budapest

Menekülés a kánikula elől – budapesti villák és nyári lakok a múltból

Szerzők

  • Bartha Dorka

2017. 08. 16. 15:29

Vannak kerületek, amelyek ma is Budapest klasszikus zöldövezeti, parkos-villás negyedeinek számítanak. Ezek közül sok valaha a főváros körül elterülő, közeli nyaralóövezetek része volt. Zugliget, Hűvösvölgy, a budai hegyvidék és a dunai szigetek, de akár Mátyásföld villái, ha néha kissé megkopva is, de a mai napig őrzik a régi korok emlékét, amikor a nyári hónapokra a polgárság a forró belvárosból ide húzódott hűsölni.

Ma már Budapesten nyaralni nem feltétlenül hangzik a legnagyobb élvezetnek, már ha a nyaralás klasszikus formájára gondolunk, és nem a turistáskodó-bulizó utazásokra. Egy csendes veranda, madárfütty, zöld fák susogása, kerti csobogók – ma már szinte elképzelhetetlen, pedig volt idő, amikor a belvárostól egy hajításnyira épültek a nyaralóvillák, hogy a polgárság ott töltse a forró nyári hónapokat.

Budapest gyorsuló városfejlődésével egy időben, az 1830-as, 40-es években indul meg a villanegyedek kiépülése is. A nyugalomra, kertre vágyó arisztokrácia és nagypolgárság eleinte csak ideiglenes tartózkodásra tervezett kisebb nyári lakokat rendelt meg a korszak jeles magyar építészeitől. De az Andrássy út és környékének kiépülésekor, a 19. század vége felé már gyakori volt, hogy állandó lakóépületnek szánták a kertes házakat. De mik voltak a legnépszerűbb nyaralóhelyek a mai Budapest területén?

Fotó: Budapest Anno

Zugliget

1/5

Címkék

A budai hegyekben az egyik legkedveltebb környék Zugliget volt, vendéglőivel és népszerű kirándulóhelyeivel vonzotta a városlakókat. Az első omnibuszjárat is a belváros és Zugliget között indult meg, később pedig a Lánchídtól lóvasút szállította az embereket ide.

I
tt épültek az első nyári lakok is az 1840-es években. Az egyik első villa a dallamos nevű, ma is álló klasszicista Csendilla volt.

Szomszédja, a Kochmeister-villa a 19. század közepén épült. A svájci stílusú nyaraló eredetileg Kochmeister Frigyes báró számára épült, tervezője pedig a Vigadó épületét is jegyző Feszl Frigyes volt. 1866-ban Erzsébet királyné gyerekei, Gizella és Rudolf is nyaraltak a villában. Később működött benne gyermeküdülő és úttörőtábor is, de az elhanyagoltság miatt olyan rozzant állapota került a kétezres évekre, hogy teljesen el kellett bontani, és az eredeti tervek alapján, de modern anyagokból építették fel újra 2001-ben.

Szintén itt állt a magyarországi artézi és gyógyvizes kútfúrás egyik úttörőjének, Leféber Ágostonnak is a villája. De itt található a frissen felújított Ybl-villa is, és a MOME területén álló
Gondűző villa is.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Svábhegy

2/5

Címkék

Ma már viszonylag sűrűn lakott területnek számít, de az elszórva, a fák és sövények közül elő- előbukkanó villák még őrzik az egykori nyaralóövezet hangulatát.
A múlt századi Vasárnap Újság is így számol be a környékről: "a középosztály, kereskedő, iparos, fejével dolgozó ember, a ki kötve van Pesthez s mégis óhajt kedélyének szórakozást, testének felfrissülést szerezni, törekedni fog e kies áldott helyen megtelepülhetni, ahonnan egy óra alatt ismét hivatalában, boltjában, iróasztala mellett teremhet"
Ha Svábhegy, akkor még ma is sokaknak Jókai Mór és a rózsái jutnak eszükbe, nem is véletlenül. A híres író az elsők között volt, aki itt telket vásárolt sikerkönyve, az Egy magyar nábob honoráriumából. Nyaranta feleségével együtt szelídítették meg az egykori kőfejtőt és környékét, és varázsoltak belőle csodálatos kertet.

