szabadidő

szerkesztés

Kezdődik az Építészeti Filmnapok, jön a Gallery Weekend Budapest és nőnapi programokból is válogathatunk – programajánló (03.05–11.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 03. 05. 17:28

A következő napokban ismét tele lesz a város ígéretes programokkal, indul a 12. Budapesti Építészeti Filmnapok, az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár, továbbá az Országos Étterem Hét is, de lesznek izgalmas zenei események is, hiszen március 11-ig koncertezik Budapesten a Lola Marsh, a Kvelertak és a Kakkmaddafakka is, illetve újra visszatér a Boiler Room. Mindezek mellett számos nőnapi programot is válogattunk ajánlónkba, a női borászok bemutatkozásától a virágvásárig.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Március 5., csütörtök

1/7

12. Budapesti Építészeti Filmnapok / Toldi Mozi 

A 12. Budapesti Építészeti Filmnapok filmjei mesélnek többek között egy épületről, amely tudományos felfedezések sorát inspirálta; egy házról, amely sajátos bérlőivel egész környékét megváltoztatta; parlagon hagyott városi területekről, amit birtokba vett a természet; építőanyagokról, amelyek beépülnek tudattalanunkba és meghatározzák egy egész város identitását. És lesz szó tudatos városlakókról, valamint ikonikus nőkről, akik szinte észrevétlenül alakították az építészet történetét.

Urbán Tamás: Felesleges PillangóRobert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 

Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Urbán Tamás fotóriporter a szegedi Csillagbörtönben találkozott vele először 1988-ban, a kiállítás az ezt követő hat év alatt – Pillangó 1994-es haláláig – készült fotókból, a fotós által összegyűjtött tárgyakból, iratokból és Pillangó naplójából válogat.

Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár / Millenáris Park 

Az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásáron a legnevesebb galériák és műkereskedők mutatják be különleges festményeiket és műtárgyaikat. Mindezek mellett érdekes előadások és tárlatvezetések is várják a látógatókat március 5-től 8-ig a Millenáris B pavilonjában. 

Telekom Electronic Beats pres. Boiler Room: Budapest / Akvárium Klub 

Március 5-én visszatér Budapestre a legendás elektronikus zenei bulisorozat, a Boiler Room. A második alkalomnak is az Akvárium Klub lesz a helyszíne, a nemzetközi line-upban pedig olyan neveket találunk, mint DJ Seinfeld, Willow, Tom Trago, Minor Science, Nyxa, Hodge b2b Mor Elian, Club Fitness, Yinna és AIWA.

Fotó: Lola Marsh / Press

Március 6., péntek

2/7

Országos Étterem Hét 2020 / Több helyszínen

Március 6. és 15. között, a nagy érdeklődés miatt a korábbi években megszokottnál hosszabban ismerkedhetnek kiváló éttermek kínálatával az érdeklődők országszerte. Az Országos Étterem Héten több mint 140 étterem várja gondosan összeállított 3 fogásos menüsorokkal a vendégeket 3.900 forintos Top, 4.900 forintos Prémium, vagy 5.900 forintos Exkluzív kategóriákban. 

Lola Marsh (IL) / Akvárium Klub 

Izrael legnépszerűbb indie-pop együttese, a Lola Marsh március 6-án érkezik az Akvárium Klubba. A gitáros-dalszerző Gil Landau és az izraeli Voice elragadó döntőse, Yael Shoshana Cohen énekesnő teljesen véletlenül ismerkedtek meg egy szülinapi bulin, ahol gyakorlatilag azonnal egymásra hangolódtak, és elindult a Lola Marsh. Egy ideig duóban léptek fel, aztán öttagúra egészült ki a zenekar. Zenéjük érzelmes, bájos és fülbemászó, folkos-indies hangszereléssel, némi retróval fűszerezve. 2017-ben jelent meg első lemezük Remember Roses címmel, de ha hihetünk a híreknek, már javában készül a második lemez, amiről remélhetőleg felcsendül majd pár dal az Akváriumos koncerten is.

Budapest Bike Maffia jótékonysági vetítés: A láthatatlanok / Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (Dózsa György út)

A láthatatlanok egy sírós-nevetős vígjáték, ami négy vagány szocmunkás csaj és ügyfeleik, egy párizsi női nappali melegedő látogatóinak hétköznapi küzdelmeit mutatja be. A film érzékenyen és szépen ábrázolja, mi minden kell ahhoz, hogy egy hajléktalan ember újra Nőnek érezhesse magát, visszanyerje méltóságát, miközben képet kapunk arról is, hogy meddig mennek el ügyfeleikért a szociális munkások.

A film forgalmazója, a Mozinet a Budapest Bike Maffia által szervezett, #éljnekacsajok adománygyűjtés támogatója, s a jótékonysági vetítés teljes bevételét a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei női művészetterápiás kezdeményezésének költségeire ajánlja fel. 

Bikavér Párbaj 2020 / Stefánia Palota 

Két borvidék, két stílus, két bikavér: a hagyományos Bikavér Párbaj vendégei idén is összekóstolhatják a legjobb bikavéreket a Szekszárdi és az Egri borvidékről a Stefánia Palotában.

Raveyard pres. Under Black Helmet (LT), Parallx (DE) / Dürer Kert 

A Raveyard tavaszi szezonjának második etapjaként a Dürer Kert nagytermét fogják bevenni, méghozzá Under Black Helmet és Parallx vezényletével, akik mögött ezúttal sem marad el a nívós szupport, hiszen érkezik a bécsi illetőségű Dimitar Georgiev, akinek zenéi tavaly első helyen szerepeltek Dax J és Paula Temple playlistjein, illetve ott lesz a hazai underground élvonalból Man + Machine, illetve Mankind is.

Fotó: Magashegyi Underground

Március 7., szombat

3/7

Gallery Weekend Budapest 2020 / Több helyszínen

A Kortárs Galériák Egyesülete 2020. március 7-8-án, hatodszor is megrendezi a Gallery Weekend Budapest eseményt (GWB), a hazai kortárs képzőművészet fesztiválját. A fővárosban ezen a hétvégén minden a kortárs képzőművészetről szól: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban.

A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat-vasárnap 12-től este 6-ig várják az érdeklődőket, a művészek, galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. 

Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló / Sofitel Budapest Chain Bridge

Magyarország borásznői ismét összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. Március 7-én kiürülnek a pincék, mert a Gyengébb? Nem című kötet főszereplői, és a könyv megjelenése óta feltűnt borásznők Budapestre jönnek, hogy együtt kóstoltassák az érdeklődőkkel a legjobb boraikat, és meséljenek erről az izgalmas szakmáról, amit elsőre talán nem a nőkkel azonosítanánk.

Magashegyi Underground: Ezer erdő - 10 éves újrajátszó koncert / Akvárium Klub 

Hihetetlen, de igaz: 2020-ban épp tíz éve lesz, hogy megjelent a Magashegyi Underground Ezer erdő című első albuma. Bár a zenekar ekkor már nem volt ismeretlen a nagyközönség előtt - a 2007-ben újrainduló Petőfi Rádió arculatát meghatározó első EP-n szerepelt a Szeplős váll és az Anglia is - ez a lemez volt az, amely igazából megmutatta a zenekarban rejlő zenei sokszínűséget. 

Az album dalai kiállták az idő próbáját: a mai napig frissnek és izgalmasnak hatnak, a Metróhuzat pedig még mindig gyakran felhangzik hasonló zenei tematikájú bulikban. Hogy teljes legyen a múltidézés, a márciusi koncerten fellépnek a zenekar eme korszakának meghatározó figurái is: Fodor Máriusz alapító-billentyűs és Tariska Szabolcs dalszövegíró, aki a kezdeti években állandó vendég-frontemberként funkcionált. 

Magbörze / Fekete Kutya

Ha csak az erkélyen vagy a gangon tudunk termeszteni néhány fűszernövényt, akkor is érdemes ellátogatunk a március 7-i Magbörzére a Fekete Kutyába, hiszen ezerféle zöldség, fűszernövény és egzotikus különlegesség magjaiból válogathatunk hozzáértők segítségével.

Fotó: Flowerpower

Március 8., vasárnap

4/7

WAMP - Tavaszi vásár / Bálna Budapest

Március 8-án a legfrissebb újdonságok és tavaszi kollekciók mellett egy rendkívül színes és izgalmas kiállítással is várják az érdeklődőket a WAMP első tavaszi vásárára. Az én feminizmusom című kiállítás Meyer Eszter-Virág blogger, újságíró, tervező első önálló kiállítása, mely a művészet szubjektivitásával hasonlítja össze a feminizmus értelmezését.

