gasztró

szerkesztés

Ezekről a helyekről rendelhetsz remek tapasokat, mezzéket az ünnepekre

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 12. 09. 11:07

Idén máshogy alakulnak az ünnepek, de azért nem maradnak el. A közös háztartásban élő családtagjainkkal tarthatunk évzáró falatozást, hogy ne a háromnapos ünnepen tobzódjunk. A könnyű programhoz könnyű falatok járnak – összeszedtünk 7 helyet, ahonnan remek falatkákat, tapasokat és kencéket rendelhetünk, legfeljebb idén nem a közösből mártogatunk, hanem előre elosztjuk az adagot.

Fotó: Balkányi László

Padron

1/7

1085 Budapest, Horánszky utca 10.

Címkék

A Padron volt az egyik első hazai étterem, ami megmutatta nekünk, milyen az igazi tapasélmény. Náluk soha nem merült ki az étlap a sajt–sonka–tortilla háromszögben, mindig találtunk rajta jó pár izgalmas spanyol különlegességet. Tavasszal az elsők között zártak be, de nem akartak a hagyományos kiszállítással beszállni az ellátásba, hanem kísérletezni kezdtek, hogy egy olyan étlapot állítsanak össze, ahol – a desszerteket leszámítva – az ételek 95%-ban vannak készen, így nekünk kell otthon befejezni őket. A fine-éttermekből ismerős lehet ez a módszer, de tény, hogy bisztró kategóriában eddig kevesen alkalmazták.

A tulajdonos, Beck Márton szerint azonban: „A személyes tapasztalatunk az, hogy a házhoz rendelt meleg ételek 85-90 százaléka olyan minőségromláson megy keresztül a szállítás miatt, hogy az komolyan rontja az élvezeti értéket. Egy olyan időszakban pedig, amikor a gasztronómia szinte az utolsó olyan dolog, amit lehet élvezni a hétköznapokban, a minőség még magasabb értéket képvisel, mint korábban.”
 
 
A második hullámra kialakítottak egy étlapot, amit direkt házhoz szállításra terveztek. Az ételeket vákuumcsomagolják, minket pedig ellátnak instrukcióval, hogyan fejezzük be. A befejezéshez természetesen nem kell sem különösebb szaktudás, sem extra eszközök – az élmény azonban tényleg olyan, mintha a Padronban kapnánk meg a vacsoránkat. A kiszállítást ők maguk végzik, heti három alkalommal – a részleteket és a teljes rendelhető étlapot pedig a honlapjukon találjuk.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Byblos

2/7

1052 Budapest, Semmelweis utca 1-3.

Több Infó

Címkék

A közel-keleti Byblos levantei lakomáit békeidőben is nagyon szerettük, és attól még, hogy a vírusidőszakban nem tanácsos közös tálból mártogatni, még nyugodtan rendelhetünk tőlük, ha igazi, szívet-lelket melengető lakomára vágyunk – csak osszuk szét előre a kencéket és a hideg, meleg mezzéket. A jól ismert libanoni, közel-keleti kencék mellett faszénen sült grillhúsokkal, salátákkal, desszertekkel és külön ebédajánlattal várnak minket. Karácsonyra pedig 29 000 Ft-ért 8 főnek elegendő különleges ünnepi menüvel készülnek. A nagy házhoz szállító cégek közül mindegyiken megtalálhatóak. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Babka Deli

3/7

1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 7.

Címkék

A Lipócia-beli Babka budai kis testvére idén nyáron nem teljesen titkoltan azért (is) nyílt, mert a tulajdonos úgy gondolta, akárhogy alakul is az év, a házhoz szállítás létjogosultsága marad. Így is történt, a Babka pedig a Delivel kiegészítve egyszerre lett étterem és éléskamra, ahonnan komplett fogásokat, többszemélyes, ínycsiklandó mezzéket, izgalmas italokat, különleges desszerteket és kamrakincseket is rendelhetünk. Ha a sharing conceptre vágyunk, akkor 3, 5 és 7 mezzés válogatásuk is van – ez utóbbi már egy kisebb hadseregnek is elég lenne. A téli piknikbox pedig azoknak jó ötlet, akik inkább egy parkban vagy szabadtéren osztoznának egy békebeli tojáslikőrön és pár édes falaton az ünnep előtt. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Pingrumba

4/7

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 6.

Több Infó

Címkék

A Dobrumba nagy testvére idén nyár végén nyitott, és instant a budaiak kedvence lett. A Kairótól Kalkuttáig tartó vonalon mozgó étterembe ugyanúgy mehetünk megosztható mezzékért, mint önálló fogásokért, azzal a különbséggel, hogy itt a közel-keleti ételek mellett befigyel az indiai konyha is. Ha közösen rendelünk, arra ügyeljünk, hogy a kecskelabneh-n, illetve a gránátalmás csirkemájon nagyon könnyű összekülönbözni – az pedig nem megy az ünnephez. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gastronomia Pomo D'oro

5/7

1051 Budapest, Arany János utca 9/b

Több Infó

Címkék

Kicsit kilóg a sorból, hiszen tulajdonképpen egy delibolt remek szendvicsekkel és salátákkal, de ha egy ízelítőtálat akarunk összerakni a családnak vagy barátoknak, akkor nyugodt szívvel szemezgethetünk a kínálatukból. Vannak jól kitalált salátáik és előre összerakott vegyes olasz hidegtálaik, de ha valaki szereti az olasz deliminőséget, az biztosan élvezettel fogja összeválogatni a saját verzióját a húszféle füstölt áruból és sajtból. Ízletes olajbogyókat és olasz száraztésztát is kérhetünk tőlük!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Leila's Authentic

6/7

1061 Budapest, Paulay Ede utca 6.

Címkék

Szintén a Közel-Keletről, szintén mezzerajongóknak. Akárcsak az előző három helyen, itt is a korábbiaktól különböző étlapot találunk, még ha a legismertebb fogásokban van is némi átfedés. Széles hideg- és melegmezze-kínálatukból simán összerakunk egy kis ünnepi lakomát, de ha nem lenne elég, még mindig rendelhetünk a grill- vagy a salátaválogatásból is. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Pata Negra Tapas Bár - Pest

7/7

1091 Budapest, Kálvin tér 8.

Több Infó

Címkék

A másik őstapasos, ahol a legegyszerűbb spanyol krokett és paradicsomos húsgombóc mellett a galíciai polip és a pezsgős Szent Jakab-kagyló is feltűnik. Kifejezetten széles választékuk van spanyol sonkából és sajtból is – és mint tudjuk, néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak –, úgyhogy tényleg minden adott ahhoz, hogy ha többen gyűlünk össze, akkor mindenkinek kérjünk egy adaggal a kedvencéből. Ha még jobban emelnénk az ünnepi hangulatot, akkor spanyol fehér- és vörösborokat is találunk a kínálatban.

Hasonló tartalmak

Admin mode