látnivalók és kultúra

szerkesztés

Bájos meseházak, szocreál domborművek és a füstölgő gyárkémények kora – 6 nem mindennapi budapesti lakótelep

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 11. 09. 15:08

Elsőre nyilván nem a bájos, a tündéri és a kedves szavakra asszociálunk a lakótelepek kapcsán, mégis van jó pár a városban, amire illenek ezek a jelzők, olyannyira, hogy akár egy kellemes őszi sétát is tehetünk a háztömbök között. Hogy ne vesszetek el a telepek és a panelek tengerében, összeszedtük azokat, amik kilógnak a tízemeletes tömbök közül, és nemcsak egy régenvolt korszakot idéznek, de építészetileg is különlegesek. Van itt minden, a mézeskalács házaktól a népi szecesszión át a védett erődöket idéző épületekig.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A népmesei Wekerletelep

1/6

Wekerletelep Budapest egyik legcukibb városrésze, ám amikor a szerkezetét és az épületeket tervezték, egyáltalán nem egy meseváros felépítése lebegett a városvezetés szeme előtt. Ám az 1908 és 1930 között kiépült területen, a meghitt terecskék, utcácskák és házacskák között sétálva mégis ezt a különleges hangulatot érezzük. A telepet a népi szecessziós épületek mellett a precíz, mértani alapú településszerkezet teszi még bájosabbá.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Mézeskalács házak a Jancsi-telepen

2/6

A Hungária körúton autózva valószínűleg nem gondolunk arra, hogy egy kisebb mesefalu rejtőzik a zajvédő fal és a bokrok mögött, pedig a földszintes és 1-2 emeletes házacskák már 1896 óta itt állnak. A Hungária körút és a Salgótarjáni utca között elterülő MÁV-telepet (ismertebb nevén Jancsi-telep) az Északi Főműhely dolgozói számára építették. A borostyánnal befuttatott, bűbájos házak közül sok még nagyjából az eredeti állapotot őrzi, a terméskő lábazat, a tégladíszek és a spaletták még ma is láthatók.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Gázgyári lakótelep

3/6

Érdemes Óbudán a Fő téren túl is kalandozni, elsétálni egészen az Óbudai Gázgyárig és felfedezni a közelében kiépült lakótelepet, ami sokkal inkább emlékeztet valamiféle mesebeli kisvárosra, mint arra a tényre, hogy ennek egy része egykor munkástelep volt. A gázgyár dolgozói számára az 1910-es években kezdték építeni a lakótelepet, ami valójában két részből állt: egy lakóházasból, ahol a munkások éltek, és egy kertvárosias részből, ahol a gyár vezetői, mérnökei és tisztviselői kapták meg otthonaikat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kedves szocreál a Kerepesi úti lakótelepen

4/6

Valószínűleg se a szocreálról, se a lakótelepekről nem jutna eszünkbe, hogy lehetnek kedvesek, de a Kerepesi úti lakótelepen sétálva mégis a bájos, kertvárosias hangulatra asszociálunk. Az 50-es években az Örs vezér tere mellett épült fel a korszak legnagyobbjának számító lakótelep, amit a szocializmus kedvelt stílusában, a szocialista realizmusban építettek. A 3-4 emeletes épületek között csendes zugok, színesedő fák, árkádok és boltívek vannak, meg csupa olyan rész, ahol napsütésben még ücsöröghetünk is picit. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A Hobbitfalvához hasonlító Albertfalvai lakótelep

5/6

Ahhoz, hogy megtaláljuk ezeket a budai hobbitházakat, elég távol kell villamosoznunk a Bartók Béla úttól, de ha megérkezünk a környékre, egy picit úgy érezzük magunkat, mintha egy mesében vagy egy pici faluban lennénk. A falu lényegében stimmel, hiszen Albertfalván járunk, ahol az 1930-as években épült fel az OTI (Országos Társadalombiztosító Intézet) tisztviselőtelepe, ahol egy-egy háznál néha azt várjuk, mikor bukkan fel valami mesebeli lény, máskor meg egészen úgy érezzük, hogy nem is Magyarországon sétálunk. Az albertfalvai tisztviselőtelep egy különleges és elvarázsolt zárvány a nagyvárosi Újbudán.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ahol a Csinibaba is forgott: A Ganz-MÁVAG Kolónia

6/6

A Vajda Péter utcai Kolónia már nem az a bájos és kedves hangulatú lakótelep, mint eddigi társai, viszont kihagyhatatlan a különös hangulatú telepek toplistájából, már csak azért is, mert aki befordul a háztömbök felé, úgy érezheti magát, mintha visszautazott volna a füstölgő gyárkémények korába. Ez a klinkertéglás, erődítményt idéző lakótelep 1910-re készült el a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára munkásai számára, és akkoriban a korszerűség, a haladó szellemiség és a szociális gondoskodás mintapéldája volt. Volt itt tekepálya, mozi, színházterem, könyvtár, kisdedóvó, és az ország első röntgengépét is itt állították fel.

Hasonló tartalmak

Admin mode