Mini Textúra / Magyar Nemzeti Galéria 

Ez év márciusában újra megrendezéik a Mini Textúra rendezvénysorozatot, amely a jól ismert, felnőtteknek szóló Textúra gyermekváltozata a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony könyvkiadó együttműködésében

A recept idén sem változik: adott egy nagyszerű gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériában, melynek állandó kiállításait végignézte öt kortárs író, akiket a projekt egyik állandó partnere, a Pagony Kiadó kért fel. Az írók – Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál – kiválasztottak egy-egy műalkotást, amelyik számukra kedves, érdekes, vagy inspiráló, és írtak hozzá egy történetet. Ezt az izgalmas alapot megfűszerezték azzal, hogy a projekt másik állandó partnere, a Budapest Bábszínház viszi színre a meséket öt rendező – Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn – segítségével, bábszínészek és bábok bevonásával. Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét, így idén is igazán izgalmas darabokat várhatunk. A Mini Textúrában az irodalom, a bábjáték, a színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz, megkönnyíti befogadásukat és értelmezésüket.

Nőnapi Virágvásár - Flowerpower pop-up store / Czakó Kert 

A Flowerpower különleges tulipánokkal, hunyorral, boglárkával és sok más gyönyörű virággal készül március 8-ra, azaz nőnapra. Ezúttal azonban egy kitelepülésről van szó, hiszen a Czakó Kertben várják majd a virágvásárlókat 9 és 16 óra között.

Kiskertpiac - Tavasznyitó vasárnap / ELLÁTÓház 

A Kiskertpiac tavasznyitó vásárán a már megszokott kínálat, azaz virágok, növények, gasztronómiai különlegességek, natúr kencék és természetes dizájntermékek mellett a szervezők ezúttal extra figyelmességekkel is készülnek nőnap alkalmából.

Erdei Piac - Kóstolj és kirándulj! / Budakeszi Vadaspark 

Március 8-án újra Erdei Piacot szerveznek a Budakeszi Vadasparknál, reggeltől kora délutánig várják majd a kis- és őstermelők a piacozókat. Az alapanyagok beszerzése mellett helyben készült ételekre is érdemes számítani, melyeket aztán egy környékbeli kirándulással is le lehet vezetni.

Fotó: Trafó

Március 9., hétfő

5/7

Utolsó előadás: Mellettünk – Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje / Jurányi Ház és Suterene

A közös identitásról, régről és máról, identitásról és szülőkről, magukról, a falusi gyerekkorról és szerelmes kamaszokról, és persze az új regényhősről, Veráról mesélnek a Grecsó-fivérek más-más nyelven, mégis dialógusban. A zene és a tánc felel az írásokra, de nem magyarázza a szöveget, nem pantomim. A közös este inkább élvezetes, különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül.

Tünet Együttes: Burok - a táguló idő összehúzódásai / Trafó 

A Locarno és a Sarajevo Film Festival által nemrég díjazott Szabó Réka rendezésben ismét a színpadon a nagy sikerű Burok, amelyben négy táncoslány megkísérli a lehetetlent: átéreztetni veled a szülés élményét. Megosztják a saját történetüket, megpróbálják kifordítani mindazt, ami a csukott szemeken, a bőrön, a tudattalanon belül történt. Mindezt humorral, erőteljes fizikalitással, szóval, képpel, hanggal.

Fotó: Darab Zsuzsa

Március 10., kedd

6/7

Kvelertak (NO), Planet of Zeus (GR), Blood Command (NO) / Dürer Kert 

A norvég Kvelertak februárban adta ki új lemezét, az első albumot, mely már a új énekessel, Ivar Nikolaisennel készült. Tavasszal pedig már útra is kel a csapat, ráadásul turnéjuk során Budapesten is megfordulnak majd, méghozzá március 10-én a Dürer Kertben. Előttük a görög Planet Of Zeus, valamint a szintén norvég Blood Command áll színpadra. 

Bédekker – IzlandRobert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan meséljenek élményeikről. A március 10-i alkalmon Darab Zsuzsa fog mesélni Izlandon töltött időszakáról.

Fotó: Kakkmaddafakka / Press

Március 11., szerda

7/7

Kakkmaddafakka (NO) / Dürer Kert  

A norvég pop fenomén, a Kakkmaddafakka március 11-én végre visszatér Budapestre! A zenekar végre pótolja tavaly elmaradt klubkoncertjét, ráadásul vadonatúj, Diplomacy című új lemezüket is hallhatjuk tavasszal a Dürer Kertben.

A mi Kodályunk - filmbemutató és közönségtalálkozó / Uránia Nemzeti Filmszínház 

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 12-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus, Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

A Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje premier előtti díszvetítésen március 11-én 18:30-kor debütál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hasonló tartalmak

Admin mode