gasztró

szerkesztés

Megkóstolni kötelező!

Szerzők

2011. 03. 17. 1:00

Három részes kalauzunk első része ezeket a finomságokat mutatja be.

-

1/8

A magyar konyha vívmányait illetően tudathasadásban él a nemzet ilyesmire érzékeny része. Az utóbbi húsz évben lassú felzárkózás indult meg a modern étkezési kultúra, és a nyugati világ konyhai tudományának megismerésével és elsajátításával. Előbbi a széles alapanyag használatot és az ételek egészségesebb elkészítését jelenti elsősorban, utóbbi pedig hetven éves lemaradásunkat gasztronómiai tudásban. Mindig is voltak persze kivételes ételek, szakácsok, vagy éttermek a városban, de a gasztronómusoknak kétség kívül mélyről kellett megkezdeniük a felkapaszkodást. Mindez nem jelenti azonban azt, hogy nincsenek finom fogások vagy értékes, megőrzésre érdemes hagyományok most is a kezünk ügyében, ezekből szemezgetünk a továbbiakban. A főzéshez alapanyagokra van szükségünk, tehát irány a kisbolt, a piac, vagy a szupermarket. Amennyiben a középsőt választjuk, rögtön adja magát a lángos, mint kipróbálásra érdemes ínyencség, amely gyakori jószág a piacokon és a strandokon egyaránt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A lángos:

2/8

Bőven elegendő egy kis fokhagymával megkenegetni, megsózni, de a tejfölös-sajtos tengely is szépen illeszkedhet rá. Itt szükséges megjegyeznünk, hogy minden itt felsorolt ételből létezik jól és rosszul elkészített verzió is, és még az sem garantált, hogy egy amúgy jó beszerezési forrás egy adott ételre minden esetben elismerést ébreszt majd bennünk. Érdemes kísérletezni, és nem szabad feladni a keresést a tökéletesség nyomában, ha esetleg rossz ételt kapunk valahol.

Fotó: Egészséges Receptek

A körözött:

3/8

Hosszú órák elteltével, rengeteg pénztől megszabadítva érünk vissza a konyhába. A kisteherautóból néhány segítőkész barát vagy idegen segítségével felpakoljuk a rengeteg potenciális, vagy akár már fogyasztásra kész finomságot. Mivel a lángos már messze a múltba vész, és az éhségünk hamar újraéled, összecsapunk egy körözöttet, amely a legjellemzőbb magyar kencék egyike. Mi is az a körözött? Juh- és tehéntúró az alapja, vagy a kettő egyike. Tejföl, hagyma, pirospaprika, kömény, és bors kerül még bele, és a profik egy kis mustárt is adnak hozzá. Kenyérre kenve az igazi. Persze ez még kevés az éhség ellen, és valami elegánsabbra is vágyunk. Sütünk hát egy szelet libamájat, a belseje még szinte funkcionál, mikor a kalácsra csúsztatjuk.

Fotó: Juduspeckonyha.blogspot

A libamáj:

4/8

Ha elfogyott a kalács, de van alma, sütünk hát vele azt is, vagy ezer mást. A hízott libamáj nem magyar találmány, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarország a legnagyobb előállítója, és a rakomány nagy része Franciahonban köt ki. Ott persze sokkal több májat nevelnek, de inkább kacsákét, ami talán érthető is, annak markánsabb íze miatt.

Fotó: Gittarawfood.blogspot

A 'katona':

5/8

Indulhat a főzés. Kipakolunk pár készterméket, hogy hozzáférjünk a levesek alapanyagaihoz. Útközben félretesszük a hentesnél vásárolt füstölt marhanyelvet, a libatepertőt és a disznósajtot is, és némi friss lilahagymával, zöldpaprikával kombinálva megkóstoljuk őket. Kis katonákat gyártunk, majd bemasíroztatjuk őket a szánkba, és konstatáljuk, hogy mindhárom igen príma eledel.

Fotó: Gasztrojazz.blogspot

A levesek:

6/8

Főzünk gulyást, palóclevest és készül egy halászlé is.

A gulyás nem igényel semmiféle magyarázatot, a palócleves pedig elfogy, mire elkezdenénk azon filozofálni, hogy mennyire finom. Csak a savanykás lé emléke marad meg, és mivel nagyon finomat tudunk főzni, zsenge bárányhúst teszünk bele, bár ürüre áhítoznánk a recepthűség jegyében. A levesbe zöldbab és burgonya is kerül, és valaki hallott már gombát tartalmazó verzióról is. A palóclevesről a palócok csak az újságból értesültek, mivel őshonos budapesti ételről van szó, amely a Roosevelt tértől egy sarokra látta meg a napvilágot.

A halászlé ezerféleképpen készülhet, de nem árt, ha többféle hal is akad benne, és a fűszeres lében találkozunk haltejjel és ikrával is, mert ezekkel válik igazán fantasztikus étellé. Általánosan ponty és harcsa a fő alkotóelemei.
Budapesten vagyunk, de mi van akkor, ha nem áll a rendelkezésünkre konyha a főzőcskéhez. Ne habozzunk ez esetben útra kelni, keressünk fel éttermeket, vagy próbálkozzunk bekéredzkedni valami magánlakásba, hátha szívesen látnak idegeneket az ebédlőasztal körül. Utóbbira persze azért csekély az esély. Mi azonban nem csüggedhetünk, hisz sok-sok étel vár még!

Fotó: Főzni-jó.blogspot

A lecsó:

7/8

Ott van mindjárt a lecsó, a magyar válasz a ratatouille-ra. Bár mindkettő alapvetően egy zöldségragu, egészen más történetről van szó. A lecsó a ratatouille alapjának étellé nemesedése, hiszen a paprika dominál benne fő hozzávalóként. A franciában ehhez képest egy paprikát is tartalmazó alapra jön a padlizsán, cukkíni duó valamelyik eleme, vagy közösen határozzák meg a fogást. A fűszerezés egészen eltérő, és a magyar, pirospaprikás verzió, illetve a francia kakukkfüves, petrezselymes, bazsalikomos közül nehéz lenne a választás, és fölösleges is.

Fotó: Receptletöltés.hu

A főzelékek:

8/8

Zseniálisak vagyunk egy ételkategóriában, amely sok helyen nem is létezik. Ez nem más, mint a főzelék nevezetű csoport. Cseppet sem bonyolult ételek, nem csoda, hisz a jó magyar fogások kivétel nélkül végtelenül egyszerűek. A folyadékban (víz, tej, húsleves) megfőzött zöldségek habarással vagy rántással készülnek, amelyre jöhet valamilyen feltét a fasírttól kezdve a tükörtojásig. Szinte bármilyen zöldségből ismerünk főzelékek: tök, krumpli, káposzta, bab, sárgaborsó, borsó, stb.

Sorozatunk következő részében rátérünk a főételekre. Szerepet kapnak a töltött ételek, a paprikások, és a pörköltek is, valamint számba vesszük a halételeket, és horogra akad a túrós csusza is, pörccel természetesen.

Hasonló tartalmak

Admin mode