kultúra

szerkesztés

Nyitott házak, koncertek, séták, előadások, játékok, piknikek – hétvégén újra Budapest100

Szerzők

  • Bartha Dorka

2018. 05. 03. 18:47

A május 5-6-i hétvégén újra Budapest100, és immár nyolcadik alkalommal nyitják meg kapuikat a pesti és budai bérházak, villák, társasházak, egykori főúri paloták, ezúttal azok, amelyek kisebb-nagyobb városi terek körül állnak. Pár regisztrációhoz kötött esemény már be is telt, de ne csüggedjünk, még rengeteg lehetőségünk van megtervezni a hétvége programját, számos kiállítás, séta, kalandjáték, koncert, felolvasás, piknik és előadás vár mindenkit. Aki a bőség zavarával küzdene, összeszedtünk pár szívünknek kedves helyszínt és izgalmas eseményt.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Hunyadi tér

1/6

A város sűrűjében álló Hunyadi tér – Terézváros legnagyobb zöldfelülete – igazi kis oázis a parkkal és a szombaton ide kitelepülő termelői piaccal. A szokásos vásár mellett tértörténeti séta Vízkelety László tolmácsolásában, könnyed pop-rock koncert (NaNi on the run), nyugatos költők verseiből felolvasás és az ELTEatrum Társulat előadása is lesz a parkban, valamint négy környező ház is megnyitja kapuit. A Hunyadi tér 3-ba már mi is bepillantottunk, de a többit is érdemes bejárni, hiszen nem csak rejtett kincsekre és szegletekre bukkanhatunk, de például a környék házaiban élt festők és fotósok műveiből (Duray Tibor, Derkovits Gyula, Lábass Endre) is lesz kiállítás és beszélgetés a lakókkal meg a teret a mélygarázsosodástól megmentő civilekkel.

Lövölde tér

2/6

Az egykori, városfal mellett álló céllövöldébe a céhmesterek jártak a 18. században, hogy fegyverforgatási tudásukat frissen tartsák, és egy érkező támadás esetén a várost meg tudják védeni. Ismerve Pest sokszor hányatott történetét, az állandó éberség és felkészültség nem volt alaptalan, de 1890-re, amikor a lövöldét elbontották, szerencsére ez már idejét múlt szokássá vált. A Budapest100 alatt a jelen sokkal égetőbb kérdéseivel foglalkoznak: a Lövölde téren: a bringások és a közvécék (vagyis azoknak a hiánya) lesznek a főszereplő. Tesztelhetünk a Cargonomia teherbringáit, megtanulhatjuk a bicikliszerelés alapjait, de kampányolhatunk a több és tisztább utcai toalett mellett is a Város Mindenkié csoporttal, sőt, kultúrtörténeti előadást is hallgathatunk Perényi Rolandtól a budapesti kloákatörténetről. A 19. század végén épült, most hétvégén mindenkit nyitott kapukkal váró házakban pedig gyereksarok, sanzonest, épületbejárás a pincétől a padlásig és botanikai séta is lesz.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Károlyi-kert

3/6

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

Több Infó

Címkék

A Budapest100 egyik legpezsgőbb helyszíne lesz a Belvárosi Károlyi-kert a körülötte nyitva álló palotával és bérházzal. Az egykori Károlyi-palota kertjéből 1932-ben kialakított közparkban a májusi hétvégén rengeteg program közül válogathatunk: lesz koncert, városi játék egy szökésben levő éjjeli pillangó nyomában az egykori vigalmi negyedben, hiszen a Magyar utcát valaha a luxusbordélyok tarkították, csatornafedeles ruhafestés a kertben (saját hozott ruhára).

