budapest

szerkesztés

Rejtett utakon a budai Vár déli oldalán – Várnegyedi útikalauz haladóknak I. rész

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 05. 30. 19:05

Budapestiként megvan az az előnyünk, hogy bármikor felsétálhatunk a Budai Várba, hogy aztán többcsillagos kilátással jutalmazzuk magunkat a hősiesen megmászott lépcsőfokokért. Többnyire mégis ritkán merészkedünk fel, hacsak nem épp egy Frida Kahlo-kiállításról vagy borfesztiválról van szó, inkább meghagyjuk a turistáknak. Pedig a Várnegyed lakóhely és múzeumi negyed is egyben, ahová gyönyörű lépcsősorok vezetnek fel, sőt, több olyan színetere van, amiről talán még nem is hallottatok. Mini cikksorozatunkat ezeknek szenteljük: az első részben 7 helyet gyűjtöttünk össze a déli oldalon, amik budapestiként is tudnak még izgalmakat okozni.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Új világ született - kiállítás

1/7

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

Címkék

A több mint 2000 m2 alapterületű tárlat nemcsak Magyarországon, de összeurópai viszonylatban is az eddigi legnagyobb ívű kísérlet arra, hogy száz év távlatából új szempontok alapján mutassa be az egész 20. századot meghatározó tragikus eseménysorozatot. A kiállítást a Várkert Bazáron belül a déli palotákban találjátok.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Várkert Bazár

2/7

1013 Budapest, Ybl Miklós tér

Több Infó

Címkék

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része. Benne számos vendéglátóhelyen, vagy az első szintjén elterülő Öntőház udvarban relaxálhat a látogató. A déli palotában az I. világháborús kiállítás, a Testőrpalotában az Iparművészeti Múzeum ideiglenes tárlata várja az érdeklődőket.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Reneszánsz kert, Szent István torony

3/7

A déli kertek a Budavári Palota rejtett kincse. Egyike – a mai Budapesti Történeti Múzeumot körülölelő reneszánsz stílusú kert – felől közelíthető meg a Szent István torony, ahonnan a Gellért-hegy páratlan látványa tárul elénk.

Középkori várfalak az Oroszlános udvaron és a BTM legalsó szintjein

4/7

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Címkék

Az Oroszlános udvar területén a világosabb térburkolati kövek segítségével rajzolódik ki az Anjou-kori nyugati palotaszárny és az ahhoz csatlakozó hatalmas, ún. Csonkatorony alaprajza. A Vármúzeum legalsó szintjein a II. világháború után feltárt középkori épületrészeket is megtekinthetjük.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Csikós udvar

5/7

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Címkék

Itt látható a Hauszmann Alajos tervezte Főőrségi épület és a Királyi Lovarda, amik a világháborús sérülések miatt elbontott épületek rekonstrukciós másai. Az udvarról a palota szintjére a szintén újonnan rekonstruált Stöckl lépcső vezet fel. Az udvar északnyugati sarkában pedig az eredeti állapotában megmaradt Karakas pasa tornya áll.

Fotó: Balkányi László

Savoyai terasz

6/7

A Várnegyed legszebb panorámája tárul elénk Pest és a Gellért-hegy felé. A terasz hátsó falát is adó Magyar Nemzeti Galéria homlokzata előtt Savoyai Jenő lovasszobra emlékeztet Buda törököktől való visszafoglalására.

Fotó: Várnegyed

Mikve Galéria – vezetett séták

7/7

A budai várnegyedben található a város legrégibb rituális fürdője. Fedezd fel a régi zsidó utca rejtett kincseit! A túra során bejárjuk a nyugati pincerendszer zegzugos folyosóit, miközben megismerkedhetünk a középkori Buda első zsidónegyedének történetével.
Jelentkezés: varkertbazar.hu

Hasonló tartalmak

Admin mode