szabadidő

Jön az Ajándék Terminál, évet zár a Kistehén és nyílik a Müpa Kultúr Kültér - programajánló (11.28.–12.04.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2019. 11. 28. 18:12

December 1-jével átlépünk az adventi időszakba, ami azt jelenti, hogy egyre több karácsonyi vásár nyitja meg kapuit, és más ünnepi programokból is szinte minden napra jut valami izgalmas. A következő egy hét folyamán újabb jégpályanyitásokra is készülhetünk, de jön Európa első vulkanikus boros csúcstalálkozója, évet zár a Kistehén az A38-on, visszatér Budapestre Louis C.K., indul az Ajándék Terminál idei projektje, de sok más egyéb szuper elfoglaltságot is tartogat nekünk a november 28. és december 4. közötti egy hét.

Csütörtök

1/7

Lamb / Barba Negra Music Club


Bár Manchesterből indultak, a Lamb-et sokkal inkább a bristoli alapokkal rendelkező, a 90-es években népszerűvé vált trip hop hangzással azonosítják. Emellett zenéjükben keverednek a jazz, dub, break és drum and bass elemek az erős vokállal és – későbbi munkáikban – némi akusztikus hatás is érezhető. Hetedik albumuk áprilisban jelent meg The Secret Of Letting Go címmel, november 28-án pedig újra Budapestre látogatnak, immáron negyedik alkalommal.

AM:PM Label Night - Perrin, Myra Monoka, Saverne / A38  (X)


Három különleges live actet hoz el az A38 színpadára az AM:PM Music november 28-án, zenekari felállással érkezik Perrin, Myra Monoka és a Saverne is, mellettük pedig erő DJ-felhozatal is várható, hiszen itt lesz Slanki, Siaga, és AASS is, illetve Perrin is a pult mögé áll majd.


Az idei BPBW résztvevő Tanker Brewery visszatér Budapestre november 28-án, hogy elfoglalja a BrewDog Budapest 5 csapját, illetve először csapolják személyesen is a Mad Scientisttel Észtországban lefőzött collabjukat is, a Boggy Nights-ot.


A Giraud család már 12 generáció óta borászkodik a francia Ay városában. Az egyik leginnovatívabb pincészet: betontojás, agyagamforák, saját erdő, tögyfatelepítés, QR-kódban rejlő vegyszerelemzés és még sok egyedülálló érdekesség. Ezekről mind fog beszélni Gauthier Vecten exportmenedzser a
Borirodában.

Fotó: Csepeli Jégpálya / Facebook

Péntek

2/7

Címkék

Csepeli Jégpark  / Szent Imre tér

November 29-én ismét megnyitja kapuit a Csepeli Jégpark a Szent Imre téren, az ország első jégfolyosós korcsolyapályájával, idén ráadásul külön tanulópályát is kialakítanak. A megnyitó napján mindenki számára ingyenes lesz a belépés, később pedig 700 Ft-ért lehet majd használni a 2020. február 29-ig nyitva tartó pályát.

November 29-én újra Eatbrain Night az A38-on a Bladerunnaz jóvoltából, ezúttal két külföldi vendég érkezik a Hajóra a magyar kíséret mellett. A Gydra Oroszországból, míg Joe Ford az Egyesült Királyságból teszi át hozzánk a székhelyét egy éjszaka erejéig, a körítésről pedig Jade, Mndscp és Liveon fog gondoskodni.


Háromnapos vulkanikus csúcstalálkozó. Minden, ami vulkán először együtt, egy helyen, a karácsonyi szezon első hétvégéjén. Több mint 90 vulkanikus bor a világ minden részéről, megszámlálhatatlan íz, füstök, sók, fűszerek Magyarország vezető gasztroarcainak tálalásában; kőzet- és ásványkiállítás, interaktív geológia és vulkanológia – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.


A Paloma művészudvar november 29-én és 30-án magyar művészek különleges alkotásaival, minikoncerttel és kedvezményekkel várja mindazokat, akik egyedi dizájntermékekkel szeretnék meglepni magukat és/vagy szeretteiket az ünnepek alkalmából.


A Közben stúdió tervezői az adventi időszakban négy hétvégén keresztül 3 napos minivásárokkal várják az érdeklődőket egyedi készítésű termékeikkel, melyek közt lesznek füzetek, bőrtáskák, kötött ruhák, valamint ékszerek is.

