kultúra

szerkesztés

Különleges lépcsők Budapesten

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 11. 19. 1:00

Írtunk már padokról, szobrokról, utcanevekről, ott felejtett dolgokról, most pedig a budapesti lépcsőket mutatjuk be, amelyek közül a nagyon ismeretekkel nem foglalkozunk: a Nemzeti Múzeum lépcsője, a Duna parti lépcsők, az Akvárium stb. – sokkal inkább a rejtettebb helyekről szól ez az összeállításunk.

Fotó: Http://www.flickr.com/photos/bogeria/

Szent István-bazilika

1/9

1051 Budapest, Szent István tér 1.

Több Infó

Címkék

Ennyi vezet fel a Bazilika kupoladobjának alsó peremén található kilátóba. Először egy enyhén szűkülő kürtőben kell felfelé haladni, utána egy tágas pihenő következik. A szép lépcső innét indul. Anyaga öntöttvas, formája változatos. Jó eséllyel lehet a legszebb régi budapesti lépcsők döntőse. Sokat veszít az a látogató, aki enged a lift kísértésének…

Fotó: Simplicissimus

Szecessziós fajta

2/9

Az 1903-ban épült szecessziós Bedő háznak összesen 186 lépcsőfoka van. Egy lépcsőfok szépségét a kihajló rész íve és megformálása határozza meg, illetve a szemből látható rész alakja, faragási mintája. A Bedő ház fokait nem lehet megunni.

Fotó: Egykor.hu

Megunt fajta  

3/9

A Fővárosi Vízművek központi irodaháza 1979-ben készült el a Váci út és a Dózsa György út sarkán. Volt valami jelképes abban, hogy éppen a Budapesti Elektromos Művek 19. század végi székházával átellenben. Egyetlen érdekessége az utcaszintről induló, teljes szélességű lépcsősor volt. Ma már nem tudni, hogy ez funkcionális kívánalomból vagy csak tervezői önmegvalósításból született. Egy idő után az egész lépcsőt, teljes szélességben, kő virágágyásokkal torlaszolták el… Aztán már ez sem volt elegendő. Ma már kerítés akadályozza meg, hogy a polgárok használják a lépcsőt.

Fotó: Http://nagyvofely.hu

Egy Kádár-kori templom lépcsője

4/9

Talán a pénzhiány miatt nem igazán sikerült a Váci úti Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós plébániatemplom lépcsője. 1985. november 16-án avatták fel. Egy elhaladó autóból is elég egy pillantást vetni az épületre, és látszik, hogy a lépcső túl meredek, csempeborítása lakótelepi házak közösségi tereit idézi. Egy speciális honlap a templom erényei közé sorolja, hogy lépcsője esküvői fényképezésre különösen alkalmas. Mégiscsak jó, hogy meredek…
XIII., Váci út 91/b.

A lehetetlen fajta

5/9

Ha már lépcső, meg kell említeni Orosz István Vigyázat, lépcső! című rajzfilmjét, amely képes önvallomás a művész kisfiú korabeli énjéről, egy átlagos pesti gangos bérházba transzponálva. A film sűrű, vicces, metaforikus – a Kádár-kor életegyvelegének tragikomikus ábrázolása. Itt voltaképpen minden a lépcsőkön (kisebb részben az udvaron) történik. A végső jelenet valósággal beleég a néző fejébe: a kisfiú labdája elszabadul, és körbe-körbe pattog a középkori ihletésű, „lehetetlen lépcsőn”.

Mai Manó Ház (Magyar Fotográfusok Háza)

6/9

1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Több Infó

Ha valaki a kapuból elég hosszan nézegeti az 1894-ben befejezett előterét, észreveheti, hogy hiányzik a jobb oldali lépcsőkar. Bizony így van. 1931-ben építették át a lépcsőházat, amikor kialakították a földszinten és a pincében a nevezetes Arizona mulatót. De még ennél is érdekesebb emlékek a „zenélő lépcsőfokok”. Ha az utcaszintről felmegyünk a néhány lépcsőfokon, a szőnyeg alatt kitapinthatjuk a faanyagot. Azok alatt egykor kis kapcsolók voltak. Este a lépcsőfokok egyszerű dallamot játszottak.

Fotó: Wikipedia

Müpa

7/9

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Több Infó

2004-ben, állítólag a Művészetek Palotája átadásakor derült ki, hogy ami a tervrajzon jól nézett ki, a koncertterembe vezető széles és hosszú, enyhén LEFELÉ lejtő fokok abból a bizonyos gránitból nagyon csúsznak. Amikor az építtető milliárdos megtekintette a problémát, nagyon dühös lett. Nem engedte, hogy szétbontsák és átépítsék. „Szőnyeget rá!” És ez is történt – bárki láthatja ma is.

Szép vers, budapesti lépcső tárgyban

8/9

Weöres Sándor, a száz éve született nagy 20. századi költő a Vas megyei Csöngén nőtt fel, szülei voltak ott a földesurak. De amikor ezt a Tíz lépcső című talányos verset írta, már Budapesten élt. Voltaképpen az önfejlesztés tíz lépcsőfokához ad használati utasítást. Vajon követhető-e egyszerre mind?

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erő legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid – a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.

Lépcsőpornó, budapestieknek is

9/9

A' meg milyen? Hát amiben nagyon különleges, „perverz” lépcsők is vannak. Stairporn a címe, megtekinthető itt. Csodálatos gyűjtemény, alapvetően 18 kategóriába osztja tárgyát, van beton-, fa-, üveg-, de „enyhén emelkedő” kategória is. És nagyon jó hír: 2013 óta vendég-bloggerek is csatlakozhatnak a portálhoz, akár budapestiek is. Csak a szépet és a jót akarja terjeszteni. Cikizésről szó sem lehet.

Hasonló tartalmak

Admin mode