szabadidő

Harry Potter-szülinap, dizájnvásárok és új POKET zsebkönyv – programajánló (11.14–20.)

Szerzők

  • Kovács Dávid

2019. 11. 14. 19:51

Hiába nehéz mostanában kiigazodni az időjáráson, az év végi rohanás egyre vészesebben közeleg, sőt talán már el is kezdődött. A nagy pörgés közepette érdemes azért továbbra is figyelni rá, hogy kikapcsoljunk kicsit, ehhez pedig most is segítségül szánjuk heti programajánlónk tartalmát, hiszen a következő hét napban is bőven lesz mit csinálni Budapesten. November 14. és 20. között megünnepelhetjük a Harry Potter magyar kiadásának 20. évfordulóját, érkezik a Mitiszol? Fesztivál organikus és natúr borokkal, új hétfői bulisorozat debütál, és most rendezik meg a hetedik Országos Rajzfilmünnepet is.

Csütörtök

1/7

Az ír - premier előtti vetítés / Corvin Mozi

Martin Scorsese eposza Robert de Niro, Al Pacino és Joe Pesci főszereplésével a háború után Amerikát mutatja be Frank Sheeran, egy második világháborús veterán, és a XX. század leghírhedtebb alakjainak dolgozó simlis és bérgyilkos szemén át. Az évtizedeket átölelő történet az amerikai történelem egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyének, a legendás szakszervezeti vezető, Jimmi Hoffa eltűnésének krónikája. Felejthetetlen monumentális utazás a szervezett bűnözés machinációinak, viszályainak és a nagypolitikához fűződő kapcsolatainak rejtett bugyrain át.
A vetítés már telt házas, de a Facebook-eseménynél még érdemes eladó jegyekre vadászni!

The Night Of The Vampire / TRIP

Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) rendhagyó tematikus estje, amelyre a klasszikus vámpírkultusznak megfelelő, különleges produkcióval készül. A koncert során 60-as évekbeli számok átdolgozásai hangzanak majd el.

Jurányi Zsófia az Alfred Wegener Intézet 37. antarktiszi áttelelő expedíció csapatának tagjaként 2016. december 21-től 2018. február 11-ig élt és dolgozott az Antarktiszon. A kutatóbázis a Déli-sarktól mintegy 2000 kilométerre, a kontinens partján, körülbelül a 70. szélességi körön található. Az aeroszolok optikai tulajdonságait vizsgáló fizikus bemutatja a kutatómunkáját és az Antarktiszon, rendkívüli körülmények között töltött 14 hónapot.

Kovács AdélFree the Art – Kreatív Budapest című kiállítása nem vállalkozik arra, hogy megkeresse a legmenőbb budapesti arcot vagy a legkúlabb helyet,
csak bemutatja, milyen ma a város egy kreatív szemüvegén keresztül.

Péntek

2/7

Országos Rajzfilmünnep 2019 / Több helyszínen


A Mézga család bemutatásának 50. évfordulóját ünnepelve a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezik a hetedik Országos Rajzfilmünnep. A fesztivált november 15-től 17-ig rendezik meg, az ország legkülönbözőbb pontjain lesznek vetítések és egyéb programok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem többek között egy középiskolásoknak készült trash-válogatással vesz részt a programban, az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős különleges hangulata miatt inkább az idősebb korosztálynak szól, ahogy Jankovics Marcell monumentális mozifilmje, Az ember tragédiája is.


Immár 20 éve annak, hogy megjelent magyarul J.K. Rowling regényfolyamának első része, a Harry Potter és a bölcsek köve. Ennek alkalmából nagyszabású születésnapi bulit szervez az Animus Kiadó a Harry Potter Hungaryvel közösen, ahol többek közt bemutatják a Harry Potter magazint, beszélgetnek a magazin készítőivel, valamint a könyvek fordítójával, Tóth Tamás Boldizsárral.


A
Kék Ló csapata mostantól minden hónapban elhozza a törzsközönség kedvenc ruháit, zenekarait és DJ-it a tőlük már megszokott, extravagáns hangulatot teremtve. Közös beöltözések a koncertek előtt a ruhakölcsönzőben, ahol ingyenes és fizetős ruhák is lesznek. Minden alkalommal kéklovas underground jazz koncert, majd őrült tánc a villogós rucikban!

