gasztró

szerkesztés

Itt falatozz a Nutella nap jegyében – 9 édességet ajánlunk

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Kollár Bálint

2019. 02. 01. 17:19

Február 5-e minden édesszájú embernek a csalónapok non plus ultrája, hiszen nem másnak, mint a talán legfinomabb mogyorókrémnek, a Nutellának van szentelve. Az Olaszországból származó édességet rengeteg különféle módon használják és fogyasztják: van, aki magában, kanállal, üvegből, míg mások palacsintába, esetleg sajttortába rakják, vagy tortákat kennek be vele. A 2019-es endorfinünnep alkalmából összeszedtük, hova menj, ha kicsit frissítenél a Nutellafogyasztási szokásaidon.

Fotó: SUGAR! Shop

SUGAR! shop

1/9

A SUGAR! shop idén sem feledkezett meg a Nemzetközi Nutella Napról; február 3. és 5. között ismét megmutatják, mennyiféleképpen elkészíthető a már jól ismert íz: szájban olvadósan, fogak között roppanósan, a forrósága miatt a nyelvbe bele-belecsípve, vagy úgy, hogy szinte a torkodra fagy. Többek közt Nutellás macaron szendviccsel, mascarponés tejszínkrémmel készült Nutellamisúval, Nutella magnummal, és külön az erre alkalomra készített sajttorta-, valamint cake pops-variációkkal is készülnek az elkövetkezendő napokra.

Fotó: Bálna Bisztró

Bálna Bisztró

2/9

Február két szempontból is kiemelkedő hónap a gasztronómiában, legalábbis az édesszájúaknak: ekkor tartják a nemzetközi Nutella- és palacsinta-napokat is. A Bálna Bisztró pedig ezek apropóján egész hónapban előttük tiszteleg, mégpedig olyan különlegességekkel, mint a Nutellasushi friss gyümölcsökkel, a Creamy Martini fantázianevű koktél, amelynek a nyalánkság mellett vodka az alapja, különféle kihagyhatatlan palacsintavariációk és alkoholmentes italok. Csak győzzük aztán visszahozni a vércukorszintünket a normálisra.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Dolcissima

3/9

A Nutella az egyik legnagyobb olasz találmány, amiből ráadásul Nápolyban használnak és fogyasztanak a legtöbbet, így nem meglepő, hogy a Dolcissima főcukrásza, Davide számára különleges jelentőséggel bír február ötödike. Így az állandó kínálat részét képező nutellás süteményeik mellett ismét készülnek pár különlegességgel. Az elmúlt években ez olyan édességeket jelentett, mint a nutellás tiramisù, a banánkenyér, vagy a nutellás-mogyorós mini calzone pizza.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Pizza Me

4/9

Volt már a felsorolásban Nutellás sushi, tiramisù, koktél, jégkrém, és sajttorta is, na de pizza? A Pizza Me olasz street food variánsa elsőre úgy hangzik, mint amit maximum hajnalban kóstolnánk meg a bulinegyed közepén, hogy aztán gyorsan meg is bánjuk – épp ezért olyan meglepő, hogy igazából jól áll a két összetevő egymásnak. De egy egész koronggal azért még az igazán édesszájúak sem tudnának megenni belőle tapasztalataink szerint.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

The Donut Library

5/9

A The Donut Library-ban szezonról szezonra változik, hogy épp milyen formában vehetünk magunkhoz némi endorfint, de a közönségkedvencek persze az állandó kínálat részét képezik. A Ferrero fantázianevűbe például a fél Kinder Buenón kívül nem kevés Nutella is kerül, így talán még Gombóc Artúr is eltelne tőle. Ráadásul nem csak február első napjaiban elérhető – egész évben emelhetjük vele a hangulatunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Habos Gofri

6/9

A Centrál Kávéháztól alig pár lépésre található Habos Gofrinál a tészta abszolút nem nehéz vagy túlcukrozott, és a feltétként kérhető különböző krémekre, lekvárokra, és habokra ugyanezt tudjuk mondani. Bár sokszor hagyatkozunk a fantáziánkra összeállítások tekintetében, azért a klasszikus nutellás-banános változatot sem tudjuk sokáig hanyagolni.

Fotó: Attila Polyák - We Love Budapest

Cukorka

7/9

Manapság az újhullámos-mindenmentes desszertek korában a palacsinta akár snassznak is hathatna, a tavaly nyitott Cukorka azonban bebizonyította: hogy ha jól készítik, minden más édesség csak második lehet hozzá képest. Ráadásul itt a klasszikus, nagymama-féle édes tésztás verzió mellett kipróbálhatjuk, hogy milyen a Nutella a francia crêp vagy az amerikai palacsinta kísérőjeként – ha pedig együltő helyünkben nem bírnánk vele, akár el is vihetjük. Mi kellhet még?

Fotó: Á La Maison

Á la Maison Grand

8/9

Tavaly már dicsértük az Á la Maison Grandot a széles reggeliválaszték miatt, amiket ráadásul a délutánig ötig tartó nyitvatartás alatt bármikor rendelhetünk. Bár a kínálat szinte minden igényt lefed, minket elsősorban az édesebb fogások – különösen a French toast – vett le a lábunkról, így különösen örülünk annak, hogy az összes változat (például az epres vagy banános) kérhető extra Nutellával. Ugyanez mondható el az amerikai palacsintáikról, és belga waffle-jeikről, így túlzás nélkül állítjuk: itt minden nap lehet Nutella-nap.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Johnny's Bistro Buda

9/9

A Johnny's Bistro kapcsán valószínűleg mindenkinek a szinte egy étkezést kitevő, 28-féle shake jut eszébe, amik spektruma a hagyományosabb vaníliás-csokoládés változatoktól a talán még Amerikában is extrémnek számító Kinder Buenós vagy nutellás-banános endorfin- (és kalória)bombákig terjed. Hiba lenne viszont miattuk nem szót ejteni a hely egyik legkedveltebb desszertjéről, a nutellás, banános kisütött burritóról, amit vaníliafagylalttal tálalnak – és ami jó időre garantálja a vércukorszint-emelkedést.

Hasonló tartalmak

Admin mode