látnivalók és kultúra

szerkesztés

Izgalmas föld alatti helyszínek, amikről még sosem hallottál (I. rész)

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2023. 05. 19. 10:28

Ahhoz, hogy egy Budapest méretű városban zökkenőmentesen haladjon az élet, a föld alatt majdnem ugyanannyi munka szükséges, mint a föld fölött. A hidegháború alatt épült, atombiztos óvóhelyek, titkos pénzkamra, Budafok, a Várnegyed vagy Kőbánya környékén pedig pincerendszerek, a mai napig ismeretlen szakaszokkal, rejtőznek a talpunk alatt, a természetes barlangokhoz kapcsolódó létesítményekről nem is beszélve. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kén, források, barlang a Gellért fürdő alatt

1/7

1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.

Címkék

Az Imagine Budapest túrájának segítségével egyenesen a kénköves pokolba ereszkedhetünk alá. Pontosabban megnézhetjük, hogy honnan érkezik a jellegzetes szagú gyógyvíz a jelenleg felújítás alatt álló Gellért fürdő medencéibe. A titkos föld alatti forrásokhoz vezető alagutakat és géptermeket azonban nem teszi barátságosabbá, hogy már az Árpád-házi királyok is fürödtek az innen feltörő vízben, a párás levegő és a felettünk haladó villamos kísérteties morajlása teszi nem e világi hangulatúvá a helyet. A fürdő alagútjai régebbi és későbbi, a 70-es évek folyamán fúrt kutakhoz vezetnek, végül pedig a Karfiol-barlanghoz is eljuthatunk, amely akkor keletkezett, amikor megpróbálták a föld alatt összekötni a környék három fontos fürdőjét. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kőbányai víztároló

2/7

1105 Budapest, Ihász utca 29.

Címkék

A Kulturális Örökség Napjai alkalmával látogatható a Kőbányai víztároló, a Fővárosi Vízművek legrégebbi, több mint másfél évszázados létesítménye. A föld felett zöld parkot és egy helyes kis őrbódét látunk, lent azonban hatalmas, magas, a katedrálisok hangulatát idéző, színes téglával borított terek várnak bennünket, ahol általában 12 méter magasan áll a víz, a tisztítási munkák idejére azonban évente egyszer leengedik azt. 

Fotó: Imagine Budapest

A Nemzeti Bank egykori titkos trezorja

3/7

1014 Budapest, Úri utca 72.

Címkék

Ma már szerencsére gyönyörűen felújított tudásközpont képe fogad az Úri utca 72. alatt, ám egy korábbi Vár-beli sétán még sikerült bejutnunk az akkor erősen leromlott állapotú épület pincéjébe, amely egykor egy panelháznyi mélységben őrzött titkokat. A szűk alagutakkal összekötött helyiségekben a természet lassan kezdte átvenni az uralmat, pedig a 40-es évek legelejéig szigorúan titkos építkezések folytak itt a Nemzeti Bank számára, az intézmény ugyanis itt létesített a Szent Korona és az aranytartalék őrzésére is alkalmas trezort.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Alagút a Duna alatt

4/7

Érdemes figyelni a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. honlapját, ugyanis évente kétszer átsétálhatunk a Visegrád és Nagymaros közötti közműalagútjukon, amely a Duna alatt húzódik. Nekünk az egyik ilyen alkalommal sikerült bejárni550 méter hosszú, 3 méter széles, 16 méterrel a Duna alatt húzódó létesítményt, amelyben szennyvizet, ivóvizet szállítanak, de optikai kábeleket, elektromos vezetékeket is találunk. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Rákosi bunkere

5/7

Rákosi bunkerét, a városi legendák egyik legismertebb szereplőjét korábbi cikkünkben már részletesebben is bemutattuk. A Kossuth tér és környékének alagútjairól sok mindent suttognak városszerte, az azonban biztos, hogy a polgári védelemben is fontos szerepet tölt be a metrót körülvevő, szövevényes alagútrendszer, amelynek 16 emelet mélységben van egy 3500 négyzetméteres, 2200 ember befogadására alkalmas része.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Barlanglakások Kőbányán

6/7

Azt már bizonyára tudjuk, hogy Budafokon a kőbányák helyén előszeretettel alakítottak ki barlanglakásokat (képünkön). Ezen a környéken a furcsa otthonok egyébként nem voltak szükségszerűen nyomorlakok, néhányukat  a korabeli újságok tanúsága szerint  egész szépen rendben tartották. Azt azonban kevesebben tudják, hogy Kőbányán és a Gellérthegyen is kialakult hasonló lakhatási forma, ám itt a nyomor, a szegénység és a betegségek egyértelműen kötődnek a telepekhez. Érdekesség, hogy a mészkővonulat, amelybe Budafokon a barlanglakásokat építették, egészen Kőbányáig húzódik, tulajdonképpen ugyanannak az adottságnak köszönhetjük mindkét terület különleges otthonait. A kőbányai barlanglakások a jelenlegi Óhegy park környékén voltak, az itt található üregeket azonban fokozatosan feltöltötték. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Tamariska-domb

7/7

1213 Budapest, Hársas utca

Több Infó

Címkék

A Tamariska-dombot talán csak a csepeliek ismerik, pedig a város egyik legjobb helye! Az érintetlen természeti kincs értékét azonban egy furcsaság is növeli, ugyanis a domb gyomrában egy katonai bunkert alakítottak ki még a két világháború között, amit az 50-es évekig két ütemben is továbbfejlesztettek. A nemrégiben itt létrehozott múzeumot előzetes bejelentkezéssel meg is nézhetjük. A látogatással kapcsolatban a Királyerdei Művelődési Házat kereshetjük telefonon (06 1 278 2747) vagy e-mailben (kiralyerdeimuvhaz@csepelivaroskep.hu).

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode