látnivalók és kultúra

szerkesztés

5+1 rejtett helyszín Budapesten, ahol turisták nélkül lehetsz

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 07. 20. 10:48

Imádjuk, hogy Budapest annyira csodás város, hogy nemcsak minket ejt ámulatba, hanem a turistákat is. Emiatt azonban sokszor nem tudunk nyugodtan lézengeni a Várnegyedben vagy az Andrássy út környékén, de a Margitszigeten és a Szabadság hídon is kerülgetni kell a fényképező turistákat. Na de hol vannak a város kevésbé ismert helyszínei, turistáktól mentes övezetei, rejtett oázisai, ahol átélhetjük a zent, nyugalomban ülhetünk vagy andaloghatunk az árnyas fák, színes virágok és mesébe illő épületek között?

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ómátyásföldi villanegyed

1/6

1165 Budapest, Pilóta utca

Több Infó

Budapest külkerületeibe nem vagy csak nagyon ritkán utazik az, aki felfedezné a várost, pedig rengeteg izgalmas helyszínt találunk itt is – és ezt nem csak azért mondjuk, mert az egyik külkerületben nőttünk fel. Akinek volt akkora mázlija – mint a cikk szerzőjének –, hogy Ómátyásföld villanegyedébe járt gimibe, az tudja, hogy szinte bármikor érdemes kilátogatni ide, mert az árnyas fasorok között habosbabos szecessziós és elegáns eklektikus villákat meg gazdagon faragott fagerendás alpesi nyaralókat idéző házakat találunk. A valamikori nyaralótelep legtöbb villáját, a vendéglőt, a fürdőt, a báltermet és a templomot Paulheim Józsefnek köszönhetjük, az egyik leghíresebb ház pedig az indákkal, virágokkal és pávákkal teli Dozzi-villa, amit Giuseppe Dozzi olasz szalámigyáros építtetett.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Zugligeti lóvasút-végállomás

2/6

1121 Budapest, Zugligeti út 64.

Több Infó

Címkék

Mielőtt beindult volna a ma ismert villamosközlekedés, még lóval vontatott járművek jártak Budapesten, ennek egyik emléke a zugligeti épület is. A csipkésen faragott faoromzatú, kovácsoltvas korlátokkal díszített, svájcivilla-típusú épületet a Lánchíd és Zugliget között 1868-ban megindult lóvasút végállomásának építették. A századfordulós hegyvidéki megálló évekig állt kihasználatlanul és egyre romosabban, miután egy 1900-ban történt súlyos baleset után a villamos végállomását egy kevésbé lejtős területre helyezték. Az épületben ma kulturális és rendezvényközpont, valamint a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény van, de találunk egy remek desszertezőt is, az Ebert

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Naphegyi villák

3/6

Míg a villaséták általában a Gellérthegy és a Svábhegy környékére korlátozódnak, érdemes a Naphegyen is kalandozni, mert a századfordulós villaépítészet remek példáit találjuk itt, amik művészek és egykori hírességek otthonaként szolgáltak. Itt lakott Kaffka Margit, Fadrusz János és Fenyő Miksa is. Míg a Dezső utcában egy repkénnyel befuttatott neobarokk villa az egyik kedvencünk, addig a Lisznyaiban annyira csodás háztömbök állnak, hogy nem is tudunk közülük választani. A historikus és eklektikus épületek mellett már a kora modern építészetre is találunk példát: a Tigris utca 42. egyszerű formái, kerek ablaka, a vékony oszlopok és az erkély áttört árnyékolórésze Kozma Lajos építészetét idézi. 

Fotó: Fürdős Zsanett - We Love Budapest

A budai vár Török kertje

4/6

Nemrég készült el a budai várban a Török kert, ami annyira eldugott helyen van, hogy elsőre mi sem találtuk meg. És pont ez a rejtettség a jó benne, hiszen itt teljes nyugalomban ülhetünk a fügefák melletti padokon, bámulhatunk ki magunkból, gyönyörködhetünk a panorámában vagy olvashatunk. A mór mintákat idéző szökőkút, a szépen felújított Karakas pasa tornya és a rengeteg növény egy cseppnyi Keletet hoz Budára, így egy picit úgy érezhetjük, mintha távoli tájakra utaztunk volna. Az aprócska oázist a Lovarda mögött találjuk.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Titkos kert a Virág Benedek Házban

5/6

Mára alig maradt egy-egy épület és utca, ami hordozza még a régi Tabán hangulatát. Ilyen a Döbrentei utcában megbújó Virág Benedek Ház. Ha besétálunk a hatalmas zöld kapun, akkor kockakővel burkolt kedves kis belső udvart, egy hatalmas diófát és zöldellő bokrokat fogunk találni, ahová a hőség elől is érdemes bemenekülni. Kevesen tudják, hogy ide bárki bejöhet egy picit elvonulni a világ elől, megpihenni vagy olvasgatni, de aki közösségi élményt keres, az részt vehet az esti filmvetítéseken, táncházakon vagy koncerteken. Ha már bent vagyunk az udvaron, az is hamar fel fog tűnni, hogy itt valójában nem egy, hanem 3-4 épület is van, ahol egykor fogadók, polgári lakások és egy rendház is volt.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

+1 A budai Vár lépcsősorai

6/6

Elég sok helyről felmehetünk a Várba, de ha nem szeretnénk a 16-os buszon tömegben utazni vagy a Budavári Siklóhoz sorban állni, akkor érdemes valamelyik lépcsőn felsétálni, mert amellett, hogy kevés emberrel fogunk útközben találkozni, vissza-visszapillantva remek panorámában lesz részünk. A mi kedvenceink között ott van az Ilona lépcső, amit azért is szeretünk, mert elképesztő a látvány Pest felé, másrészt így mindig megnézhetjük a Hunfalvy utca sarkán álló, zárterkélyes eklektikus épületet. A Kagyló utca macskaköves lépcsőin is érdemes sétálgatni, itt végig csupa zöld növények kísérik az utunkat, melynek végén az Európa Liget van, ahonnan csak pár perc a Bécsi kapu.

Hasonló tartalmak

Admin mode