szabadidő

szerkesztés

Nyílt nap a Gyermekvasúton, Vad Art Kiállítás és Kiskertpiac is jut január utolsó napjaira – programajánló (01.23-29.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 01. 23. 16:53

Január második felére visszatért a napsütés, megtörve az elmúlt hetek borongós időjárását, így végre jobb kedvvel választhatjuk a szabadtéri programokat is, mindazonáltal, ha valaki még így sem szívesen merészkedik ki, annak is tartogat a következő hét nap szuper programlehetőségeket. Ingyenes nyílt napot tartanak a Gyermekvasúton, érkezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, bulival búcsúzik a Madách tértől a JUDAS, beszerezhetjük az első tavaszi magokat a Szimpla Kert magbörzéjén vagy az Anker't utolsó Kiskertpiacán, míg a 13. Vad Art Kiállításon ismét fiatal magyar alkotók mutatják meg magukat és művészetüket.

Fotó: Bokor Krisztián

Csütörtök

1/7

JUDAS költözős záróbuli / Telep


Elérkezett az utolsó JUDAS buli ideje, ugyanis a Telep emeletén található streetwear ruhabolt hamarosan új helyre költözik, ám mielőtt még kiderülne, hova is pontosan, méltóképpen búcsúznak majd a Madách téri helyszíntől január 23-án.

Trojka Színházi Társulás: Anna Karenina befejezetlen története - Love is the answer / KuglerArt Szalon Gallery and Shop


Anna Karenina befejezetlen története egy lakásban: egy középkorú férjes asszony életében először (és utoljára) szerelmes lesz egy nála tizenkét évvel fiatalabb, gazdag fiatalemberbe. Az egyetlen probléma, ami a szerelmesek törvényes útjába áll, megoldhatatlanná növekszik: a befolyásos férjjel való hivatalos egyezség a válásról.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Péntek

2/7

Magyar kultúra napja a Fiumei úti sírkertben / Fiumei úti sírkert


Január 24-én, pénteken a magyar festészet nagyjaira emlékezhetünk a Fiumei úti sírkert ingyenes sétáján a magyar kultúra napja alkalmából. A sírkert a magyar festészet ikonikus alakjainak nyughelye. A séta során megismerkedhetünk Munkácsy Krisztus-trilógiájának történetével, megtudhatjuk azt is, melyik magyar festménynek volt a legmagasabb kikiáltási ára, vagy hogy ki volt az orosz cári udvar festője, és a modern magyar festészetet elindító Nagybányai művésztelep egyik alapítójáról, a 75 éve elhunyt Réti Istvánról is megemlékezhetünk.

Másnap ugyancsak a magyar kultúra napja kapcsán a Művészparcellán kalauzolják végig az érdeklődőket. A Művészparcella a Fiumei úti sírkert egyik legkülönlegesebb része. A terület elnevezésével ellentétben nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak itt, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is. A séta érinti Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Izsó Miklós sírját, de megemlékezhetünk Rotschild Kláráról, a divatdiktátorról, Lengyel Árpádról, a Titanic katasztrófájának hős hajóorvosáról, és Virág Benedekről, a magyar ódaköltészet első mesteréről is.

Fánk és kocsonya hétvége / Babka Budapest


Egy egész hétvégét szentelnek a Babkában a két téli klasszikusnak, a fánknak és a kocsonyának. A szokásos választék mellett akár elvitelre is kérhetünk majd kocsonyát január 24-26. között, míg a fánkokról Szabadfi Szabolcs és a Bomboloni fog gondoskodni péntektől vasárnap délutánig.


Január 24. és 26. között először rendezik meg a Forralt Bor Fesztivált a Fröccsteraszon, ahol több mint 30-féle borkülönlegességet lehet majd megkóstolni mindennap 12:00 és 22:00 óra között, de egyéb melegítő italokra és téli finomságokra is érdemes számítani.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Szombat

3/7

Trópusi küldetés - Kertészkedés gyerekeknek / ELTE Füvészkert


Kertészkedés gyerekeknek, ismerkedés érdekes növényekkel, ültetés, alkotás. Utazás a tél közepén a trópusokra, a Füvészkert pálmaházába, ahol érdekes növényekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek a Szamóca Kiskertész Tanoda jóvoltából. A program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulhatnak a növényekről, élővilágról tapasztalás útján.

100 Szikra X Budapest Bägel BrunchBudapest Bägel - Buda


A 100 Szikra kezdeményezés szól a művészetről, egy nógrádi kisfaluról, analóg, alkotó életről, természet művészetről és palócokról, vintage motorokról és barátságokról, belvárosiakról és falusiakról, suhanásról és rock ‘n’ rollról. Január 25-én Ipolytarnóc wondergroundja beveszi a Budapest Bägel budai egységét, saját palóc bägelekkel.

Vad Art 13 / Brody Studios


Január 25-én a Brody Studiosban folytatódik a Vad Art harmadik évada, ezen az estén ismét számos fiatal magyar alkotó hozza el művészetét, lesz zene, tánc, performansz, workshopok, filmvetítés és sok más egyéb is.


Az új évben először, január 25-én ismét Yoga Brunch Sociétében. A 60 perces napindító flow jógát követően svédasztalos vegán brunchon vehetünk részt, melyet a Société séfjei állítanak össze.

Fotó: Kiskertpiac / Facebook

Vasárnap

4/7

Nyílt nap és járműparádé a Gyermekvasúton / Gyermekvasút


Január 26-án vasárnap nyílt napot tart a Gyermekvasút a Széchechenyihegy végállomáson. 10 és 16 óra között színes programokkal várják a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket. A nyílt napra ellátogató gyerekek kipróbálhatják Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit, így akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban. Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit.

A nyílt nap alkalmával járműbemutatóval is várják az érdeklődőket: kívül-belül meg lehet tekinteni a Gyermekvasút szalonkocsijait és egy hóekével felszerelt Mk45-ös dízelmozdonyt. Kiállítják a nemrég felújított, muzeális értékű zsámolyozó kocsit, melynek feladata a keskeny-nyomközű gazdasági vasutakon a normál nyomtávú teherkocsik szállítása volt. A nyílt nap alkalmából a budai hegyekben ritkán látható C50-es kismozdony is az utasok szolgálatába áll. Ezen a hétvégén a hagyományos vonatok óránként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy állomás között.

Kiskertpiac - Zöld szerelem vasárnap / Anker't


Virágok, növények, gasztronómiai különlegességek, természetes dizájn – szerelmes hangulatban. Ez alkalommal a természetközeli esküvőt tervező párokat egyedi dekoráció és virágos inspirációkkal, köszönetajándék ötletekkel is várják a Kiskertpiac szervezői és kiállítói az Anker’tbe.


Minden zöldíteni, kertészkedni vágyót várnak január 26-án a Szimpla Kertbe, ahol magbörzével várják a városi növénykedvelőket. Már be lehet majd szerezni a tavaszra szánt első magokat, de akinek van esetleg otthon feleslege, az is túladhat itt rajta.

A magbörze mellett zöldkönyvtár is várja a látogatókat, amely a szervezők által összegyűjtött kertészeti és növénytémájú könyvekből áll, ezeket bárki végiglapozhatja, a szükséges oldalakat és infókat pedig ki is lehet fotózni.

Hétfő

5/7

Reel Rock 14 / Corvin Mozi


A legendásan jó Reel Rock filmek újra a mozivásznon! A The High Road-ban egy hölgy, az erős és nagyon merész Nina Williams teszteli önmagát a világ legmagasabb és legnehezebb boulder problémáin. A United States of Joe’s-ban a mászók egy konzervatív bányászkolóniával kerülnek konfliktusba – meglepő eredménnyel. A The Nose Speed Record pedig két legendát, Tommy Caldwellt és Alex Honnoldot hozza a vászonra. A nagyágyúk ezúttal két dirtbag mászóval Jim Reynolds-al és Brad Godbrighttal küzdenek a The Nose sebességi rekordjáért.

Jób lázadása (felújított változat) – vetítés és beszélgetés / Uránia Nemzeti Filmszínház


A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-től visszatér a mozikba a Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült, és 2019-ben teljes körűen restaurált, Oscar-díjra jelölt filmklasszikusa, a Jób lázadása, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből.