De innen indulnak majd a környék történelmének mélyrétegeibe alámerülő séták Csonka Jánossal, amelyeken megismerhetjük, milyen volt a régi barokkos belváros apró tereivel, mielőtt még az Erzsébet híd felépítése előtt az egészet lerombolták volna, és a Petőfi Irodalmi Múzeum díszes teremsorai is látogathatóak lesznek az Urbanity városi társasjátékkal is, de a Csendessel együttműködve pop-up kiállításra és kvízre is benevezhetünk. Valamint a Szöveg/Tér séta izgalmasnak ígérkezik, aminek keretében a PIM-ből indulva a környék szöveges nyomait és emlékeit lehet majd felfedezni és újraírni, legyen az emléktábla, vagy egyszerű falfirka.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A Palotanegyed három tere: Mikszáth, Lőrinc pap és Gutenberg

4/6

A történelem és kultúrtörténet igencsak távol eső területeiről került egymás mellé ez a három úriember, de úgy tűnik, egy cseppet sem bánják a keveredést. Követve a Pomázi Tűzoltózenekar felvonulásának útvonalát, ha egymáshoz közel fekvő, de igazán csodás házakat rejtő tereket keresünk, masírozzunk mi is végig a Gutenberg tértől a Mikszáthig a hétvégén. A Gutenbeg-otthon az egyik legszebb szecessziós lakóház, nemcsak híres lakói tették ismertté (Lechner Ödön, Mándy Iván) de a tervező Vágó fivérek is kitettek magukért: a belülről szépen felújított bérházban színes art nouveau ablaküvegek és mintás öntött cementpadló vár minket.

A téren pedig az építtető Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egyletének tiszteletére könyvecske kötő és nyomtató foglalkozás is lesz, de a rendőrségi kitelepülésen meg ismerkedhetünk a rendőrautóval belülről is, anélkül hogy annak messzemenő következményei lennének. Az eldugottabb Lőrinc pap téren (nevét Dózsa alvezéréről, Mészáros Nagybotú Lőrincről kapta) álló nyitott házban lesz Szoboszlay András rajzaiból kiállítás, pingpong bajnokság, és a ház jól megtervezett, rendhagyó közösségi udvarának történetéről is faggathatjuk a Újirány tájépítészeit. A Mikszáth téren pedig mindenféle koncert közül válogathatunk.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Rákóczi tér

5/6

Az utóbbi évben újabb értelmet nyert a Rákócziterezés fogalma: az őszi, a csarnok és a tér revitalizációját és új arculati kialakítását is célzó rendezvény egyes wokshopjai a Budapest100 keretében is újra felbukkannak, így lehet majd a májusi hétvégén is Mindspace-szel és a Verkstadennel is találkozni, de lesz Hangreality, divat flashmob, vezetett túrák és koncertek is. A téren négy nyitott ház is lesz, ezekben pedig FISZ pop-up felolvasás (lehet hozni saját verset is, ha valaki elég bátor), Anna & Márton S. art-pop, sanzon és tangó koncert is lesz és több vezetett épületbejárás is.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Gárdonyi tér

6/6

A sokáig névtelen kis tér Budán az egyik legizgalmasabb helyszín lesz, itt összesen hat környékbeli ház nyitja meg kapuit a hétvégére. A téren álló Hadik-házról már mi is írtunk, itt rengeteg gyerekprogram (Csontváry kifestő és versvadászattal) mellett felolvasások, Kosztolányi-társasjáték vár mindenkit, míg a Bartók Béla út 30 alatti art deco épületben A magyar art deco építészet című könyv szerzője, Bolla Zoltán tart előadást az épületről és annak tervezőjéről. De a téren álló Csonka János Múzeum, a B32 Galéria, és a Hadik Kávéház, a Kelet Kávézó is bekapcsolódik a Budapest100 alatt itt zajló programokba, kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal.

És innen csak egy kis séta a KÉK irodája, ahol újra megvehetjük a Budapest100 és a We Love Budapest közös könyvét, amiben az elmúlt évek 23 házáról olvashatunk. És ha már úton vagyunk, ne hagyjuk ki a Fortepan legújabb alkalmazásának a tesztelését sem, hiszen hétfő óta dübörög a ForteGo, most még speciálisan a Budapest100 helyszíneire optimalizálva.

Hasonló tartalmak

Admin mode