budapest

szerkesztés

Ha segítenél: pár tipp a jótékonykodásra Budapesten

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 12. 06. 16:07

Nem könnyű a rászorulókat segítő civil szervezetek dolga, de szerencsére az ünnepek közeledtével könnyebb áttörni az emberek ingerküszöbét. Összegyűjtöttük, decemberben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a jótékonykodóknak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Oltalom és Átrium – adománygyűjtő est

1/9

Elsőként itt a legaktuálisabb, ami a mai estére esik. December 6-án 19 órától ismét adománygyűjtő estet szervez az idén 30 éves, hajléktalanellátást, család- és idősellátást végző Oltalom Karitatív Egyesület az Átriumban. A fellépők közt találjuk többek között Fodor Tamást, Fullajtár Andreát, Hegedűs D. Gézát, Hernádi Juditot, Puskás Petit, Spiró Györgyöt, továbbá Nyáry Krisztiánt, aki új könyvéből készít egy külön, ide szóló részletet Jászai Mari szerelmes leveleiből, amit Fullajtár Andrea és Borsányi Dániel olvas fel.

Budapest Bike Maffia – élelmiszeradományok

2/9

A biciklis szervezet nemcsak karácsonykor aktív, hanem egész évben: az önkéntesek minden héten bringára pattannak, és elviszik a többiek elkészített szendvicseket a hajléktalanszállókba és más szociális otthonokba. Az ünnepek közeledtével erőforrásaikat is megsokszorozzák, december 8-án például arra vállalkoznak, hogy egyetlen este alatt négyezer, átmeneti szállón vagy melegedőben éjszakázó hajléktalan embernek adjanak egészséges, kiadós vacsorát. Ezt a projektet élelmiszeradománnyal támogathatjuk: dobozos gyümölcslé, teafilter, gyümölcs (banán, narancs, mandarin, illetve citrom a teához), vitaminos pezsgőtabletta, csoki szerepel a kívánságlistán. A szervezet kéri, hogy ruhát, takarót, egyéb tartós élelmiszer adományokat más időpontra tartogassák az adakozók, például december 8-9-re a Libri Karácsonyi Könyvvásárra a Petőfi Irodalmi Múzeumra, vagy december 10-re a Kis Fecske Presszóba (Mikszáth Kálmán tér 2.).

_title

Heti Betevő – sütemények

3/9

A Heti Betevő szintén egész évben segíti a rászorulókat ételosztásokkal. Az önkéntesek immár a támogató éttermek által megfőzött ételt adagolják és adják át a rászorulóknak, a segíteni vágyók pedig a saját maguk által sütött süteménnyel segíthetik munkájukat. Ezeket két helyszínen gyűjtik vasárnaponként: az új Gólyában az Orczy út 46-48. szám alatt 11:00-12:30 között, valamint a Kisüzemben 11:00-12:00 között.

Illetve Budapest-szerte perselyeket helyeztek el szórakozóhelyeken, éttermekben, bárokban, az alábbi térképen keresgélhetünk, hol:

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ökumenikus segélyszervezet – fordított adventi naptár és gyűjtőpontok

4/9

A szervezet online fordított adventi naptárában mindennap új tematikában nyílik ki egy ablak, amivel más és más tevékenységét támogathatjuk: többek között átmeneti otthonokban élő családokat, az élelmiszersegélyezést, rászoruló gyerekek közösségi programjait vagy személyre szabott karácsonyi ajándékait. A szervezetnek egyébként más módon is adományozhatunk: a nagyobb postákon is helyeztek el gyűjtődobozokat, illetve az Adventi Ünnep a Bazilikánál karácsonyi vásárban is működik adománypontjuk, ahol az adományok leadása mellett szeretet.éhség. termékek vásárlásával is segíthetünk.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Menhely Alapítvány – ruhák

5/9

A Kürt utcai Menhely alapítvány lassan 30 éve segíti a hajléktalan embereket, ők adják ki a Fedél Nélkül magazint is, amivel biztos találkoztunk már Budapest utcáin járva. Ha megvesszük a lapot, a pénz jó helyre megy, hiszen azzal közvetlenül az azt áruló nehéz sorsú ember mindennapi megélhetését támogatjuk, így éljünk bátran a lehetőséggel, főleg télen és az ünnepek közeledtével. Az alapítvány a szokásos anyagi hozzájárulások mellett tárgyi adományokat is fogad karácsony közeledtével: felnőtt méretű meleg kabátokat, kesztyűket, sapkákat, farmereket és cipőket várnak a VII. kerületi Kürt utca 4. szám alatt található központjukba december 18-ig.

Baptista Szeretetszolgálat – cipősdobozok már 16 éve

6/9

A Baptista Szeretetszolgálat ebben az esztendőben immár 16. alkalommal szervezi meg karácsonyi adománygyűjtő akcióját, a Cipősdoboz Akciót. Szerte az országban több mint 300 gyűjtőpontot állítottak fel – a Mikulástrolit is beleértve – , ahová az ajándékkal teli dobozokat várják december 19-ig. A dobozkövető alkalmazásnak hála arra is lehetőség van immár, hogy az adományozók megtudhassák, melyik település, illetve szervezet karácsonyfája alá érkezett meg ajándéka – ez a Cipősdoboz Várban leadott első 5000 csomag esetében lehetséges.

Részletek

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Vöröskereszt – Mikulásgyár és Szaloncukor Angyal

7/9

A Mikulásgyár sokáig a Városliget mellett működött, de idén az adományokat, a tartós élelmiszert (tészta, konzerv, olaj, cukor, só, liszt stb.), tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyvet már a Millenáris Parkba, a Lurdy Házba és a József Attila Színházba várják december 21-ig. Az önkéntesek az adományokat dobozokba szelektálják, amiket a Magyar Vöröskereszt megyei központjába juttatja el a Magyar Posta. A Vöröskereszt külön Szaloncukor Angyal adományvonalat is létrehozott a Lector fordítóirodával közösen a közelgő karácsony alkalmából, aminek célja, hogy a hátrányos helyzetű családok ünnepébe boldogságot csempésszen egy-egy csomag szaloncukorral.

Fotó: Posztós János

Máltai Szeretetszolgálat és MÜPA – hangszobrok világsztárokkal

8/9

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egész évben várja az adományokat, az ünnepek alatt azonban más módon is segíthetjük munkájukat. A Müpa Zászlóterében világsztárok által aláírt huszonhárom hangszobor és egy grandiózus installáció fogadja a látogatókat december 5-től; a zenei motívumokból inspirált hangszobrok a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampánya keretében árverésre kerülnek, és a befolyt összeg pedig a szobrokat készítő, hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely mestereit segíti majd. Licitálni a licit.adomanyozz.hu oldalon lehet.

Ha csak egy kávét innál

9/9

Léteznek helyek, ahol az ember a fogyasztással is tud tenni másokért. A Vöröskereszt charity kávézójában, az Emphaty Caféban a szervezet munkáját segíted, ráadásul itt rendezték meg a MyBudapest Photo Project fotópályázat nyertes fotóinak kiállítását, amelyet hajléktalan alkotók készítettek. Megváltozott munkaképességűek dolgoznak a VIII. kerületi Nem adom fel kávézó-étteremben és a XII. kerületi Hegyvidéki Ízlelőben, így ha oda tervezzük az ebédet, vacsorát vagy a baráti kávézást, sörözést, az ő foglalkoztatásukhoz és önálló boldogulásukhoz járulunk hozzá.

Hasonló tartalmak

Admin mode