Az újbóli bemutató kiemelt budapesti vetítési helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol a január 27-én 18:00-kor megrendezett vetítést közönségtalálkozó követi: Kabay Barna társrendező-producerrel, Petényi Katalin forgatókönyvíróval és a Lackót alakító Fehér Gábor főszereplővel Molnár Antal történész beszélget a filmről.


A világ több tucat országából számtalan különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást hoz el 2020-ban is a dokumentumfilmek, filmek és filmfesztiválok szerelmeseinek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A fesztivál valamennyi programjának a Cinema City Aréna ad otthont.

Fotó: Katharina Roters: Mecamor, 2017

Kedd

6/7

Katharina Roters: Egy álom anatómiája / Mai Manó Ház


A kiállítás Katharina Roters 2000 óta Örményországban folytatott képi vizsgálódásait mutatja be. A tárlaton bemutatott anyagban három fejezetben bomlik ki a művész érdeklődése – a várost újraformáló természeti és építészeti tájképek, azok tágabb kulturális és ideológiai kontextusa, illetve az ezeket kísérő építészeti folyamatok iránt.

A Jereván urbanisztikai sajátosságainak feltérképezése közben a kétezres évek elején összeállított fotográfiai jegyzeteiben az alkotó a várost meghatározó motívumokra, faktúrákra, viszonyokra koncentráló építészeti jellegzetességek egész szótárát dolgozta ki. Későbbi, Örményországban tett felfedezőútjain Katharina Roters azt kutatta, hogyan változik a város szövete, miképp íródnak át az urbanisztikai szabályok és az építészeti nyelvezet, és hogyan vált Jereván maga is az idők során szüntelenül alakuló építészeti palimpszesztté. Végezetül Mecamorról készített esettanulmányában a szovjet utópiának megfelelően létrehozott, de mára csupán csontvázként létező atomváros tragikus sorsát dokumentálja. Az alkotó Mecamorban készített felvételei felfedik azokat a nemzeti vágyakat és törekvéseket, amelyek az országot a mai napig egyfajta illuzórikus álomban tartják, s amelyek az épített környezetet meghatározó metanarratívákat azóta is működtetik.


Szegénységben, nyomorban tengődnek a cigányok Szarajevó környékén. Az egyetlen lehetőség a felemelkedésre a külföldi munkavállalás. Csillogó autóján hazalátogat az Olaszországba szakadt Ahmed. A cigánymaffia vezére aranyláncot viselő, élveteg ravaszdi, aki nemcsak fenyegetéssel, hanem az érzelmesség húrját pengetve cserkészi be az áldozatait. Ahmed pénzt, támaszt és segítséget ígér az ifjú, különleges képességekkel megáldott Perhannak, ha vele tart. Az ígéret földjén azonban a koldulás, betörés, prostitúció jelenti a megélhetést. Amikor Perhan rádöbben, hogy kihasználták, már késő.

Fotó: Trafó

Szerda

7/7

Enemvé 2.5 / Várkert Bazár


Nagy Magyar Versek, vagyis ENEMVÉ a Várkert Irodalom irodalmi sorozata. Három ismert színművész, egy népszerű zenész és Ugron Zsolna író idézik meg a klasszikus és kortárs magyar líra, epika legnagyobbjait. Sokszor drámaian. Nagy Magyar Versek az újjászületésről, a tisztaságról, a fogadalmakról. Közreműködő színművészek: Gera Marina, Hajdú Steve, Szabó Simon, a házigazda pedig Ugron Zsolna.

Gábor Sára: Kutyaportéka - kisvárosi kórkép / Trafó


Volt egy kút. Beledöglött egy ló. Bebüdösödött. Azt mondják, innen kapta a kisváros a nevét: Büdöskút. Azt is mondják, hogy a zsidók ugráltak bele a háborúban. Meg azt is mondják, hogy a cigány férfiak odaszöktették a lányokat, mert a kút aljából nyílik a város alatti kanyargós kazamatarendszer. De azt nem mondja senki, hova is futnak a földalatti utak. Máshogy nem is lehet tán megtudni, csak, ha mi is beugrunk a kútba.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak

Admin mode