budapest

szerkesztés

Kocsma volt, és az is maradt – budapesti üzlethelyiségek akkor és most

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Pákozdi Nóra

2016. 11. 07. 11:14

Mikor egy-egy új étterembe, kávézóba érkezünk felmérni azt, valahogy mindig előkerül a kérdés, hogy mit tudnak róla, régen milyen célt szolgált az üzlethelyiség. Vannak, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel, mások pedig szeretettel és izgalommal kutatnak fotóarchívumokban, kérdezgetik az idősebb lakókat és keresik új üzletük egykori identitását vagy őrzik meg emlékét egy-egy képpel, régi tárggyal, felújított ablakkerettel, padlózattal. Most néhány olyan budapesti üzletet gyűjtöttünk össze, amely egykor és most is hasonló funkciót töltött/tölt be.

Gyöngyös Visontai-Szalay Söntés – Kisüzem

1/5

Címkék

A Kis Diófa - Dob utca sarkán találjuk ma a Kisüzemet, ami jó időben a leghangulatosabb, hiszen ablakaiban ülve, kisfröccsel a kézben figyelhetjük a Klauzál tér történéseit. Az első világháború előtt egy Erzsébet nevű kávézót üzemeltettek itt, majd a Szalay Söntés következett a historizáló stílusban épült épület földszintjén.

Örkény Gyógyszertár – Patika

2/5

Címkék

A Blaha Lujza téren található gyógyszertárat 1873-ban nyitotta meg Örkény István, a Kossuth-díjas író édesapja. Mivel az Egypercesek írója is rendelkezett gyógyszerész végzettséggel, ezért ő is dolgozott a patikában, amely mai napig ezt a funkciót tölti be.

Fotó: Fortepan.hu

Szimpla – Mc Donald's

3/5

Címkék

Nem a mai Kazinczy utcai műfajteremtő romkocsma volt az egyedüli Szimpla. Ahol ma a gyorséttermet találjuk a Blaha Lujza téren, ott anno eszpresszó várta vendégeit, ugyanezen a néven.

Közért – éjjel-nappali

4/5

Címkék

Forgalmas kereszteződés a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca sarka, ahova jól jön egy delikátesz. Így volt ez a múltban és így van ez most is.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Fordászat – Olló fodrászat

5/5

Címkék

A mai Olló Fodrászat tulajdonosai akkurátusan jártak utána az üzlethelyiség történetének, és csak puszta véletlen, hogy a Klauzál utcai bolt egy archív fotón jól láthatóan 1917-ban is fodrászat/borbélyság volt. A lakók is megerősítették ezt, most pedig ismét tincsek hullanak a padlóra a 29-es szám alatt.

Hasonló tartalmak

Admin mode