szabadidő

szerkesztés

Íme 5 kipróbálandó sport az őszi időszakra!

Szerzők

  • Csáki Csaba

2015. 10. 21. 2:00

Itt van újra, és szép is, mint mindig, főleg, ha a tájat vesszük figyelembe. Kiválasztottunk öt olyan sportágat/mozgásformát, melyeket az őszi hónapokra ajánlunk kortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül.

Fotó: Panoráma Terasz

Nordic walking

1/5

Igen, amikor nyugdíjasokat látsz síbottal közlekedni, az a nordic walking. De tisztázzuk: nem síbot, hanem sétabot kell hozzá, és nem csak a 60 felettiek művelik. Talán elsőre nem gondolnád, hogy állóképesség-növelő, stresszoldó, izomerősítő és vérkeringés-felpezsdítő sportágról van szó, a két bot pedig azért javallott, mert használatával jóval kevesebb terhelés hárul a csípő és a térd ízületeire, plusz még a felsőtestet is megmozgatja. A kezdőknek szóló gyakorló órákon a megismert alaptechnikákat csiszolják, lehetőség van különböző lépéskombinációk elsajátítására, továbbá felkészítenek arra, hogy a kisebb-nagyobb túrákat is teljesíteni tudd.

Mennyibe kerül? Egy tanfolyam ára 5000 forint körül mozog.
Hol érdemes elkezdeni? Például itt.

Fotó: Panoráma Terasz

Kerékpározás

2/5

A bringázás a tél kivételével bármelyik évszakkal kompatibilis. Tavasszal azért, mert vége a hidegnek, és újra be lehet járni a zöldövezetbe vezető utakat, nyáron a menetszél kellemesen hűsít a forróságban, ősszel pedig kevés hangulatosabb dolog létezik, mint az évszak színeiben pompázó fák között tekerni. Aligha kapunk Nobel-díjat azért a megállapításért, hogy a biciklizés az egész testet átmozgatja, és hogy A-kategóriás alakformáló, nem beszélve a szemnek tett jótékony hatásáról – ez alatt azt értjük, hogy milyen szép helyekre lehet eljutni egy-egy kerékpáros kirándulás alkalmával.

Mennyibe kerül? Ha van gépsasod, semennyibe.
Hol érdemes elkezdeni? Budapesten itt.

Fotó: Panoráma Terasz

Lovaglás

3/5

Ha a combizmodat erősítenéd és a testtartásodat javítanád, a legideálisabb választásnak a lovaglás tűnik. És mivel a lovardák ritkán tanyáznak a városközpont közepén, összekötheted a kellemeset a hasznossal, mert az odajutás felér egy őszi kirándulással. A kezdők értelemszerűen egy lovasiskolát keressenek, ahol a gyerekeket pónilovakon tanítják meg erre a szép sportra, a bevállalósabb felnőttek pedig idővel elsajátíthatják a tereplovaglás, a lovas túra, esetleg a lovas torna fortélyait.

Mennyibe kerül? 1500–3500 Ft/alkalom.
Hol érdemes elkezdeni? Például itt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Pál-völgyi-barlang

4/5

1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Több Infó

Címkék

Nem feltétlenül évszakfüggő a barlangászás sem, ráadásul rengeteg barlang található a városhatáron belül, így könnyedén megközelíthetőek. Magyarország leghosszabb barlangrendszere, a Pál-völgyi barlang például a Kolosy térről induló 65-ös busszal pár perc alatt elérhető. A 30 kilométeren át kanyargó barlangegyüttes látogatóközpontjában egy kevésbé durva, könnyen járható, jól bevilágított úton kanyaroghatsz dokumentumfilmekbe illő cseppkövek között, vagy ha bátrabb vagy, részt vehetsz egy háromórás, fizikailag sokkal megterhelőbb túrán, amihez viszont védőruhára, sisakra és profi vezetőre van szükség. A csillogó kristályalakzatokkal és millióéves kagylókövületekkel kísért kaland nem veszélytelen, klausztrofóbiásoknak nem ajánljuk, légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek és pollenallergiásoknak ellenben nagyon is.

Mennyibe kerül? 6000 Ft.
Hol érdemes elkezdeni? A Pál-völgyi barlangról szóló kalandos cikkünkből kiderül.

Fotó: Zebegeny.hu

Túra

5/5

Ha ősz, akkor kirándulás. Különösebb magyarázatra nem szorul a dolog: válassz egy túraútvonalat, öltözz fel rétegesen, és élvezd a természet kínálta csodákat! Egy hosszabb séta az erdőben kikapcsol, és feltölt pozitív energiával, kiváló program a családnak, a barátoknak és persze a szerelmeseknek.

Mennyibe kerül? Az odajutást leszámítva semennyibe.
Hol érdemes elkezdeni? Budapest környéki kirándulóhely-ajánlónkból megtudhatod.

Hasonló tartalmak

Admin mode