kultúra

szerkesztés

Mindig kortárs – 2019 első negyedének legérdekesebb kiállításai

Szerzők

  • Kollár Bálint

2019. 01. 08. 16:14

Bár még csak nyolc napja tart, úgy tűnik 2019-ben is érdemes lesz a különböző galériák és múzeumok felé venni az irányt, hiszen olyan alkotók tárlataiban veszhetünk el, mint David Lynch vagy Korniss Dezső, de elmerenghetünk a Bauhaus máig tartó hatásán is. Elmondjuk, szerintünk merre vedd az irányt az elkövetkezendő hónapokban, ha vizuálisan művelődnél.

Fotó: Acb Galéria

Agnes Denes: Visual Philosophy 1968-2018

1/8

A magyar származású amerikai művész sokoldalú alkotói gyakorlatában szorosan összefonódik tudomány és művészet: a filozófia, a matematika, a nyelvészet, a pszichológia, a történelem, a szociológia, a költészet és a zene területeinek együttes alkalmazásával. Denes interdiszciplináris művészeti gyakorlatával a 2008-2009-es év során a Ludwig Múzeumban rendezett életműkiállítás alkalmával ismerkedhetett meg a magyar közönség; tíz év után most az acb Galéria falai között kerül újra fókuszba a művészetének sokszínűsége. A fél évszázad alkotómunkáját felölelő kiállítás három nagyobb sorozatból ad ízelítőt.

Fotó: Deák 17

Múzeum egy bőröndben – Gyermekalkotások történetei

2/8

Történelmi eseményeket ábrázoló gyermek- és ifjúsági rajzok fontos dokumentumai lehetnek egy adott korszak mindennapjainak, sorsfordító eseményeinek, társadalmi változásainak és nemzeti hagyományainak. A rajzokon keresztül új megvilágításba kerülnek a történelmi események és maga a gyermekkor története is. A kiállítás a ‘Bőröndmúzeum’ médiuma által helyezi új perspektívába ezeket az alkotásokat. A hordozható ‘mikromúzeumokat’ a németországi Paderborni Egyetem művészetpedagógia szakos hallgatói készítették.

Fotó: Erdei Krisztina

Erdei Krisztina: Vénusz születése és más történetek

3/8

Erdei Krisztina azon társadalmilag elkötelezett és szociálisan tudatos művészek egyike, akik tudják és hisznek is abban, hogy a fotográfia az igazság megmutatására is alkalmas, és a világ jobbá tételére tett kísérleteink egyik eszköze is lehet. A Vénusz születése és más történetek című kiállításának célja is az, hogy egyfelől hozzájáruljon a szegénységből és a társadalmi egyenlőtlenségből adódó problémák megértéséhez, és árnyalja a Dzsumbujról, illetve általában a szegénytelepekről kialakult képet, a hozzájuk kapcsolódó negatív előítéleteket, másfelől, hogy megismerhetővé váljanak azok a közös pontok a különböző életterek, életutak között, amelyek alkalmasak arra, hogy a megértés alapjai legyenek.

Fotó: Ludwig Múzeum

Ludwig 30 – Mindig kortárs

4/8

A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepli budapesti megalapításának harmincadik évfordulóját. A kerek születésnap alkalmából egy kiállítás- és programsorozatra kerül sor, ami rendhagyó módon foglalkozik a múzeum történetével, jelenével és jövőjével. Négy egymást követő, kéthetes periódusban lesznek majd láthatók kisebb léptékű kiállítások, emellett filmvetítésekre, előadásokra, sőt különleges koncertekre és exkluzív programokra is sor kerül. A programhoz kapcsolódóan egy magazin is készül.

Mikortól meddig? Február 5-től március 31-ig.

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében

5/8

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát folytatva a modern magyar művészet egyik legjelentősebb, legmeghatározóbb alakjának, Korniss Dezső festőművésznek a kiállítását rendezte meg. A festő egy magyar gyökerű modern festészetet szeretett volna kialakítani, ugyanúgy mint ahogy Bartók Béla tette a zenében. A kiállítás bemutatja, hogy Korniss Dezső művészetének egyes korszakaiban miként jelennek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei, és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá.

Fotó: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A köztes lét túloldalán: Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok

6/8

A köztes lét túloldalán: Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok című kiállítás a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és performer, Hajas Tibor életművének utolsó periódusából azokat az összefüggéseket idézi fel, melyekben a tibeti buddhizmus vonatkozásai voltak meghatározók. 1979. december 12-én készítette Vető János közreműködésével Tumo című fotósorozatát, melynek eddig csak néhány, általa kiválasztott darabja (Tumo I., Tumo II.) volt közismert. 1979. december 18-án rendezte meg Chöd című performanszát, melyhez egy ugyanebben az időszakban előkészített, végül meg nem valósult film is kapcsolódott. Az utóbbi esemény – melyet Vető több képsorozatban is dokumentált – eddig ugyancsak kevéssé volt ismeretes.

Mindegyik mű szellemi hátterét alapvetően Hamvas Béla 1944-ben megjelent Tibeti misztériumok című könyve határozta meg. Hajas műveinek párhuzamaként a kiállítás a 11–12. században Tibetben élt jógin és költő, Milarepa életén és leghíresebb gyakorlatán, a test „belső hőjét” előidéző tummón, valamint az ego „elvágásának” tibeti gyakorlatán, a csön keresztül mutatja be a tibeti buddhizmus hagyományos rítusait. Mindezt a tibeti világképet összefoglaló Életkerék, és léttartományainak (tiszta földek, poklok) ábrázolásai, valamint a Tibeti Halottaskönyvben – melyet Hamvas is felhasznált – megjelenő istenségek bemutatása egészítik ki.

Fotó: David Lynch / SmallStories: Interior #1

David Lynch: Small Stories / Kis történetek

7/8

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi. A Small Stories / Kis történetek hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig.

A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás.

Mikortól meddig? 2018. március 1. – június 2.

Fotó: Ludwig Múzeum

Bauhaus100. Program a mának

8/8

A Ludwig Múzeum kiállítása a nemzetközi Bauhaus-év megemlékező eseménysorozathoz kapcsolódik. A kiállítás tematikus fókuszcsoportokban (például színelmélet, ezotéria, vízió/utópia, tárgyformálás, fényművészet) mutatja be a Bauhaus tevékenységét, amelyek köré nagyrészt kortárs alkotók munkái szerveznek eszme- és hatástörténeti ívet. A Program a mának kísérlet ennek az egyedülálló modernista utópiának az újraolvasására, visszatekintésre és kortárs nézőpontból történő felidézésére. A centenárium egyúttal alkalom arra is, hogy áttekintsük a műhely hatását a huszadik századi és a jelenkori művészetre, a kultúra egészére. A kiállítás elsősorban nem a Bauhaus történetét kívánja bemutatni, hanem azokat a ma is jelenlévő jellegzetes művészeti pozíciókat, amelyekben felismerhető a Bauhaus szemléletének hatása. A képek és tárgyak, utalások segítségével felvillantott eszmék, munkák mellett közel harminc kortárs képzőművész kapcsolódó munkáiból látható válogatás.

Mikortól meddig? Április 10-től szeptember 17-ig.

Hasonló tartalmak

Admin mode