látnivalók és kultúra

szerkesztés

8 budapesti templom, ami mintha nem is az lenne

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 05. 27. 10:25

Egy templomot mindenki nagyjából ugyanúgy képzel el, és tény, hogy sok közülük tényleg hasonlóan néz ki. Persze ettől még szépek és lenyűgözőek, de mégis egy irányba mutatnak. Ismerünk azonban jó pár olyat is – jórészt az elmúlt 100 év során emelt templomokat –, melyek modern épületek, és ez teszi őket különlegessé, meg az, hogy elsőre eszünkbe sem jutna róluk, hogy templomok. Összeszedtük a kedvenceinket.

Fotó: Kopt Ortodox Egyház, Magyarországi Egyházmegye - Facebook

Budapesti Szentséges Szűz Mária és Mihály Arkangyal Kopt Templom

1/8

1185 Budapest, Selmecbánya utca 68.

Címkék

Kezdjük a város szélén a templommustrát, merthogy ott találjuk a kopt keresztények meseházikóra emlékeztető szakrális épületét. Na de kik azok a koptok? Jellemzően afrikai és közel-keleti keresztények – elsősorban egyiptomiak és etiópok –, akik közül nálunk is élnek szép számmal, és így 2011 óta templomuk is van, a XVIII. kerületi Szemeretelepen. A reformátusoktól vették át az épületet, ami korábban kocsma volt. Némi átalakuláson is átesett, mielőtt felszentelték, például van rajta egy kereszt, ami éjjel világít, és állítólag kimondottan nyugtató hatással van a környéken élőkre. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Városmajori Jézus Szíve-templom

2/8

1122 Budapest, Csaba utca 5.

Több Infó

Címkék

A több elemből álló épületegyüttes (nagytemplom, közösségi tér, harangtorony és árkádsor) Bauhaus stílusban épült 1932–1933-ban, az Árkay testvérek, Aladár és Bertalan tervei alapján. A templom, ami leginkább úgy fest, mint egy mauzóleum és egy erőd szemrevaló szerelemgyermeke, abszolút megelőzte a korát mind modern külseje, mind anyaghasználat (ez az első budapesti vasbeton templom) tekintetében. Amikor 1933-ban átadták, kisebbfajta megbotránkozást keltett a hívek körében, ám napjainkra az akkori ellenállás hatalmas büszkeséggé transzformálódott. Fontos még kiemelni a főhomlokzat kapuzatát díszítő angyalos domborművet, ami Ohmann Béla munkája.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pozsonyi úti Hálaadás temploma

3/8

1133 Budapest, Pozsonyi út 58.

Címkék

Az Újlipótvárosban álló református templom Tóth Imre és Halászy Jenő egymástól független tervei alapján 1936–1940 között épült. A nagyon nem sablonos épület eklektikus stílusú: templomrész neoklasszicista, belülről viszont Bauhaus-vonásokkal bír, akárcsak a kiegészítő épületek. Különlegességét a templomok esetében kifejezetten szokatlan hajóablakok is kiemelik. Amikor ránéz az ember, inkább nézi valamiféle kulturális szent helynek, mint templomnak, hiába van a tetején kereszt. 

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Külső-kelenföldi református templom

4/8

1115 Budapest, Ildikó tér 1.

Címkék

A válogatásunkban szereplő templomok közül vitán felül ez a legbizarrabb. Egy korábbi cikkünkben földre pottyant ufónak neveztük az épületet, ami egyébként nemcsak templomnak nem mindennapi, hanem kábé mindennek. Megálmodója a Magyar Rádió Pagodáját is tervező Szabó István volt. Az építkezés 1979 és 1981 között folyt – a helyi lakosság állítólag azt hitte, rakétakilövő állomás épül. Pedig lehetne a pisai ferde toronyra kacsintó magraktár vagy egy föld alatti laboratóriumot elfedő gigantikus épület is. Az biztos, hogy nem lehet elmenni mellette anélkül, hogy közben ne tátaná el az ember a száját. 

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Budapest-Pasarét Páduai Szent Antal-plébániatemplom

5/8

1026 Budapest, Pasaréti út 137.

Címkék

Az id. Rimanóczy Gyula tervei alapján 1934-re elkészült pasaréti katolikus templom annyiból nehéz szülés volt, hogy a sokadik elképzelés valósult meg végül. A templom melletti teret csak pár évvel később alakították ki, ezt is Rimanóczy tervei szerint. A templom a ferenceseké, ezért közvetlenül mellette egy rendház is felépült ugyanakkor. Az üvegablakokat az az Árkayné Sztehló Lili festette, aki a városmajori templomét is, de Ohmann Béla is dolgozott mindkét helyszínen, Pasaréten a szószéket és az eredeti oltár domborműveit készítette el. A tekintélyt parancsoló épület a 34 méter magas harangtornyával olyan hatást kelt, mint valami könyvtár, amiben csak klasszikusokat találni. 

Fotó: Wikipedia

Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós-plébániatemplom

6/8

1139 Budapest, Váci út 91/B

Címkék

A XIII. kerületi Vizafogó városrészben található, monumentális méretű templomot a külső-kelenföldi templomot is tervező Szabó István, illetve Borsányi László tervezték. 1982-ben épült fel, de a felszentelésre csak három évvel később került sor. A templom nagyon leromlott az évtizedek során, de 2016-ban úgy felújították, hogy még most, 6 évvel később is olyan hatást kelt, mintha most épült volna fel. A betonfalakat itt-ott hatalmas üvegfelületek törik meg, ezeket este és éjszaka kivilágítják, ami az épület nappali robusztusságát feloldja. Luther Márton szavait („Erős vár a mi Istenünk”) sehol máshol nem érezzük annyira igaznak, mint itt, ha a templomra nézünk. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Farkasréti Mindenszentek-plébániatemplom

7/8

1124 Budapest, Hegyalja út 139.

Címkék

A Farkasréti temető bejáratával szemben magasodó templomot szintén Szabó István tervezte. 1975 és 1977 között épült, és ez volt az első templom, amit a vallástalan szocializmus évtizedei alatt emeltek. Egyesek szerint kimondottan ijesztő a templom, már-már horrorfilmes hangulatú, ám nem kell tőle megijedni, egyszerűen csak modernista. Belépve pedig nem szörnyek várnak ránk, hanem kimondottan barátságos hangulat. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Szent-Gellért Sziklatemplom

8/8

1114 Budapest, Szent Gellért rakpart 1.

Több Infó

Címkék

Ilyen különleges templom, mint amilyen a Gellért-hegy oldalában lévő, világszerte is kevés van. 1931-ben építették meg, méghozzá úgy, hogy az itt található, természetes úton kialakult barlangot hosszabbították meg és szélesítették ki. A templom mellett egy kolostort is kialakítottak, ahova a pálosok rendje költözött be. Eleinte a bejárat előtti teraszon rendezték meg a szertartásokat, manapság viszont már bent tartják ezeket. Az egész építmény olyan benyomást kelt, mintha egy középkori vár lenne, de nem a kereszténység, hanem még a barbárság korából.

Hasonló tartalmak

Admin mode