November 15-én ismét Budapestre látogat Andy C, a drum & bass első számú DJ-je, aki ezúttal egy 3 órás szettel örvendeztet meg minket. Elkíséri őt Dillinja is, aki saját klasszikus zenéit játssza majd az
Akvárium Klubban.


Rendhagyó teakóstoló workshopra készül a Kamélia Kert az Ételműhely Gasztrostúdióban, ahol a perzsa teák világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A workshop első felében egy alap fekete tea készül majd a gungfu szertartás szerint, ezt követően pedig porcelán szamovárban, hagyományos perzsa módon főzhetnek teát a résztvevők.

Fotó: Furmint Photo

Szombat

3/7

Mitiszol? Fesztivál 2019 / Bálna Budapest


A Mitiszol? Fesztivál, Magyarország és a régió egyedülálló, organikus, biodinamikus és natúr borkóstolója, melyet idén novemberben már kilencedik alkalommal rendeznek meg. A fesztivál idén új helyszínre, a Bálnába költözik, további újdonságként pedig a kiállítók száma is bővül ezzel együtt. A több mint 150-féle bor mellett pálinka, sör és gin is kerül majd a kiállítópultokra, de a szellemiség ezeknél az italoknál is ugyanaz lesz.

November 16-án mutatják be a Poket zsebkönyvek 23. címét, amelyet Cserhalmi György ajánl majd, s mesél róla, hogy mit jelent neki ez a könyv, illetve az 1976-ban bemutatott film, amely a regény filmadaptációja. Elmeséli azt is, milyen volt együtt dolgozni Fábri Zoltánnal, a film forgatókönyvírójával és a rendezőjével, valamint együtt játszani olyan nagy színészeinkkel, mint Őze Lajos, Latinovits Zoltán, Márkus László, Bencze Ferenc és Horváth Sándor.


Öko Család Napot rendeznek november 16-án az Egyszülős Központban, ahol a műanyag- és csomagolásmentes életmódé lesz a főszerep. A vendégek közt lesz Antal Éva, a Vászonzsákos lány és Csigó Zita, a Morzsaparty című könyv szerzője is.


A Krasznahorkai László könyve alapján készült film főhősei mindenfajta hasznos termelésből kikapcsolt mezőgazdasági géptelepen élnek. Számukra már megszűnt minden érték, amihez képest életük értelmét meghatározhatnák; minden feloldódott az időben, az évszakok periodikus változásában lassan már ők maguk is az enyészet részeivé válnak. A mindent megsemmisítő elhagyatottság érzését csak egyetlenegy vágy töri meg, az egyre erősebben jelentkező
menekülés vágya.


A Hello Wood gyermekprogramja novemberben is egy izgalmas hétvégi programmal jelentkezik. A workshop mindig egy adott témát jár körül, ezúttal a kommunikáció és az emberek közötti kapcsolatok lesznek a fókuszban. Formatervezés, grafika, divat/textiltervezés, film, animáció, ékszertervezés és fotó foglalkozásokkal várják a 7-14 éves gyerekeket az óbudai
Zichy-kastélyba.

Vasárnap

4/7

WAMP - Az alkotás öröme / Bálna Budapest


Novemberben is a Bálna Budapest izgalmas épületében várja Magyarország legnagyobb dizájnvására mindazokat, akik nem elégszenek meg a fast fashion által kínált, gyorsan elérhető tömegtermékekkel, hanem a termékek egyedisége és magas minősége mellett fontos nekik a vásárlás élménye is, a tervezőkkel való személyes találkozáson keresztül. Novemberben már kezdődik a hangolódás az adventi készülődésre, így a november 17-i vásár jó alkalom lesz az ötletek begyűjtésére, hogy decemberben ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. A hónap tervezője novemberben a Müskinn!

Huun-Huur-Tu / Fonó Budai Zeneház


A
Huun-Huur-Tu együttes a hagyományos tuvai torokének stílus legismertebb képviselője, azé a különös énektechnikáé, mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. A zenészeket kezdetben zavarta, hogy hallgatóságukat nem a zene, hanem a világ számára addig szinte teljesen ismeretlen különös énektechnikájuk érdekli, hamarosan azonban olyan népszerűek lettek, hogy Frank Zappával, majd a Kronos Quartet-tel, Ry Cooder-rel, a Chieftains-szel és L. Shankarral is dolgoztak együtt.

November 17-én újra visszatér a Lumen Kávézóba a Markett dizájnvásár, ahol ismét számos tehetséges hazai alkotó termékei között válogathatunk, de akár kávézhatunk is velük, hiszen a vásár egy fontos hívószava a közvetlenség.


