látnivalók és kultúra

szerkesztés

Időgépek, budapesti falfirkák és a fáraó átka – 10 szuper kiállítás az őszre

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 10. 15. 11:12

Úgy tűnik, ez az ősz más lesz, mint a tavalyi. Például azért, mert nyitva lesznek a múzeumok és a galériák is. Ha nem akarsz folyton otthon ülni csak azért, mert kint egyre hidegebb van, és szívesen járnál programokra, ajánlunk neked 10 olyan kiállítást, amit az ősz folyamán megnézhetsz. Szerintünk mind kihagyhatatlan.

Fotó: Faur Zsófi Galéria / Facebook

Otthonról haza

1/10

Faur Zsófi Galéria

Több Infó

Címkék

A Bartók Béla úton található Faur Zsófi Galéria csoportos kiállítása az idei Fotóhónap egyik legérdekesebb tárlata. Képzőművészet és irodalom találkozásának lehet a szemtanúja az, aki megnézi a november 5-ig nyitva tartó kiállítást. A párbeszéd az otthon fogalma körül zajlik: mi az, hány lehet belőle, hogy néz ki, mi teszi azzá azt a helyet, ahol élünk? A hazai képzőművészek által készített alkotásokra szintén hazai íróemberek reagáltak, így kép és szöveg együtt alkotnak egységet ezen a különös hangulatú kiállításon.

Fotó: Betty, 1977, Olaj, Vászon 30x40 Cm, Museum Ludwig, Köln (tartós Letét Magángyűjteményből, 2007) © Gerhard Richter

Gerhard Richter. Valós látszat

2/10

Magyar Nemzeti Galéria

Több Infó

A Magyar Nemzeti Galériában még a nyár végén megnyitott kiállítás november 14-ig tekinthető meg. Az idén 89 éves, világhírű német képzőművész teljes életművét és annak legfontosabb alkotásait nézhetjük meg. Richter személye és munkássága – elsősorban is a fotófestményei – pár éve a filmeseket is megihlette, a Mű szerző nélkül című német mozi nálunk is nagy sikerrel ment, most pedig élőben is megnézhetjük az ihlető forrás valóban lenyűgöző életművének darabjait.

Fotó: Hámos Gusztáv – Katja Pratschke: Elcserélt Testek, 2001 Lambda Print, Kétcsatornás Videoinstalláció, Változó Méretek / Múzeum Fotó: Rosta József – Ludwig Múzeum

Időgép. Új válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

3/10

Ludwig Múzeum

Több Infó

Címkék

A Ludwig Múzeum augusztus végén megnyílt kiállítása egészen 2023 január 1-jéig várja az érdeklődőket. A tárlat nem mással foglalkozik, mint az idő és a művészet viszonyával, és magukat a kiállított műveket tekinti időgépeknek, melyek segítségével egy mentális utazáson vehetünk részt. A kiállítás első fele az idő múlását vizsgálja, például nevezetes dátumokon keresztül, majd családi fotókon, naplókon keresztül az egyéni életsorsokba és családtörténetekbe, a kelet-közép-európai privát történelembe pillanthatunk be, és szó esik bizonyos társadalmi utópiákról, illetve azok kudarcáról is.

Fotó: Deák17 Gyermek És Ifjúsági Művészeti Galéria / Facebook

Budapest Street Archæology

4/10

1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17.

Több Infó

A hazai, azon belül is a budapesti street art elmúlt 20 évét foglalja össze a Deák17 Galéria legújabb kiállítása. A kiállító művészek már hosszú ideje meghatározzák a város arculatát, műveik ott láthatók házak falain és a belső terekben. A tárlaton az alkotók legfontosabb és legismertebb projektjei láthatók úgy, ahogy a városban soha: együtt mind. A kiállítás egyik legnagyobb erénye az, hogy bebizonyosodik: ezek a műalkotások egy galéria falán, rendezett formában is tökéletesen megállják a helyüket.

