Keresés EN

látnivalók és kultúra

Budapesti lépcsőházak – Harmadik rész

Járókelőként a homlokzatok díszeit bármikor megcsodálhatjuk, de mi a helyzet a zárt ajtók mögött rejtőző kincsekkel? Budapest bővelkedik csodaszép régi lépcsőházakban, arra azonban csak kevesen gondolnak, hogy a legizgalmasabbakat az átlagos külsejű házak rejtik. Összegyűjtöttünk 4 érdekes helyet, ahol megelevenednek a merész színek és formák, a pontot az i-re pedig a kovácsoltvas korlátok gazdagsága teszi fel.

1/4

Visegrádi utca 29.

Érdekes látvány fogad minket, ha átlépjük az újlipótvárosi Visegrádi utca 29. kapuját, ugyanis magasztos kőasszonyok, puttók és domborművek köszöntenek minket. A lépcsőház különös hangulatát a színes üvegdíszek és a márványpadok is erősítik, de ami a legfurcsább, hogy a kontrasztos fekete csíkoktól kicsit olyan érzése támad a belépőnek, mintha egy mauzóleumban állna. A bérházat egy tehetős gyáriparos, Spitzer Salamon építtette, és egy viszonylag ismeretlen építész, Klinger József tervezte.

2/4

Apáczai Csere János utca 3.

Ez az a ház, ami az 1838-as jeges ártól kezdve az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcon, az I. és a II. világháborún át az 56-os forradalomig mindent látott. Az 1811-ben épült Szemerédy-ház az elsők között épült fel a Duna-soron, de nemcsak a pasztellzöld homlokzata és idős kora miatt érdekes, hanem mert bájos lépcsőházat rejt. A pasztellszín a kapu mögött is érvényesül, az emeletekre csigalépcső vezet, a mennyezetet virágok díszítik, és ami még kedvesebbé teszi az egészet, az a 20. század elején készült Perszephoné-szobor.

3/4

Falk Miksa utca 18–20.

A Falk Miksa utca és a Stollár Béla utca sarkán álló bérpalotát eredetileg Pollák Ignác építtette, később pedig a háromszintes épület építésébe az Atlantica Tengerhajózási Részvénytársaság is bekapcsolódott, úgyhogy a luxusbérház alsó három emeletét speciális igények szerint kellett megépíteni. Később maga a vezérigazgató is ideköltözött négy gyermekével együtt, kibérelt egy egész szintet, ahol szobák, szalonok és kiszolgálóhelyek váltották egymást. A lépcsőházba egy rézdíszekkel fedett kovácsoltvas kapun jutunk be, ahol megszemlélhetjük a hajózással kapcsolatos reliefeket és a színes ólomüveg ablakokat. Amiért mi különösen szeretjük ezt a lépcsőházat, az a falakat borító rózsaszín és sakktáblamintás Zsolnay csempe.

4/4

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára a magyar történelem legfontosabb dokumentumait őrzi, ahol a legrégebbi iratok a középkorból származnak. Ha bejutunk az épületbe, érdemes elidőzni a színes, díszes lépcsőházában, ahol Róth Miksa-üvegablakok és színes szekkók várnak, és ahonnan csodás folyosók és dísztermek nyílnak. Az épület elkészültekor, 1923-ban Európa egyik legmodernebb levéltára volt. Az építész, Pecz Samu itt alkalmazott először nagy teherbírású vasbeton szerkezetet, hogy a födémek elbírják az iratanyagok súlyát.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Szponzorált

5 varázslatos program a Müpában, ahol az ünnepekre hangolódhat az egész család

?>

Az újcirkusztól a kreatív, képzőművészeti foglalkozásokig idén is rengeteg kihagyhatatlan élményt kínál a Müpa az egész családnak.

Ünnepre terített asztalok, karácsonyi csodák – Ne hagyd ki a Ráth-villa lenyűgöző adventi kiállítását!

?>

Iparművészek dekorációi és a saját gyűjteményből származó csodás terítékek kelnek életre a szecessziós enteriőrben, ahol programok is várnak.

Neked ajánlott

A