Fotó: Advent Óbudán

Szombat

3/7

Címkék

Kistehén / A38 (X)


Tavaly decemberben jelent meg a Kistehén Bocsánat című albuma, amely minden tekintetben meglepetés volt. Az új dalokat azóta a fővárosban és vidéken is bemutatta a zenekar, az évet pedig az A38 Hajón zárják egy hatalmas bulival, november 30-án.

Advent Óbudán 2019 / Fő tér és környéke


November 30. és december 23. között 16 óbudai helyszínen zajlanak az Advent Óbudán eseményei. A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények is számos ünnepi programot kínálnak minden korosztály számára. A hagyományokkal bíró karácsonyi programsorozat megőrzi családias jellegét és olyan színes, az adventi ünnepkörhöz méltó ingyenesen látogatható programokat kínál, ahol a család minden tagja jól érezheti magát, közte a
Fő téri korcsolyapályával.


2019-ben több különlegességgel is készül az Ajándék Terminál; bemutatkozik a főváros inspirálta designtárgyakból összeállított Budapest Collection és a hazai ízeket felvonultató Ajándék Terminál Delikát válogatás, illetve a pop-up vásár területén kialakított Green Terminálban a fenntarthatóság szellemiségében alkotó hazai designerek munkái közül válogathatunk, ha igazán zöld karácsonyt tervezünk.


Lassan már hagyománnyá válik, hogy a tél közeledtével a Müpa is ünnepi készülődésbe kezd. Idén november 30-án nyitja meg kapuit a Müpa Kultúr Kültér, ahol az épület mellett felhúzott sátorban a legkülönfélébb programok és előadások várják az egész családot, a legkisebbektől a legnagyobbakig. A Müpa Jégpálya pedig egész nap nyitva áll a korizni vágyók előtt.


A workshopon készíthető lightbox nem csak hangulatos dekorációs elem, hanem praktikus kisbútorként is – könyvtámasz, polc, éjjeli asztalka – funkcionálhat otthonunkban, sőt, saját felirattal még inkább személyre szabható. A Technika kurzusán a lightbox készítésén keresztül a famegmunkálás és a felületkezelés alapjait is elsajátíthatjuk, továbbá a biztonságos szerszámhasználatról is lesz szó.


Tudatos vásárlók és hazai kézműves alkotók, tervezői márkák találkozása az ünnepi készülődés négy adventi hétvégén. Az Esernyős Szindbád Rendezvényterében kialakított Designfal szemet gyönyörködtető, kreatív alkotásokkal fogadja a betérőket. A tervezők és designerek művészi munkái között akár egyedi karácsonyi ajándékokra is lelhetünk, miközben beszélgetni is lehet a tervezőkkel.

Vasárnap

4/7

Kiskertpiac - Zöld ünnep / Anker’t


Városi kertészek, gasztronómia, natúr kozmetikum, természetközeli dizájn és növényrajongók piaca, közösségi tere decemberben is virágosan, zölden, igazán ünnepi hangulatban, természetesen. A helyszín továbbra is az Anker’t.

Az oroszlánkirály - 25 éves jubileumi vetítés  / Bem Mozi


Napra pontosan
25 évvel a magyarországi bemutatót követően, jubileumi vetítés keretein belül lesz látható újra mozivásznon minden idők egyik legkedveltebb rajzfilmje, Az oroszlánkirály. A Bem Mozi eredeti nyelven, magyar felirattal vetíti a filmet.


A KIOSK karácsonyi manó toborzásba kezd december 1-jén, hogy közösen süssünk, díszítsünk mézeskalácsfigurákat, gyártsunk papírmasékat és mindenféle apróságot, amivel jobbá és szebbé tehetjük pár olyan szegénysorsú gyerkőc életét, akinek amúgy idén nem jutna ajándék. Az egész családot várják, így amíg a manók segítenek, addig apu-anyu-nagyi a vasárnapi családi asztalnál érezheti magát, ráadásul a legfinomabb KIOSK fogások mellett.

Fotó: Dömölky Dániel

Hétfő

5/7

Feridun Zaimoglu - Günter Senkel - Luk Perceval: MOLIÈRE - the passion / Radnóti Színház


A színdarab négy Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) archetípusának összefűzéséből épül fel. A négy figura egy férfi életének négy életszakaszát jeleníti meg, és a dráma azt meséli el, hogy hogyan válik a szerelmi kínok között vergődő Alceste cinikus Don Juan-ná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki miután meggazdagodott, vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a halált. A szereplők átfedik egymást, új helyzetekben találkoznak egymással, átalakulásokon mennek keresztül.

İlber Ortaylı-ról, aki Törökország legismertebb történészprofesszora, csak kevesen tudják, hogy igazi gourmet és hazája gasztronómiájának lelkes rajongója. Az Isztambuli történetek című könyve - amelyet immár Pál Laura fordításában magyarul is olvashatunk - inspirálta ennek a Török Irodalmi Lakomának a megszervezését, ami nem egy hétköznapi vacsora, de nem is egy szokványos könyvbemutató. A menü összeállítását a könyv inspirálta, az ételekhez pedig többek közt a könyvből történő felolvasás és Pál Laura fordítóval történő beszélgetés hozza majd meg az étvágyat.


A karácsonyi forgatag a Petőfi Irodalmi Múzeumban a kapualjban kezdődik, ahol kicsiknek és nagyoknak egyaránt készülnek játékokkal. A betérők minden nap irodalmi kvízeket tölthetnek ki, a megfejtők között hetente PIM-es ajándékokat sorsolnak ki. Nem csak papíralapon lehet majd játszani, a szemfülesek elcsíphetik a múzeum környékén az aktuális házigazdákat is, akik rövid irodalmi vetélkedőre invitálják a járókelőket.

Hétköznap délutánonként a környező iskolák kórusai gondoskodnak a karácsonyi hangulatról, hétvégente pedig kézműves programokkal készülnek a szervezők, ahol irodalmi töltettel fűszerezett karácsonyi ajándékokat készíthetnek a résztvevők.

Kedd

6/7

Ghost, Tribulation, All Them Witches  / Papp László Budapest Sportaréna


Miután a Metallica előzenekaraként egy 26 állomásos európai stadionturnét, illetve egy 32 állomásos önálló észak-amerikai koncertsorozatot is letudtak, a svéd Ghost zenekar ismét Európába látogat, hogy bemutassa a The Ultimate Tour Named Death címre keresztelt showját. Az öt hetes turné az angliai Nottinghamben kezdődik, és a franciaországi Toulouse-ban ér majd véget. A zenekar december 3-án Budapestre is ellátogat majd.


A hatszoros Emmy-díjas komikus visszatér Budapestre új turnéjának keretében. Louis C.K. több mint nyolc stand-up specialt adott ki eddig, közöttük a Budapesten élőben is látott Louis C.K. 2017-et. A nemzetközileg elismert stand-up komikus tekintélyes sikereket aratott filmen és a színpadon egyaránt.

Polcz Alaine hatalmas élet- és szakmai tapasztalatát felhasználva már akkor is életvezetési kalauzokat írt a legkülönfélébb műfajokba rejtve, amikor még senki sem hallott a coachingról, a tudatos életvezetésről, a minimalista életstílusról, az ökológiai szemléletről és környezettudatosságról vagy éppen a slow áramlatokról. Az ingyenes beszélgetés vendégei Szécsi Noémi író, Ablonczy Anna, Polcz Alaine hagyatékának gondozója és Navratil Andrea énekes, ökológus lesznek.

Szerda

7/7

Grecsókollár-est / TRIP


Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval. A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.


A magyarul sejtedzésre keresztelt mozgásóra egy strukturált improvizációs tréning. Egy olyan másfél órás mozgásgyakorlás, ahol tapasztalatokat gyűjthetünk a testünkről kívülről és belülről, felébreszthetjük és fejleszthetjük a testtudatosságunkat. Kísérletezhetünk a valós és képzelt érzeteinkkel, anatómiai képleteinkkel, egymással, a zenével, a csenddel, a figyelmünkkel és az önfeledtségünkkel, kapcsolódhatunk önmagunkkal és a körülöttünk levőkkel.

Cikkünk az A38 Hajóval együttműködésben készült.

Hasonló tartalmak