Fotó: © Margaret Watkins / Joseph Mulholland Collection, Glasgow

Margaret Watkins: Fekete fény – Fotóhónap 2021

5/10

Mai Manó Ház (Magyar Fotográfusok Háza)

Több Infó

A Mai Manó Házban 2022. január 16-ig megtekinthető kiállítás a Fotóhónap keretében kerül megrendezésre, sőt ez az egyik húzóeseménye. A kanadai művészt a reklámfotózás megújítójaként tartják számon, ami biztos így van, de a képeit elnézve azért jóval többet tett hozzá a fotóművészethez. Margaret Watkins egy lázadó nő volt, aki dacolt a férfiak világával, fittyet hányt a konvenciókra, és ahelyett, hogy a konyhában teljesedett volna ki háziasszonyként, inkább a fényképezőgépet – és a versírást – választotta. Szerencsénkre. 

Fotó: Határtalan Design / Facebook

Határtalan Design 2021

6/10

Kiscelli Múzeum

Több Infó

A Kiscelli Múzeumban november 28-ig megtekinthető kiállítást minden évben megrendezik, hosszú évek óta ez a hazai design világának legmeghatározóbb fóruma. Az idei gyűjteményben 16 ország több mint 120 alkotójának műveit tekinthetjük meg. A szlovén dizájnművészet pedig egy külön szekciót is kapott, Made in Slovenia címmel.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Két portré – Mészöly–Pilinszky 100

7/10

Petőfi Irodalmi Múzeum

Több Infó

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2022. január 2-ig nyitva tartó kiállítás két olyan nagy művész előtt tiszteleg, akik idén 100 éve születtek. Ám sajnos már se Mészöly Miklós író, se Pilinszky János költő nincs köztünk, csupán a műveik. A kettejükről szóló kiállítás nemcsak róluk szól, hanem feltárul alakjuk mögött szinte az egész XX. század is.

Fotó: II. Amenhotep Sírkamrája / © Theban Mapping Projekt

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora

8/10

Szépművészeti Múzeum

Több Infó

II. Amenhotep az ókori Egyiptom egyik legnagyobb uralkodója volt, a XVIII. dinasztia hetedik fáraója. A Szépművészeti Múzeum 2022. január 9-ig nyitva tartó kiállítása az ő uralkodását, korát és sírjának feltárását mutatja be, de olyan izgalmasan, mintha csak egy Indiana Jones-filmben járnánk. Nemcsak a szenzációs régészeti felfedezés izgalmait ismerhetjük meg, de a fáraó sírkamrájának életnagyságú, valósághű mását is bejárhatjuk.

Fotó: André Kertész: Szabadban Táncoló Férfi (Jenő Öcsém), Dunaharaszti, Magyarország / Courtesy André Kertész Memorial Museum, Szigetbecse, Hungary

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei

9/10

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Több Infó

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban december 31-ig megnézhető kiállítás André Kertész azon műveit vonultatja fel, amiket Szigetbecsének ajándékozott. Sokan azt sem tudják, merre keressék – Pest megyében, Ráckevéhez közel –, annyira kicsi községről van szó, ám a világhírű művész látásmódját, személyiségét és művészetét alapvetően határozták meg az itt töltött, jórészt gyermekévek.

Fotó: We Love Budapest

Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások. Budapest csatornázásának kultúrtörténete

10/10

Kiscelli Múzeum

Több Infó

A Budapest csatornázásának kultúrtörténetét feltáró és alaposan körbejáró, hiánypótló kiállítás eredetileg szeptember közepéig volt meghirdetve, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították 2022. január 9-ig. A Kiscelli Múzeum kiállításán mindent megtudhatunk a WC-ről, a kis- és nagydologról meg arról, hogy egészen pontosan hova is jártak gyalog a királyok.

Hasonló tartalmak

Admin mode