotta napjaink egyik legnagyobb trendjének hívószavát, a vegetarianizmus térhódítását, ami az egészség megőrzése, valamint a fenntarthatóság közös gondolatisága mellett némileg elkülönül a veganizmustól, ami eredetileg nem más, mint az állatfelszabadítási kísérlet eszmeiségén alapuló állatjogi mozgalom. A könyvben szereplő 99 kipróbált recept nemcsak vegáknak szól, hanem azoknak is, akik kicsit szeretnék csökkenteni a húsfogyasztásukat, vagy egyszerűen csak imádják a zöldséges kajákat. A változó évszakok tematikájával gyűjtötték csokrokba a változatos és könnyen követhető recepteket, így akár szezonálisan is tudunk húsmentesen főzőcskézni, vagy ahogy éppen kedvünk tartja. Mi először heti két vega recepttel fogunk otthon kezdeni, de ez várhatóan rohamosan sűrűsödni fog a közeljövőben. Hús nélkül is simán lehet ugyanis full extrás kajákat villantani!

 • SK Kiadó
 • 256 oldal
 • 6490 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Aaron Knoll: Gin

4/9

A ginforradalom kellős közepén rendkívül átfogó és hiánypótló könyv született napjaink egyik legmenőbb égetett szeszéről, amiben a gin történelmét, főzési alapismereteit, stílusait és a különböző nemzetek különlegességeit is megismerhetjük, konkrét kóstolójegyzetekkel, koktélreceptekkel és tonikismertetővel kiegészülve. Rendkívül gazdagon illusztrált, szakmai alaposságú könyv, ami nemcsak szakmabelieknek és fekete öves ginrajongóknak, hanem a téma iránt érdeklődőknek is szól! 300 gin a világ legjobbjaiból.

 • HVG Könyvek
 • 224 oldal
 • 5900 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Bertényi Gábor – Nemes Nóra: Az elég jó konyha

5/9

Amit eszel, az leszel, tartja a mondás. Éppen ezért ez a könyv nem pusztán egy jó receptkönyv, hanem sokkal több annál: sallangmentes, egészség- és fenntarthatóságközpontú, tudatos étkezésfilozófia. Nehéz anyagnak tűnik első ránézésre? Pedig közel sem az. Könnyeden, olvasóbarát módon szólít meg dietetikust, fermentálás-szakértőt vagy értekezik a biotermesztés-technológiáról, a superfoodok vagy éppen a zöldségközösségek és a piacozás világáról, miközben csak azért vagyunk kénytelenek rövid időre félretenni a könyvet, hogy a szórakozva tanulás alatt kipróbáljunk egy-két izgalmas receptet. Igényes, végiggondolt, jól felépített, hasznos és szép kiadvánnyal van dolgunk, amire személyesen is nagyon büszkék vagyunk, hiszen Nemes Nóri egészen a kisbabája születéséig vitte nálunk, a We Love Budapestnél a gasztrorovatot, az illusztrációkat pedig szintén kollégánk, Szabó Gábor fényképezte.

 

 • Open Books
 • 304 oldal
 • 6499 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Chad Robertson: Tartine kenyér

6/9

Egy pék története és a tökéletes kovászolás alapkönyve, ha igazán lényegre törők akarunk lenni. Chad Robertson, a világhírű és legendás San Franciscó-i Tartine pékség alapítója természetes kötetlenséggel ír pékké válásának történetéről, miközben megtudjuk, hogy a pékszakma egyszerre mesterség és filozófia, amely az alapanyagok és azok pontos kölcsönhatásán alapul. Anyakovász, kenyérsaláták, gazpacho, croissant, de akár a hamburger vagy a porchetta készítését is végigkövethetjük lépésről lépésre, jól elmagyarázva, azonban a recepteknél is erősebb élmény ezzel a szívből jövő, őszinte tisztelettel szembesülni, ami a könyvből árad. A kenyér nem csak mindennapjaink – sokunknak vallással átitatott – elengedhetetlen része, a kenyér ugyanis maga a művészet. Chad Robertson tolmácsolásában mindenképp.

 • HVG Könyvek
 • 304 oldal
 • 6900 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Jord Althuizen: Grill, burger, barbecue

7/9

A BBQ-világbajnok receptjei, avagy amikor egy fiú gyermekkori álma valósággá válik. Cowboykalapok között terjengő szmókerillat és a Lynyrd Skynyrd dübörgő Sweet Home Alabamája – ezek a fáradt klisék ugranak be máig is legtöbbünknek a barbecue-zás hallatán. Ez a hiánypótló, magyar nyelvű kiadvány azonban jóval alaposabban, hitelesebben, szakszerűbben, a készítési módokba és a versenyek belső világába beavatva, mindezt lenyűgöző képekkel tálalva vezet be az amerikai stílusú barbecue-zás omlós, lágy húsaival együtt is kemény és férfias világába, ahol a legfontosabb tapasztalat is megfogalmazódik: egy igazi versenyző nem a többieket, hanem a saját határait akarja legyőzni.

 • Scolar Kiadó
 • 224 oldal
 • 8695 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Yossy Arefi: Kevert sütik

8/9

Édes kényeztetés 50 recept által. Vághatjuk őket helyes kis kockákra, tehetjük uzsonnásdobozokba, ajándékozhatjuk méhviaszos szalvétába csomagolva, megkóstolhatjuk frissen vagy akár másnap reggelire – sorolhatná Gombóc Artúr, ha nem kizárólag csokoládérajongó lenne. A karácsonyfa- és bejglifüggők közelgő fő időszakában az eszköz- és alapanyag-ismertetés elolvasása után Yossi Arefi ínycsiklandó sütijeinek elkészítésébe bevonhatjuk a gyerekeket is. Egyszerű hozzávalók egy tálban összekeverve, amikkel meg tudjuk ünnepelni az élet kis és nagy pillanatait, esetleg egy sima hétfő estét. Ráadásul Nyuszika is megnyugodhat, mert itt végre van répatorta!

 • Csipet Kiadó
 • 191 oldal
 • 5500 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói – Aranygaluskától zserbóig

9/9

Három sikerkönyv után, amelyek a kelt tészták és a kenyérsütés világába vezették be az olvasót, ezúttal a vendéglátás elmaradhatatlan finomságait gyűjtötte össze Tóthné Libor Mária, a több mint 110 ezer követővel rendelkező Limara Péksége blog alapítója, aki most süt nekünk édeset, sósat, krémeset és omlósat. 63 recept a kelt tésztától és a piskótától a linzertésztán át egészen a rétegzett süteményekig: az aranygaluskától a zserbóig. 
 

 • Csipet Kiadó
 • 176 oldal
 • 6000 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode