gasztró

Serclit a szaftba! - Étkezdék, kifőzdék, ételbárok Budapesten

Szerzők

2015. 02. 27. 17:34

Nem csak azt tudja a fővárosi ember, hogy hova jár legszívesebben lángosért és hol főzik a legjobb pho levest. Legtöbbünknek megvan a klasszikus favoritunk, ahonnan az otthon megismert ízeket várhatjuk. Nem Michelin-csillagokkal és nem is enteriőrjükkel hívják magukra fel a figyelmet. Plusz nem is kapálóznak a sikerért és népszerűségért: van, ahol 25 éve minden nap megfőzik ugyanazt a házias babgulyást és napi 50-100 embert megebédeltetnek. Figyelem, nem paleo és nem is gluténmentes beszámolónk következik - azoknak, akik nem csak a forradalmár-kézműves-trendérzékeny-újragondolt síkon mozognak.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kürtös Ételbár

1/7

1087 Budapest, Mosonyi utca 3.

Több infó

Címkék

Alkalmakra, jó hangulatú és szinte verhetetlen ízvilágú vacsorákra nagyon sokan választják a Rosenstein Vendéglőt. Ahol Tibi bácsinak mindig van egy-egy jó szava az asztaltársaságokhoz és ahol minden “kóser”, ami jó. Nos, a Kürtös Ételbárnak nincs külön konyhája, ugyanis a frissensültek és az egytálételek a “Rózi” fazékjaiban készülnek. Ugyanazzal a profizmussal és élményszámba menő ízekkel.

A sólet (1000 forint) például ugyan a libacomb nélkül érkezik, de kiadós és nagy gurméknak is fejtörést okoz, hogy mit keres az egyszerű tányérban a királyi lakoma. A rántott borda (1000 forint körettel) panírja roppan, a pörkölt nokedlivel(900 forint) pedig olyan, mintha a otthon készült volna. Desszertnek mindig van palacsinta(140 forint /db), amit málnaszörppel fojthatunk le. A hely szűke miatt jobb, ha elvitelre kérjük Rosensteinék főztjét. Szerencsések, akik a Keleti környékén dolgoznak.

Cím: Budapest VIII. kerület, Mosonyi utca 3.
Nyitva tartás: H-P 10-17

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kolobok - a fúziós

2/7

Címkék

Kárpátalja sok nemzetiség által lakott régió, ennek megfelelően különleges, sok ízvilágot egyesítő, de számunkra kissé ismeretlen konyhával rendelkezik. A kis Rózsa utcai hely szíve-lelke Karolina, a tulajdonos-szakács, akinek az oviban fazék lehetett a jele, olyan jól főz. Egyetlen munkatársa van, egész nap ketten gyúrják, keveri, főzik, sütik a finomabbnál finomabb, kizárólag helyben készülő, házias és friss ételeket.

Az étlap néhány állandó ételen - csebureki (750 Ft), borscs leves (790 Ft), pilmenyi (990 Ft), varenyiki (990 Ft) - túl napról napra változik. Végigkóstoltuk őket, egyik jobb, mint a másik! A kínálatban gyakran szerepel hacsapuri, sztrapacska és erdei gombával készülő ételek is, kóla helyett pedig kvasszal (gabonából erjesztett üdítő) olthatjuk szomjunkat. Amit itt kapunk, az az igazi vendéglátás és Kárpátalja ízei: nem csoda, hogy napról napra egyre többen fedezik fel és járnak vissza.

Cím: Budapest VI. kerület, Rózsa utca 90.
Nyitva tartás: 8-18

Fotó: Balkányi László - WLB

Csabi Íz - a családias

3/7

Címkék

Suri Csaba és felesége által üzemeltetett helyen szinte minden a vendégek orra előtt készül, akik bármikor kaphatnak kóstolót a frissen a pultba kerülő finomságokból. Az őstermelőktől beszerzett minőségi alapanyagokból készült ételeket elérhető áron kínálják, specialitásuknak a burgonya saláta és a Csabi Íz burger számít (menüben 1300 forint).

Az étlap nincs napokkal előre megírva, a fogások nagy részét (a sütik egy cukrász művei) egyedül elkészítő névadó előző nap este találja ki a kínálatot, illetve a reggelinek szánt bundás kenyeret vagy rántottás szendvicset a készlet erejéig bármilyen napszakban lehet kérni. A hagyományos és házias ízek mellett a különleges kombinációk (például az édes-sós világot vegyítő aszalt gyümölcsökkel töltött pulykamell tekercs mézes-magvas friss salátával) kedvelőinek bármikor ajánljuk, ha laktató szendvicseket, hústálakat, valamint egyéb egytálételeket kívánnak meg.

Cím: Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 37.
Nyitva tartás: H-Cs 7-17, P 7-16, Szo 8-14

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Autós Büfé Étkezde - a helyi kedvenc

4/7

Címkék

Akik valamiért átutazóban vannak, esetleg a közelben laknak és szeretik a bőséges adagokat és házias ízeket, biztosan jártak már az Autósban, a Keresztúri úton. Nem vicc, hogy tényleg a kis faházon kívül is várakoznak sokszor a közelben dolgozók, hogy egy jó szalontüdőt (680 forint), főzeléket fasírttal (600 forint), vagy a hely emblematikus csülkös bablevesét (600 forint) fogyasszák el ebédre.

Kicsi adagot is kérhetünk, ami csak nevében tér el a normáltól, mert máshol egy rendes porció is kisebb. 1000-1500 forintból akár 3 fogásos ebédet is kaphatunk, csak bírjuk szusszal a viaszosvászon fölött, a kraftos pörköltök gőzében. Szinte lehetetlen választani az állandó és napi kínálatokból, azonban, ha szaftos ételt rendelünk, a savanyú (300 forint/adag) és a nagybetűs fehér kenyér (20 forint) kötelező szereplők.

Cím: Budapest X. kerület, Keresztúri út 10/b
Nyitva tartás: H-P 7-16

Összeállításunkból természetesen nem hiányozhat a Klauzál téri legenda sem, hiszen a kizárólag délidőben nyitva tartó étkezde hangulata és ételei évtizedek óta vonz egy stabil törzsközönséget nem véletlenül. A kínálatban az állandóan megtalálható fogások mellett naponta változó kínálat várja a vendégeket.

A levesek közül - a macskajaj ellen is kitűnő - húslevest választjuk daragaluskával (650 Ft). Ezt egy kétszemélyes hagymás csülök tál (2400 Ft) követi. Ha a japán szumó-válogatottat nézzük, ez tényleg kétszemélyes, de szerintünk hárman-négyen is vígan lakmározhatnának egy ekkora adagból. Ezt az állandó kínálatban szereplő főtt marha követi, meggymártás kíséretében. A hús omlós, a mártás kiegyensúlyozott, az egész fogás kiváló. Végül - farsang tiszteletére - sárgabararack íz kíréretében érkező fánkot kérünk. A Kádár klasszikus, nem véletlenül választják évtizedek óta pesti művészek, sportolók és üzletemberek a kockás abroszos helyet.

Cím: Budapest VII. kerület, Klauzál tér 9.
Nyitva tartás: K-Szo 11:30-15:30, V és H zárva

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

„Kőhíd' Büfé Falatozó - a kraftos

5/7

Címkék

A Gyömrői út XVIII. kerületi részén, a kőhíd mellett egy fa kis ház várja a sietős autósokat, vagy azokat a háziasszonyokat, akik 2-3 adag miatt nem állnának neki a babgulyásnak vagy a zúzapörköltnek (1300 forint). A hely évtizedek óta népszerű , még egy balesetet is túlélt, hiszen egy jármű egyszer beleszáguldott a sarki épületbe.

Fitneszguruknak, bioforradalmároknak és kényes gyomrú, bagelen felnőtt belvárosi gasztrokibiceknek tiltott övezet a gulyás és pörkölt mennyország, ahol nem sajnálják a fűszereket, a zsiradékot és gigászi adagokat mérnek igazán elfogadható árakon (a babgulyás például majdnem 1 literes és 850 forint). Palacsinta mellett rétest is kérhetünk és könyökölve, vagy a hátsó terasznál leülve fogyaszthatjuk el az uras étkeket. Sörrel vagy egy valódi jaffával.

Cím: Budapest XVIII. kerület, Gyömrői út 216.
Nyitva tartás: H-V 8-17

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kiskukta Belvárosi Ételbár - a tudatos

6/7

Címkék

A Mérleg utcában Kiskukta néven éveken keresztül üzemelt egy kifőzde, azonban tulajdonost váltottak és némi reform után újranyílt, immár kicsit más profillal. A magyaros és házias vonal megmaradt, ám egy tudatosabb verzióban, csökkentve a finomított szénhidrátforrások használatát és a túl zsíros fogásokat is újraszabták.

Helyette egy profi, a Balaton egyik legkiválóbb étterméből érkezett séffel főznek a közeli irodák éhes dolgozóinak. A terítő kockás helyett pöttyös, a leves gulyás helyett krémleves. A tudatosabb főzés ellenére az árak megfizethetőek és az ízek olyanok, hogy szívesen visszamennénk egy héten akár többször is. A kecskesajtos zöldborsókrémlevest (490 forint) kóstoltuk és bármikor rámennénk újra, a szezámmagos, mézzel készített csirkecsíkok salátával (1190 forint) is kellemesnek bizonyult, ahogy a citromtorta (490 forint) után is elégedetten bólogattunk.

Cím: Budapest V. kerület, Mérleg utca 10.
Nyitva tartás: H-P 7:30-16

Fotó: Ferenci Péter - We Love Budapest

Erdélyi-Magyar Étkezde - az átlagos

7/7

Címkék

A VII. kerületi Nagydiófa utcában négy éve nyitott helyen háromféle napi menü (750-950 Ft) és különböző, külön is rendelhető főételek közül választhatunk, csütörtökön pedig extra menü (malacsült, kacsa stb.) várja a vendégeket. Ottjártunkkor borsóleves, bácskai rizses hús, borsos tokány és palacsinta maradt a délben alaposan lepusztított pultban.

Az étkezde kedvező áraival népszerűnek számít a környékbeliek körében és nagyjából hozza is azt a szintet, amit egy olcsó étkezdétől várunk. Az egyetlen komoly bánatunk, hogy a kínálatban egy ideje már nem nagyon találni erdélyi ételeket.

Cím: Budapest VII. kerület, Dohány utca 36.
Nyitva tartás: H-P 11-16

Hasonló tartalmak