látnivalók és kultúra

szerkesztés

Hűsölj kultúrával – 7+1 szuper kiállítás júliusra

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2021. 07. 07. 10:22

Érdemes nyáron is múzeumba menni, nemcsak azért, mert a kiállítótermekben kellemes hűvös van, hanem mert kiszakadhatunk a pörgős nyári forgatagból és megmozgathatjuk az agyunkat is. Kiállításokat ajánlunk a hideg fröccstől és strandolástól eltelt, kultúrára szomjazók számára.

Fotó: Ráth György - Villa

Ráth György-villa: Dresszkód: szecesszió

1/8

Sokunk kedvenc irányzata a 20. század elején kiszabadította a hölgyeket a pompára törekvő viseletekből, és egy jóval funkcionálisabb, a sokrétűbb női szerepeknek megfelelőbb divatot vezetett be. Üdvözlünk mindenkit az S vonalú sziluettek, napernyők, malomkerék nagyságú kalapok, félvilágian vállra vetett boák és laza kontyok világában. Kísérjük végig a századforduló társadalmi változásait ezeken a gyönyörű öltözékeken keresztül.


Nyitva: június 26. – augusztus 15. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Ludwig Múzeum: Lassú élet. Radikális hétköznapok

2/8

Nyáron mindannyian vágyunk arra, hogy lazítsunk, kiszakadjunk a napi feladatainkból és csak élvezzük a természetet. Az önfeledt nyári elmerülés közben azonban egyre többször juthat eszünkbe környezetünk veszélyeztetettsége is. A lassúszemléletmód kritikai állásfoglalás, egyre többrétűbb válasz azokra a komplex tünetekre, amelyek a minket körülvevő társadalmi és szociális környezetnek a pazarlásból, túlfogyasztásból és stresszből adódó válságtünetei.


Nyitva: július 15. – szeptember 5.

Fotó: Kálmán Makláry Fine Arts Galéria

Kálmán Makláry Fine Arts Galéria: Magyar Párizs III. – Válogatás a Párizsi iskola magyar származású szobrászainak alkotásaiból

3/8

A fa- és bronztechnikával készült alkotások jellemzően a 20. század eleji avantgárd irányzatok, főleg a szürrealizmus, a kubizmus, majd később az art deco és az absztrakt stílus jegyeit hordozzák magukban. Az École de Paris kiemelkedő tagjai közül Miklós Gusztáv, Csáky József, Beöthy István, Anton Prinner, Sylvester Katalin, Victor Román és Szabó László alkotásai láthatók, egészen a 30-as évektől.
 

Nyitva: június 22. – július 30.

Fotó: Szalontai Ábel

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ: Szalontai Ábel: Csillagöböl

4/8

Bár az életünk lassan visszatér a normális kerékvágásba, még mindig sokakat visszatart a vírus attól, hogy messzire utazzanak. Számukra lehet felüdülés Szalontai Ábel fotókiállítása, ami Sanghajtól Korfun át Izlandig a tengerek és kikötők különleges világát mutatja be.


Nyitva: június 9. – augusztus 8.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum: „Rézbőrű volt az alkony”

5/8

Vissza tudunk még emlékezni gyermekkorunk nyári szüneteinek olvasással töltött, végtelen nyugalmú óráira? Sokak számára ez az élmény összefonódik az indiánregényekkel: szabadság, barátság, harc az erősebbel, a környezet és a természet védelme. Ezek az értékek állnak a regények világképének középpontjában. Jól fog esni a nyári forróságban elmerülni bennük.


Nyitva: december 31-ig

Fotó: Virág Judit Galéria

Virág Judit Galéria: Demény Miklós életmű-kiállítása

6/8

Demény 60-as évek első felétől induló művészetét Fernand Léger és Nádler István munkái inspirálták. Keveretlen, tiszta színekkel festett csendéletek, enteriőrök, városképek kubista stílusban. Üdítő kikapcsolódás a nyári forróságban.
 

Nyitva: június 12. – július 30.

Fotó: Esernyős Galéria

Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont: GÖRBE TÜKRÖK

7/8

A nyári melegben Hecker Péter, drMáriás és Weiler Péter a politika természetéről, a hatalmi pozíciók társadalomalakító szerepéről és az ideológiák gyakorlati abszurditásáról elmélkedik. Kritikus hozzáállás, szellemes alkotások, de viszonylag kevés aktuálpolitikai tartalom vár minket ezen az igazán szórakoztató tárlaton.
 

Nyitva: június 12. – július 31.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendre

8/8

Bár újabb időszaki kiállítás most nincs, mégis az egyik legkellemesebb nyári program, amely felér egy instant nyaralással is! Megéri Szentendréig utazni és kisvonattal vagy gyalogosan körbejárni a különböző tájegységeket és megnézni az ott élők életmódjához kapcsolódó attrakciókat. 63 hektáron a 18. századtól a 20. század közepéig elevenednek meg a népi építészet emlékei.

Hasonló tartalmak

Admin mode