szabadidő

Nyitott közösségi műhelyek, ahol magad alkothatsz

Szerzők

  • Kollár Bálint

2019. 03. 20. 17:21

Valószínűleg már minden budapesti szembesült azzal a problémával, hogy az albérletében vagy lakásában nincs elég hely ahhoz, hogy kialakítson benne egy műhelyt, hogy még a legapróbb barkácsműveletekhez is rengeteg gép és eszköz kellene, és amúgyis, az egész rengeteg zajjal és kosszal jár. Ilyenkor jól tudnak jönni a Budapest különböző pontjain üzemelő nyitott, közösségi műhelyek, amiket órákra, napokra vagy akár hetekre is kibérelhetünk, és ahol adott a felszerelés, valamint a tér is ahhoz, hogy a saját kezünkkel alkossunk valamit, kiszakadva így a hétköznapokból.

Fotó: Technika

Technika

1/4

1096 Budapest, Vendel utca 3. (Közgazdasági Politechnikum)

Több infó

Címkék

Budapest első, mindenki számára elérhető nyitott faipari műhelyét a Hello Wood és a Közgazdaságtani Politechnikum hívta anno életre azzal a céllal, hogy mindenki el tudjon mélyülni a barkácsolás világában. Szerintük a saját kézzel való alkotás többről szól, mint hogy a folyamat végén egy szép vagy praktikus tárgyat kapunk; a barkácsolás segít kiszakadni a hétköznapok rutinjából. Amellett, hogy a 180 négyzetméteres műhelyükben biztosítják a teret és az eszközöket, vannak különböző (kezdő, haladó és tematikus) kurzusaik, amelyeken valamelyik szerszám vagy eszköz működését sajátíthatod el, a workshopjaikon pedig te is elkészítheted álmaid bútorát.

A lista sok másik szereplőjével ellentétben náluk van regisztrációs díj (5000 forint), ami viszont magába foglalja a balesetvédelmi, valamint géphasználati oktatást, viszont hozzájuk akár bérletet is válthatunk, és a diákoknak, nyugdíjasoknak, valamint oktatóknak húsz százalék kedvezmény jár.

  • Kinek ajánljuk? Akik szeretnek barkácsolni, de nincs meg hozzá a terük vagy eszközparkjuk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

PINKPONILO

2/4

A Paloma udvarban található PINKPONILO, bár közösségi varrodaként definiálja magát, több annál: közvetítőként, ruhajavító műhelyként, valamint rendezvények befogadótereként is működik. A 60 négyzetméteres térben emellett négy varrógép (például egy ipari gyorsvarró és interlock, illetve egy klasszikus háztartásbeli), és a teljes alapeszközpark (különböző cérnák, ollók, zipzárok, és így tovább), plusz szabászasztalok várnak arra, hogy valaki igénybe vegye őket. Bár rendszeresen tartanak workshopokat, az ő műhelyük is kibérelhető, amihez természetesen lehet igényelni szakmai segítséget is (az alapvető beállításokon túl).

Fontos viszont, hogy sok másik nyitott műhellyel ellentétben nekik nincs állandó nyitvatartásuk, így mindenképp előzetes bejelentkezés szükséges hozzájuk – általában egy héttel előre érdemes tervezni, ha hétköznapi időpontról van szó, a hétvégi műhelybérlést viszont érdemes egy hónappal előre legalább.

  • Kinek ajánljuk? Aki szeret varrni, de logisztikailag nem tudja megoldani, vagy aki még nem tud, de szeretne megtanulni. Illetve a fenntartható divat elkötelezett híveinek.

Fotó: FabLab

FabLab

3/4

A FabLab – az alapítók bevallása szerint – egy olyan inspiratív, alkotó tér, ahol ötletek születhetnek, és ahol bárki hozzáférhet olyan technológiákhoz, melyek korábban csak ipari körülmények között voltak elérhetőek. Utóbbi azt jelenti, hogy itt még olyanokra is lehetőségünk van, mint a 3D scannelés és nyomtatás, a lézervágás vagy -gravírozás, vagy a CNC marás, de van egy „klasszikus” értelemben vett faműhely is. Ha a felsoroltak egyike sem mond neked semmit, ne aggódj: itt is tartanak különböző workshopokat és tanfolyamokat, amin a gépek kezelése mellett a hozzájuk kapcsolódó technológiát is elsajátíthatod. De mivel az egész műhely (és szervezet) a közös tudáson alapul, ha neked van olyan ismereted, az üzemeltetők szívesen segítenek a saját kurzusod megszervezésében is.

Amellett, hogy ide is váltható napi-, heti- és havi jegy – mivel kiskereskedelemként is működnek – ezért a projektünkhöz szükséges anyagokat is megvásárolhatjuk náluk. Bejelentkezés előtt viszont érdemes tudni, minden barkácsolónak dokumentációs kötelezettsége van, vagyis a FabLab készíthet képeket a munkafolyamatokról, valamint megőrizheti a modellfájlokat. Így ha szabadalmi vagy más okokból szeretnénk ettől eltekinteni, magasabb jegyárral kell számolni.

  • Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szeretné megosztani a tudását, vagy különleges technológiára van szüksége a projektjéhez, valamint megrendelőknek is.

Fotó: Creator Nyitott Műhely

CREATOR Nyitott Műhely

4/4

Míg a legtöbb nyitott műhely vagy egy körülhatárolható feladatkörre kínál megoldást, a Creator Nyitott Műhely felszereltsége szinte párját ritkító: többek között asztalos- és lakatosműhely, festőterem, lézergravírozó és vágó, miniplotter, asztali kontúrvágó, valamint 3D nyomtató is akad benne. Emellett előzetes egyeztetés esetén az alapanyagokról is gondoskodnak, sőt különféle előkészített projektjeik (lovagvár, madáretető vagy fűszertartó) is vannak, amiknél nekünk már tényleg nincs más dolgunk, mint hogy méretre vágjuk, megcsiszoljuk, és összeszereljük a kívánt tárgyat.

Ráadásul kifejezetten jó opció lehet családok számára, egyrészt mert a gyerekek tíz éves kortól felnőtt társaságában nyugodtan tartózkodhatnak a műhelyben, másrészt pedig mert számtalan olyan opció van, amihez elegendő az ő kézügyességük is – így minden generáció találhat itt magának elfoglaltságot.

  • Kinek ajánljuk? Aki szereti, ha minden egy helyen van, illetve családoknak.

Hasonló tartalmak