kultúra

szerkesztés

Nézünk, mint a moziban – filmklubok és filmfesztiválok Budapesten

Szerzők

  • Kollár Bálint

2019. 01. 21. 17:33

Van úgy, hogy az aktuális premierek – legyenek azok holywoodi blockbusterek vagy épp művészfilmek – egyszerűen nem hoznak lázba minket, de ettől még moziba vágyunk. Ilyenkor jó alternatívák lehetnek a különböző filmklubok vagy -fesztiválok, ahol az aktuális felhozataltól eltérő, minőségi alkotásokat láthatunk, otthon nehezen reprodukálható kép és hangminőségben. Ezek közül szemezgettünk legújabb összeállításunkban.

Lumen Kortárs Magyar Filmklub

1/8

A Lumen Kávézó filmklubjában kortárs magyar filmrendezőket (Széphelyi Julit, Szeleczki Rozáliát és társaikat) és olyan filmjeiket mutatják be, amelyeket máshol nem nagyon lehet megtekinteni. A vetítéseket pedig kötetlen kerekasztal-beszélgetés követi az alkotókkal. A következő felvonás vendégei Igor és Ivan Buharov (vagyis Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) lesznek, akik hosszú évek óta készítenek furcsa és nehezen érthető, különleges hangulatú filmeket, amiket egy szűk kisebbség nagyon szeret, a többség pedig értetlenséggel fogad.

Filmszerész filmklub: Tarantino összes

2/8

A Kovács "Filmszerész" Gellért által vezetett filmklub műsorában egyrészt gyakoriak a premier előtti, másrészt a különböző tematikára felfűzött vetítések. Mivel 2019 nyarán bemutatják a filmtörténet egyik legizgalmasabb direktorának, Quentin Tarantinónak (Volt egyszer egy Hollywood) tizedik nagyjátékfilmes rendezését, utóbbit jelenleg az ő munkássága jelenti: a filmklubban időrendi sorrendben levetítik az összes alkotását, utána pedig kötetlen beszélgetést tartanak a látottakról.

Müpamozi: Eszem-iszom – gasztrofilmek

3/8

A gasztronómia élvezetei számtalan alkotót megihlettek már a történelem során: nem kivétel ez alól a filmművészet sem. Gondoljunk csak az 1973-as Cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálásra, amellyel Marco Ferreri rendező új fejezetet nyitott a mozgóképek nagykönyvében. Többek közt ezt a korszakalkotó filmet is láthatod a Müpamozi 2018/19-es válogatásában, ahogy a legendás Monty Python utolsó nagy filmjét, Az élet értelmét is, amely huszonnégy szkeccsben veszi számba az élet dolgait – köztük a gasztronómia gyomorforgató mélységeivel. Luis Buñuel is provokatívan közelít a témához A szabadság fantomjában, de Terry Gilliam klasszikusa, a Brazil is egészen sajátos szemszögből villantja fel a témát. Kalandok a hentespulttól a festői lakomákig: az izgalmas filmek sorában A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Sonka, sonka, a Ponyvaregény, a Csokoládé és a Zöld hentesek is felbukkan.

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

4/8

Idén a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a világ közel harminc országából több mint negyven különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást mutat be a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelőinek és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek. Ráadásul minden film alkotóját meghívják, vendégül látják, ahogy a közönséget is: a vetítések után a közönség találkozhat az alkotókkal, így a közönség fesztiválközösségé válik az élmények egyszerre személyes és közös átélése és átbeszélése révén.

Soldivision

5/8

Február elején a Soldivision alternatív filmterjesztő igazi moziélményt kínál a vállalkozó kedvű filmrajongóknak a saját lakásukban, a barátaik körében. A lakásmozi keretein belül a jelentkezők otthonuk kényelmében nézhetnek meg olyan filmeket (nemcsak hazai és külföldi játék-, de különleges dokumentum- és kísérleti filmeket is), melyek moziban nem – vagy csak alig láthatók. Ráadásul két alkotás – Halász Glória az indiai savtámadásokról szóló Rupa butikja című alkotását és Lichter Péter Üres lovak című kísérleti játékfilmjét – premier előtt lesz látható.

Finn Filmnapok

6/8

Az ötnapos rendezvény tíz első osztályú filmvetítést (többek közt a Heavy Túrát, a Fejjel előrét, az Egy utolsó jó fogást és a Fordulópontot) és több speciális programot is kínál, mint például a fesztiválszauna és egy hamisítatlan finn metál koncert. Horváth András, a Filmnapok kurátorának szavaival élve: „Az idei Finn Filmnapoknak igyekeztünk olyan ritmust, sokszínűséget adni, hogy mindenki megtalálhassa a magának való filmet, ami lehet kicsit fanyar, különös humorú, élettel és életörömmel teli és elgondolkodtató. Vagy mindezek együtt. Mert szórakozni mindenki másképp szeret. A világ és benne a finn filmek egy izgalmas hely."

Frankofón Filmnapok

7/8

A Budapesti Francia Intézet és partnerei 2019-ben is elhozzák Magyarországra a legfrissebb frankofón filmeket. Várhatóan ismét francia, belga, kanadai, marokkói, svájci vagy moldáv alkotások szerepelnek majd a programban, melyek között épp úgy lesznek majd premier előtti vetítések, mint kizárólag a filmnapokon látható, egyedülálló alkotások – és persze idén sem maradhatnak majd el a kapcsolódó koncertek, előadások, könyvbemutatók és a további francia nyelvi programok.

  • Legközelebbi alkalom: február 27. – április 1.

Banff Hegyifilm Fesztivál

8/8

A Banff Centre Mountain Film Festival a világ legnagyobb és egyben legrangosabb hegyifilm fesztiválja. Az őszi kanadai bemutatókat követően a fesztivál legjobb filmjei útnak indulnak, hogy meghódítsák a nemzetközi közönséget is. Az idei turné során több mint negyven országban, 550 helyszínen láthatjuk a mozivásznon a fesztivál legjobb extrém- és kalandsport filmjeit. A 2019-es turné igazi csemegéket kínál: egzotikus tájak, távoli kultúrák, adrenalinban dús kalandok, a hegyek világának legizgalmasabb pillanatai! A fesztiválra benevezett 400 film legjobbjai kerültek be a nemzetközi turné budapesti műsorába – díjnyertes alkotások és közönség kedvencek egyaránt.

Hasonló tartalmak

Admin mode