kultúra

Különc emléktáblák Budapesten

Szerzők

2013. 12. 10. 1:00

Miután írtunk utcanevekről, szobrokról, hiányzó kupolákról, most néhány különleges emléktáblát veszünk szemügyre. Meg fogtok lepődni, mennyi különc táblát helyeztek ki – különösen a rendszerváltás után. Neked melyik a kedvenc különc emléktáblád?

Fotó: Simplicissimus

A leghagyományosabb

1/14

Ezt az emléktáblát egy híres orvosnak állították, aki itt lakott, a főbejáratával szemben. Az utolsó mondat egyeztetési hibáját nem érdemelte meg. Jó helyen lakott – emléke száz év múlva is megmarad...
VIII. Reviczky utca 4/b.

Fotó: Presszarium.blogspot.hu

A legtalányosabb

2/14

Ez a táblácska az Artpool Galéria által fenntartott P60 kiállítóterem kövezetében látható, a oldala alatt. Tót Endre (1937–), a nagy avantgárd képzőművész a vasfüggöny mögött élve lett híres, az innen küldözgetett képeslapjaival. Sok műve kezdődött így. „Örülök, hogy...
VI. Paulay Ede utca 60.

Fotó: Wikipedia

A leghibásabb

3/14

Nem szép dolog, hogy éppen Kazinczyval esett meg ez a hiba, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar nyelvet nem váltotta fel a német... Pedig a pártállami időre inkább az aggályos túlbiztosítás volt a jellemző, nem az ilyen jellegű hanyagság.
VII. Kazinczy utca 1.

Fotó: Simplicissimus

A legkevésbé informatív

4/14

Hát ide azért kellett volna még valami konkrét információ, vagy térképvázlat... Vajon mi indokolta ezt a táblát, a gyár bezárása után 32 évvel?
XIII. Jéggyár utca 1.

Fotó: Wikipedia

A tréfásan komoly

5/14

Ezt a táblát biztosan sokan ismerik, látták a faláról. A nagy kenus népszerű kocsmáján ma sincs más felirat, és a Pató Pál pártról sem hallani már.
VI. Kazinzczy utca 55.

Fotó: Wikipedia

A legeurópaibb

6/14

A falán az európaiságot jelképezi a Portugáliából elmenekülve Hollandiában letelepedett nagy zsidó gondolkodó. Amszterdamban mindvégig látszerészként dolgozott, a szilikózis okozta korai halálát. Egyháza kitagadta szabad gondolatai miatt.
VII. Dob utca 15.

Fotó: Simplicissimus

A legfellengzősebb

7/14

Az ilyen fogalmazás a kommunista időkre volt jellemző. A „múltunk keserve és fénye” idézetnek hat, de nem akadtam nyomára.
XIII. Tomori utca 5.

Fotó: Simplicissimus

A „dupla fenekű”

8/14

Ez az emléktábla voltaképpen két dolognak állít emléket, egy háznak és egy államférfinek. Nagyon elegánsan oldja meg a feladatot.
V. Egyetem tér 5.

Fotó: Wikipedia

A félrevezető

9/14

Ez a Deák Ferenc nem az a Deák Ferenc – hanem a nagy gólkirály. Nem csak a név, a becenév is félrevezető. Úgy lehetett ő bamba, ahogy Dalnoki Jenő, a Fradi áthatolhatatlan védője „puha”...
XIII. Hollán Ernő utca 31.

Fotó: Wikipedia

A nem eléggé kijavított

10/14

Peyer Károly a 20. századi politika nagy alakja volt. Ha elsőre eltévesztettek egy adatot, talán inkább újra kellett volna gyártani a táblát, nem így javítani. Akkor talán már középre lehetett volna zárni a sorokat, ahogy egy emléktáblán szokás...
XIII. Tátra utca 20/b.

Fotó: Simplicissimus

A nem eléggé modernizált

11/14

Ezt a táblát újra alkották, olyan stílusban, ahogy a lebontott épület helyén felhúzott irodaházhoz illik. De közben elfeledkeztek a szöveg modernizálásáról. Most egy 48-as hősről kommunista stílusban szóló szöveg 21. századi tipográfiával látható – furcsa keverék...
XIII. Dunyov utca 4.

Fotó: Wikipedia

A legbájosabb

12/14

A háború utáni eufóriában született Kovács Margit alkotása. Akkor még nem volt hivatalos művész, és nem volt még nagy Budapest se, ahogy az a város körvonalából látszik.
V. Városház utca 7-9., a Kamermayer tér sarkán

Fotó: Wikipedia

A leginkább zavarba ejtő

13/14

Egy emléktábla állításához nem csak valami nagy teljesítmény, de példaszerű élet is kell. Bódy Gáborról a táblaállítás után igen hamar nagy számú és cáfolhatatlan dokumentum került elő: nem csak beszervezték, de rengeteg jelentést is írt. Műveit ma is nagyra tartják, de emléktáblát ezután aligha kapott volna.
IX. Ráday utca 63.

A leghagyományosabb, amelyet a szerző legtöbbször olvasott

14/14

A tizennégy nap Svédországból Törökországba 1714-ben hallatlan lovas-teljesítmény volt – Voltaire-nek is imponált a dolog. Ma egy zenei általános működik az épületben – ide járt a szerző nyolc éven át. Sokszor beleképzelte magát a nagy király helyébe, hogy neki hány napig tartott volna az út...
V. Váci utca 43., Irányi utca sarokHa még többet akarsz tudni Budapestről, akkor a szerző új könyvét megveheted itt.

Hasonló tartalmak