szabadidő

szerkesztés

Őszi kirándulóhelyek Budapesten

Szerzők

  • Dezse Balázs

2014. 10. 10. 2:00

Október elején a nyári fesztiváloknak már a visszhangjára sem emlékszünk, és igencsak korai még a karácsonyt tervezgetni, vagy a szilveszteri bulin agyalni. Tehát tökéletes időszak ez a kirándulásra. Budapestnek szerencsére a bulinegyeden kívül is remek adottságai vannak, és akár tömegközlekedéssel is eljuthatunk olyan helyekre, ahol lelazíthatjuk fáradt idegeinket. Íme, a tippjeink.

Fotó: Panoramio

Élő múzeum a Sas-hegyen

1/7

A várostól mintegy 250 m-re található 30 hektárnyi természetvédelmi terület tulajdonképpen egy valóságos 'élő múzeum' a lakóházakkal beépített hegy tetején. Különlegessége, hogy akár a jégkorszakból megmaradt növényfajtákat is láthatunk itt, éppen ezért vigyázni kell, hogy hova lépünk, nem szerencsés ugyanis véletlenül kiirtani valamit. Találhatunk itt továbbá hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formákat, valamint megismerkedhetünk a terület mikroklímájának köszönhető sajátos élővilággal. Egyik előnye, hogy kerekesszékkel is látogatható. Részletes info itt.

Fotó: Panoramio

János-hegy, Erzsébet-kilátó

2/7

1121 Budapest, János-hegy

Több Infó

Címkék

A János-hegy nem csak Budapest legmagasabb pontja, hanem remek kirándulóhely is egyben, amit legegyszerűbben Libegővel lehet megközelíteni, ami meg, ugyebár, mindig egy 12 percig tartó élménynek minősül. Kiszállás után aztán pillanatok alatt eljuthatunk az 528 méter magasan lévő kupola alakú csúcsra, ahová az Erzsébet-kilátó is épült. Az épület neoromán stílusú, kör alaprajzú, 23,5 m magas,100 lépcső vezet fel a legfelső szintre. A kilátót Erzsébet királynéról nevezték el, aki 1882-ben járt a hegyen. Egy másik alternatíva: a Széll Kálmán térről induló 21A jelzésű busz „Normafa” nevű felső végállomásától fél óra sétával is kijuthatunk a kilátóhoz, de ez kevésbé vadregényes kirándulás.

Fotó: Wikipedia

Hármashatár-hegy

3/7

1030 Budapest, Hármashatárhegyi út 1.

Több Infó

Címkék

A Hármashatár-hegy kedvelt kirándulóhely, hiszen a főleg dél-délkelet felé lépcsőzött gerincein, tölgyesekben és fenyvesekben szuper sétautakat találhatunk. A csúcs Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik. Ide épült az ORFK rádió-távközlési főközpontjának tornya, és az Országos Kéktúra útvonala szintén itt található.
A Hármashatár-hegy belső részén várja a kirándulókat egyébként a Kecske-hegy is: a 384 méter magasságba kellemes erdei út vezet fel, melynek fő látványossága az Oroszlán-szikla, ami egy nagymacska eleganciájával őrzi a turista-útvonalat és a fölötte lévő 11 méter hosszú Oroszlán-barlangot. Aki arra jár, annak egyébként a Látó-hegy 376 méter magas fenyőkkel beültetett tetején található Árpád-kilátót sem szabad kihagynia. Innen remek kilátás nyílik a hidakkal ívelt Dunára és a Budai-hegység déli és nyugati vonulataira.

Fotó: Panoramio

ELTE Füvészkert

4/7

1083 Budapest, Illés utca 25.

Több Infó

Címkék

Ha kikapcsolódásra vágyunk, de nem szeretnénk hegyet mászni, akkor is van megoldás. Budapest két olyan kerttel is rendelkezik, ahol kicsit kiszakadhatunk a városi mindennapokból és a színes őszi levelekre koncentrálhatunk. Az egyik ilyen a Budai Arborétum (nem összekeverendő az Arborétum bárral a Gozsduban...), ami a Corvinus Egyetem budai kampuszának része és elsősorban bemutatókertként működik; a másik pedig a Pál utcai fiúkból jól ismert Füvészkert, ami a pesti oldalon az ELTE egyik különleges oktatási egysége. A kettő közül bármelyiket is választjuk, biztosan lesz alkalmunk egy rövid időre kikapcsolni.

Fotó: Panoramio

Anna-rét

5/7

1121 Budapest, Jánoshegyi út

Több Infó

Címkék

Az Anna-rét a Budai-hegység egyik legkedveltebb kiránduló helye a Normafa és a Libegő felső állomása között helyezkedik el mintegy 500 méterre a Normafától és 1000-1200 méterre a libegő felső állomásától. Innen minimális túrázással elérhető a Tündér-szikla, amely a János-hegy egyik nyúlványát képező Tündér-hegy lejtőjéből emelkedik ki. A szikla neve száz év alatt többször is megváltozott. Nevezték Remete-sziklának; és Antal-sziklának; de az eredeti német neve Himmel (Menny) volt. Oldalán kiépített sétaút vezet, tetejéről Budapestre nyílik panoráma. A szikla 1977 óta védett terület. 1978 óta a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik.
Még egy érdekesség található ezen környéken: az Anna-rét északkeleti sarkától 30-40 méterre található a Szarvas-kút, amely a hagyomány szerint onnan kapta a nevét, hogy Mátyás király ezen a környéken elterülő vadasparkjának szarvasai ide jártak inni.

Fotó: Wikipedia

Adyliget

6/7

A Hosszú-Erdő-hegy délkeleti lankás lejtőjén, a Hűvösvölgytől északnyugatra helyezkedik el az Adyliget, amely tulajdonképpen az Ördög-árok Remete-szurdokától délre található, kb. 1 km széles és 2 km hosszú, lapos mélyedés. Az 1920-as években kialakított, eredetileg Tisza Istvánról elnevezett családi házas telepet később Tisza István-kertvárosnak hívták, majd 1939-től Tisza István-liget volt a neve, majd végül 1949-ben kapta mai nevét, állítólag azért, mert Ady Endre szeretett a közeli, hűvösvölgyi Balázs-vendéglőben étkezni.

Fotó: Hababa

Nagy-Hárs-hegy - Kaán Károly-kilátó

7/7

Nagy-Hárs-hegy hegycsúcs a Budai-hegységben, Budapest területén található mintegy 450 méter magasságban. A terület egyik előnye, hogy a János-hegyhez és a Normafához képest a Hárs-hegyi lejtők sokkal érintetlenebbek, de ennek ellenére nem nehéz a megközelítés sem, hiszen a hegy lábánál halad el a . A hegy tetőn emelkedik a Kaán Károly-kilátó, ahonnan lenyűgöző az elénk táruló körpanoráma. Negatívum, hogy burkolt utakkal egyáltalán nem találkozhatunk, így ez egy vérbeli túrabakancsos kirándulás.

Hasonló tartalmak

Admin mode