November 17-én ismét lemezpiac a Dürer Kertben a megszokott felhozatallal, kazettákkal, bakelitekkel, DVD-kkel, CD-kkel és sok más egyébbel, összesen több mint hetven eladótól.


Az Auróra ruhacseréjén mindenki megtalálhatja a számítását, akár túladna megunt, de még jó állapotban lévő ruháin, akár frissítené a gardróbja tartalmát költséghatékony és környezetkímélőmódon.

Hétfő

5/7

Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner  / Müpa


Négyből négy – ez Cécile McLorin Salvant eddig megjelent lemezei közül a Grammy-jelöltek aránya, és négyből három meg is kapta az elismerést. Úgy tűnik, amihez a harmincéves énekesnő nyúl, mind arannyá változik. Sullivan Fortner New Orleans-i zongoristával duóban készítette a legújabb, The Window című dupla korongot, amelyen az ítészek és a közönség szerint is kivételes összhang, rendkívüli hitelesség, lélekemelő zeneiség uralkodik.

November 18-án este indul a TRIP hajó új, hétfő esti party-sorozata Happy Mondays címmel, all stars DJ-válogatottal. A nyitóbulin Anorganik (Deutsch Gábor), DJ Bootsie, Doki (László Viktor), DJ Mango és DJ Palotai lépnek fel, valamint az est szervezője, Doktor Pepper (Pritz Péter), a folytatásban pedig különböző felállásokban váltják majd egymást a hajó Panoráma termében.

Kedd

6/7

Hygge, lagom, sisu - A skandináv boldogság nyomában / K11 Művészeti és Kulturális Központ


A dán hygge művészi szintre emeli a jelen megélését, és a pillanat szépségének felismerését tűzi ki célul. A svéd kultúrában a lagom jelenti azt a kiegyensúlyozott életstílust, mely a „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég” filozófiát követi. A finn sisu egyfajta eltökéltség, merészség vagy belső erő, amely cselekvésre serkent, és birtokában hosszú időn át kitarthatunk egy célunk mellett, még a nehezebb időkben is.
De vajon elegendő lehet mindez egy kiegyensúlyozott élethez? A boldogság csak a skandinávok kiváltsága? És ha nem, akkor mi mit tanulhatunk tőlük? Az előadáson többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

14. Román Filmhét / Uránia Nemzeti Filmszínház


A fiatal román film közel két évtizede élő lelkiismeretünk: élen jár a félmúlt történeteinek feltárásában, hétköznapi élettapasztalataink megfogalmazásában. A Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Román Filmhét, amely az elmúlt 13 évben elhozta Budapestre a román film új hullámának kincseit, ezúttal összegző kiadással jelentkezik, a rendszerváltás 30. évfordulóján.

_title


Az egykori gyereksztár, Baby Jane és húga, Blanche összezártan él egy házban, ahová rajtuk kívül csak a házvezetőnő jár be. Blanche, aki nagy színésznőként elhomályosította Baby Jane sikereit, ám egy baleset óta tolószékben tölti napjait, megadó szelídséggel tűri infantilis testvére egyre gonoszabb tréfáit. Mi a titok, ami összeláncolja őket? Kinek a bűnéért vezekelnek mindketten? A horror-történet regényben, filmen, színpadon egyformán hátborzongató őszinteséggel beszél
az emberi egymásra utaltságról.

Fotó: Várkert Irodalom

Szerda

7/7

ENEMVÉ 2.3 / Várkert Bazár


A Nagy Magyar Versek, vagyis ENEMVÉ a Várkert Irodalom részeként havonta jelentkező irodalmi sorozat idén szeptemberben a második évadát kezdte meg. Minden alkalommal más a szervező gondolat, de minden alkalommal közös, hogy három ismert színművész, és egy népszerű zenész áll színpadra. Ez alkalommal Földes Eszter, Bálint András, Vecsei H. Miklós és Mező Misi érkezik.


Az ENSZ decemberi klímacsúcsa (COP 25) előtt összeülnek az Energiaklub szakértői, hogy arról beszélgessenek, mit várhatunk az eseménytől, hogy egyáltalán mik ezek a COP-ok, mekkora szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben, milyen döntések születnek a hivatalos tárgyalóasztaloknál, és mi az, ami a színfalak mögött zajlik az informatív csatornákon.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak