éjszakai élet

szerkesztés

Ittas gurmék útvesztője - I. rész: a belvárosi kertek

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 06. 28. 2:00

Ember legyen a talpán, aki túléli a részegen rátört éhségrohamot. Gyros és ócska szelet pizza helyett kulináris élményekkel is gazdagodhat a kocsmák népe, ha egy kicsit tüzetesebben vizsgálja a kínálatot. Az itallapok árnyékában megbújó rongyossá laminált A4-esek a város legjobb marhahúsait és juhbélbe töltött libakolbászokat rejtenek. Első körben a kerthelyiségeket tanulmányoztuk rostlapról rostlapra.

Kőleves Kert és Vendéglő

1/4

1075 Budapest, Kazinczy utca 37–41.

Több Infó

Címkék

A hely évek óta tartja a, talán még Kőleves Éttermet is megszégyenítő bodegás konyhamaximalizmust. A fiatal kedves felszolgálók murván esedezve viszik sorra a kisebb szellőtől is szétomló marhahúsokat. Egész egyszerűen utánozhatatlan fogás. Lányoknak csak komoly rákészüléssel ajánlott, mivel az egyébként is gyermekfej nagyságú marhahúst krumplipürével és káposztasalátával szolgálják fel. A hely slágere egyébként a Kőbuci jófejkedős fantázianévre hallgató korrekt hamburger és a 450 forintos tócsni. Egy kedves tájszólásos pultos srác azt állította, hogy ez egy kihagyhatatlan különlegesség, mivel sehol máshol a környéken nem sütnek tócsnit. Ez egy kicsit túlzás, de az biztos, hogy a Castro szárazbarnára sütött krumplilepényeit simán leveri. Vegáknak a roston gomolya a legjobb választás, körteecetes salátaágyon. A konyha déltől éjfélig működik, korrekten, szívvel, értékkel.

Mika Tivadar Mulató és Kert (Bezárt)

2/4

1075 Budapest, Kazinczy utca 47.

Címkék

Sajnos a csirke téves popularitása ezt a helyet is elérte. A legjobban fogyó ételük a csirkés klementina, pedig messze nem az a legizgalmasabb darab. Ugyanis itt található minden vega legrettegettebb fogása, a juhbélbe töltött libakolbász. Az eredetéről nem árultak el semmit. De nem is kell. Isteni fűszerezésű, könnyed, tápláló és rágás nélkül torkon lecsúsztatható. Salátával és grillkrumplival 1590 forintért aranyozza be az esténket, ami pont megfelel egy kétségbeesett Big Mac menü árával. Hétköznap hattól éjfélig, péntek-szombaton hattól kettőig működik a konyha. Fapadosoknak a 450 forintos grillburgonya a legjobb választás, kívül ropogós, belül omlós, héjában sült megfogalmazásban.

Ellátó Kert (Bezárt)

3/4

1075 Budapest, Kazinczy utca 48.

Címkék

Messze a legkedvesebb kerthelyiségi konyha a városban. Ilyés Tünde Mexikóig ment, hogy megtanulja a taco készítés alapelveit. Sajnos itt is a csirke a sláger. Pedig ha tudná a közönség, hogy a marhahúst paprikával, hagymával és vörösborral érlelik, remélhetőleg elfelejtenék az íztelen, száraz táposmellet. Kultikus ételük még a rajas, amiben paprika, kukorica hagyma, tejföl és sajt sül össze, amit a végén egy zöld korianderes, fokhagymás szósszal öntenek nyakon. A chorizós tacohoz a kolbászt egy nagycsarnokos hentessel készíttetik kifejezetten a sütésnek megfelelő zsír és fűszer arányúra. A tortilla chipsüket a Taco Locoval csináltatják, a sütésre való kukorica lepényt meg egy Orlando nevű pozsonyi sráctól rendelik, mivel itthon csak búzából készültet gyártanak. Ami még dicséretes az konyhájában, az az, hogy ha az ember csak egy falatnyi gyormocsitításra vágyik, akkor 450 forintért övé lehet a kézben is felnőttesen elfogyasztható taco.

Fotó: Buffet

Anker't (Bezárt)

4/4

1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.

Címkék

Az Anker't szerethető kis bódéja, a BUFFET nyitás óta igyekszik működni, több-kevesebb nyitvatartási sikerrel. Amikor ott voltunk, egy meccs-erős szerdai napon tíz óra magassábában sikerült kinyitnia. Várakozni, éhezni viszont mindenképpen megéri. A város egyik legszakemberibb hamburgerét csinálja Csirke, a szakács. Ízelítőnek: marharostélyos burger gorgonzolával, csirkeburger citromos-kakukkfüves szósszal, vegaburger grillzöldségekkel. Az 1000 forintos hamburgerekből egy erős estén akár százat is eladnak. A szegény ember sörkorcsolyája itt a hasáb és steak krumpli, illetve a dollár chips, amiről fogalmunk sincs, hogy mi lehet. Szószok közül Csirke a saját készítésű fűszeres, csípős ketchupjára esküszik. Valószínűleg jobb, ha hiszünk neki. A hot-dogot debreceni grillkolbászból csinálják. Ami még érdekes a büféjükben az a baráti árú, 5-600 forint körüli szezonális szendvics, amit abból készítenek, ami éppen a legfrissebb, legszimpatikusabb alapanyag. Ottjártunkkor ez a prosciutto volt. A BUFFET elvileg nyitástól zárásig működik, ami egy erős szombaton akár hajnali hat is lehet.

Hasonló tartalmak

Admin mode