kultúra

Kilincsek Budapestje - kedvenceink

Szerzők

  • lilla.zb

2014. 01. 08. 1:00

A kilincs az első, sokszor egyetlen dolog, amit megérintünk egy házból, ha belépünk. Ma már ez gyakran nem is kilincs, hanem fogantyú, sőt az automatikusan nyíló ajtók esetében már az is eltűnt. Pedig a kilincs jó dolog: személyes, barátságos, kézbe simuló tárgy. Egyszerre hasznos és szép. A kilincsek históriáját egy nagyon egyszerű, a 60-as évekből származó darabbal fejezzük be. Onnét aztán újra emelkedő pályára került a kilincstervezés.

Fotó: Panoramio.com (pistabacsi)

A legszebb

1/12

Nem kérdés, hogy a legszebb kilincs a Toldy Gimnázium kapuján van, 1854-ben került oda. 2004-ben épült új szárnyához új kapu épült, ide a gimnázium régi diákjával, Thury Levente képzőművésszel akartak kilincset terveztetni. A művész azonban néhány hét múlva visszaadta a megbízást, javaslata szerint a főkapu kilincsének másolata került a hátsó kapura.

Fotó: Simplicissimus

Régi, egyszerű

2/12

Ez a kilincs 1855-ben került a Pesti Főreál kapujára, a mai Eötvös Gimnázium épületére. Amikor e sorok írója több mint ezerszer megérintette, hűvös, vigasztaló érzést nyújtott. Akkoriban félelmetesen szigorú, múltjára rátarti intézmény volt.

Fotó: Simplicissimus

Budai Vár

3/12

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Több infó

A Magyar Országos Levéltár a Várban egyike azon budapesti épületeknek, amelyek több száz éveseknek szeretnének látszani. Ezt a házat például 1913-ban tervezte Pecz Samu, és csak tíz évvel később lett kész. Akkor még tornya is volt, amely azonban azóta elpusztult. Így is túl nagy a Várba…

Fotó: Simplicissimus

Parlament

4/12

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

Több infó

Címkék

Ez a szép rézkilincs az Országház I-es kapuján látható. (Mint ismeretes, 17, római számmal jelzett kapu van összesen.) Aki nem turista, itt léphet be. Az épület 268 méter hosszú és 1885 és 1902 között épült. Tervezője és építője, Steindl Imre, aki a kilincset is tervezte, nem érte meg a befejezést, három héttel előtte sajnos meghalt.

Fotó: Simplicissimus

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

5/12

1081 Budapest, Szabó Ervin tér 1.

Több infó

Címkék

A épületét a Wenckheim báróktól vette meg a Főváros 1927-ben, 1931-ben nyílt meg itt a könyvtár. Hihetetlenül fényűző részei vannak. Az ezredfordulón modern szárny is épült. A büfé az egykori istállóban működik. Jártál már az épületben?

Fotó: Simplicissimus

ELTE Egyetemi Könyvtár

6/12

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Több infó

Címkék

Ez egy másik könyvtár kapuja: az Egyetemi Könyvtár a Károlyi utca és Reáltanoda utca sarkán 1876-ban készült el. Diákkoromban főleg csinos orvosegyetemi hallgatónők jártak ide, meg olyan bölcsészek, akik szerettek volna megismerkedni velük. Ma már nem a helyben olvasás a tipikus, néhány éve megritkították az olvasóhelyeket.

Fotó: Simplicissimus

Gül Baba türbéje

7/12

1023 Budapest, Mecset utca 14.

Több infó

Címkék

Ez a kilincs a Rózsadombra felvezető, hihetetlenül meredek Gül baba utcában található. Ha az ajtó nem is, a kilincs nagyon régi. Talán ajtóról ajtóra szerelték. Nagyon szép darab!

A stílusteremtő kilincs

8/12

Ezt a kilincset Lajta Béla (1873-1920), a nagyszerű építész tervezte egyik fő művéhez, a Vas utca felső kereskedelmi iskolához. Az épület 1913-ban lett kész. Ha mindent tudni akarsz az építész életéről és műveiről, nagy szerencséd van, egy szép és alapos honlapon mindent megtalálhatsz itt.

Fotó: Flickr.com (elinor04)

Régebbi kor maradéka

9/12

Ez a különleges műteremház Buda egyik rejtett kincse. Kosztolányi Kann Gyula festőművész-építész tervezte, 1903-ban lett kész. Kilincse jól láthatóan nem tükrözi a szecessziós formavilágot – inkább középkorias. (XI. Kelenhegyi út 12-14.)

Fotó: Simplicissimus

A legkacifántosabb

10/12

Ez a kilincs aztán igazán szecessziós, annak kacskaringós válfajához tartozik. Az egykori szanatórium-épület ma a Semmelweis Egyetemhez tartozik, a felsőfokú nővérképzés fellegvára. (VIII. Vas utca 17.)

Fotó: Simplicissimus

A jövendő miniszterelnök koptatta

11/12

Ez a kapukilincs az Orvostörténeti Könyvtár kapuján található: évtizedekig naponta érintette ifj. Antall József, a jövendő miniszterelnök, aki az intézményt igazgatta. Az épületet Robelly Aladár tervei alapján emelték az első világháború utolsó éveiben. Első tulajdonosa Kormos Ilona „orfeumi magánénekesnő” volt. Halálakor (talán mert megbánta bűneit?) a ház az Irgalmas Rend tulajdonába került.

A magyar kilincstörténet mélypontja

12/12

Ezen a korát jól jellemző képen a kilincs alig észrevehető mellékszereplő. Delhusa Gjon, az albán származású popsztár sikerei csúcsán turnéra indul XIV. kerület Lumumba utcai lakásáról. (Ma Róna utca.) A kilincs alumíniumból készült, mint akkoriban sok más társa.

Hasonló tartalmak