gasztró

szerkesztés

Pak choi, okra, arany cékla és physalis – zöldségesek, ahol különlegességeket vásárolhatunk

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 03. 29. 14:09

Ha például duriánért indulnánk, bonyolultabb a helyzet, de számos olyan budapesti zöldség-gyümölcsöst ismerünk, ahol nem ér véget a választék a brokkoli-banán-újhagyma vonalon, hanem extra árut is tartanak. A nemzeti delikátokon túllépve, megmutatjuk kedvenc zöldségeseinket. Igen, a kuriózumokért sok esetben mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de az összes felsorolt hely mindezek mellett kiváló "alap" portékákal is rendelkezik, válogatottan, megfizethetően.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

DeliLand

1/6

1068 Budapest, Felsőerdősor utca 16-18.

Címkék

Apró üzlet, annál több áruval, különlegességgel. A DeliLand nevére reflektálva mind delikáteszként, mind zöldségesként működik, a közelben lakók legnagyobb örömére. Így akár egy extrább vacsorához is bevásárolhatunk, minden alapanyagot a méztől a friss jalapeño paprikáig vagy csicsókáig. A legtöbbször van náluk az úgynevezett "repülős mangóból" is, ami egy pirospozsgás, Dél-Amerikából érkező mangó, extra zamatosan és már éretten. Nincs szükség a papírzacskós puhításra, egyből fogyasztható a déligyümölcs. Külön öröm a fűszeres polcra nézni, kardamomtól a csillagánizsig sorakoznak a kis pakkok.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ági Zöldség-Gyümölcs

2/6

1136 Budapest, Tátra utca 18.

Címkék

Újlipót egyik nagy zöldséges favoritja Ági, a Tátra utca-Raoul Wallenberg utca sarkán. Amellett, hogy igyekeznek átlagon felüli holmikkal megtölteni a zöldségesrekeszeket és gyakorlatilag minden egyes négyzetcentimétert, az alapok is rendben vannak. Zamatos görög narancs, mosolygós magyar alma – majd hirtelen megakad a szemünk a shitakén, a hatalmas avokádókon és a csokorba szedett kale-en. Külön hűtőpultban várakoznak a zöldfűszerek, úgy, mint koriander, citromfű vagy kapor egy finom tökfőzelékhez.

Fotó: We Love Budapest

Friss Zöldség-Gyümölcs

3/6

1173 Budapest, Újlak utca 146.

Címkék

A XVII. kerület Friss Zöldség-Gyümölcse igazi meglepetés a külkerületben. Friss és nagyon jó minőségű ugyanúgy a hónapos retek, a citrom vagy az uborka is, de akkor sem jönnek zavarba, ha valaki fekete paradicsomot, ökölnyi királydatolyát, repülős mangót, fetával töltött jalapeñót, harsogó lollo salátát keres. Olyan nem mindennapi holmit is tartanak időnként, mint a fekete fokhagyma, vagy a Szechuan Buttons (parazsázsa), ami egy olyan ehető virágféle, amitől letisztulnak az ízlelőbimbók. Anno a Gourmet Fesztiválon találkoztunk vele, egy koktél kísérőjeként. Bedő Benjámin vezetésével egy igazán családias zöldségesre számítsunk, ahol tudják a törzsvásárlók nevét és mindig rockzene szól. Azon se lepődjünk meg, ha éppen egy póréhagymával megy a gitárszóló.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Pro Vita

4/6

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 5.

Címkék

A Hollán Ernő utcában található Pro Vita egy nagyobb formátumú zöldséges-deli, ahová friss zöldfűszerekért, extra alapanyagokért, aszalványokért, magvakért is betérhetünk. A kiszolgálás mindig nagyon segítőkész, bátran kérdezhetünk, sőt, kóstolhatunk is. Legutóbbi látogatásunkkor például okrába is belefutottunk, de a pak choi, a szentjánoskenyér, a gojibogyó is elérhető náluk. Válogathatunk magyar almából és egyéb gyümölcsökből készült 100%-os gyümölcslevekből is és idény szerint jól el vannak látva például gyökérzöldségekből, dinnyefélékből, bogyós gyümölcsökből is.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Fehérvári úti vásárcsarnok, 92-95-ös stand

5/6

1117 Budapest, Kőrösy József utca 7-9.

Címkék

Nem csak virágban nagy a Fehérvári úti Vásárcsarnok, emeleti részén őstermelőkkel, jól válogatott húsosokkal, sajtosokkal, zöldségesekkel találkozhatunk. A bejárathoz közeli végén, a 92-95-ös standnál mindig belefuthatunk különlegességekbe, idényszerűen. Március lévén most például arany céklát, nagyon sokféle burgonyát (lilát is például!), gyönyörű kápiákat és mediterrán paradicsomokat válogathattunk a standnál, de ahogy megyünk bele a tavaszba-nyárba, egyre csábítóbb az itteni kínálat is.

Fotó: Répa, Retek, Mogyoró

Répa, retek, mogyoró

6/6

1132 Budapest, Visegrádi utca 13.

Címkék

Úgy látszik, Újlipótban nincs probléma a különleges, vitamindús zöldségesek terén, hiszen a Répa, retek, mogyoró sem egy átlagos üzlet. Színes karfiolok, extra gombák, articsóka, pak choi – csak, hogy néhány példát említsünk a kínálatból. Szeretnek a Facebookon kommunikálni és gyakran kiteszik, ha valami új, spéci áru érkezik. Náluk mindig megtudjuk, hogy honnan érkezett a narancs, az alma, az avokádó és sokszor tartanak bioholmikat is. A Visegrádi utcában még nem tettek ki táblát, hogy tilos lenne a durián, így megesett már a Répa, retek, mogyoróban, hogy egyenesen Thaiföldről érkezett a legendásan orrfacsaró, mégis mennyei gyümölcs.

Hasonló tartalmak

Admin mode