De itt építhetett villát Szigligeti Ede, színész és drámaíró és báró Eötvös József is. Rajtuk kívül doktorok, könyvkereskedők, tudósok kerestek itt menedéket a rossz pesti levegő elől.

A hegyvidéki villahelyzetet szemlézve nem mindig rózsás a helyzet, Jókai villájából már csak a kert egy része és a régi melléképület áll, de más, klasszicista épületek is ki vannak téve az enyészetnek.A Mátyás király úti villa is a legutolsó műemléki felmérésekkor még omladozó állapotban volt.

De akadnak csodásan felújított, új funkciót is nyert épületek, például a volt a volt kereskedelmi miniszter, Báró Szterényi József villája ma bérelhető rendezvényhelyszínként és exkluzív villaként funkcionál The Writer's Villa néven a Brody-csoport tagjaként.

Fotó: Magyar Építőművészet

Pasarét

3/5

Címkék

Nevében az utolsó budai pasa emlékét őrző kerület villás beépítése az 1900-as évek elején kezdődött el, amikor kiépült az ide vezető villamosvonal is, és a környék gyorsan és könnyen megközelíthetővé vált. A legrégebbi, szecessziós jegyekkel rendelkező nyaraló villákat Házmán utcában találhatjuk, de az első villaépítők között volt Márkus Emília is, a Nemzeti Színház ünnepelt színésznője. Az 1913-ban eredetileg nyaralónak épült villa később a színésznő állandó otthona volt és számos társadalmi esemény, fogadás színhelye is. A kétszintes, teraszos, impozáns márványoszlopos hallal, valaha nagy ebédlővel, könyvtárszobával és szalonnal is ellátott épület alsó szintjén ma Szabó Ervin Könyvtár működik.

A szomszédban található a Zrumeczky Dezső tervezte Herczeg-villa, amelyet Herczeg Ferencnek, a Horthy-korszak legnépszerűbb írójának és publicistájának tervezett 1912-ben.

De terveztek ide szobrászműhelyekkel egybekötött nyaralót is a múlt század elején .

Fotó: Programpartner.hu

Mátyásföld

4/5

Címkék

A 19. században még egy Batthyány grófnő birtoka volt, ő adta át a területet a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületének. Az egyesület vezetői ekkor már tudtak a tervbe vett BHÉV vasútvonal közeli kiépítéséről, és a telekárak várható növekedéséről. A nyaralótelep kiépítése az 1880-as évek végén indult meg, a villák jelentős része a korra jellemző eklektikus-historizáló, majd szecessziós és népies stílusban épültek meg.

A környék talán legismertebb villája a Koronafürt utca sarkán található, az olasz származású szalámigyáros, Dozzi József gyönyörűen felújított szecessziós nyaralója. Az 1905-ben épült, dúsan díszített, indás-pávás homlokzatú ház két éve gyönyörűen renoválva lett.

A környékbeli villák állapota nagyon vegyes, van, amelyeket már szépen renováltak, de akad olyan is, ahol az elmúlt évszázad toldozgatásait csodálhatjuk még mindig. Az 1950-es, Nagy Budapest létrejöttével a fővároshoz csatolt terület a mai napig megőrizte karakteres arculatát és csendes, zöldövezeti jellegét.

Fotó: Fortepan

Margitsziget

5/5

Ma már a város közepén található sziget valaha nádori birtok volt. A korabeli, klasszicista Pest-Buda csinosításért és fejlődéséért oly sokat munkálkodó József nádor nyári villája a volt ferences-kolostor falaihoz tapadva állt a szigeten. Később, bár már nem villlákba, de a szigeten épült szállókba a polgári rétegből sokan jártak pihenni, gyógyulni vagy nyaralni.

Hasonló tartalmak