gasztró

szerkesztés

Ha nyár, akkor lángos - Itt kaphatók a legjobbak

Szerzők

2014. 07. 30. 17:14

Lángos szezon van, ez nem vitás, s bár a mai napig nem tudjuk, miért pont a nyári hőségben kívánjuk leginkább ezt a könnyűnek éppen nem mondható, olajban sült kelt tésztából készült lepényt, de egy biztos: a jó lángost mindenki szereti, fogyókúra ide vagy oda. Legyen ropogós, közben puha és omlós, s az sem mindegy, mivel van megpakolva. Felkerekedtünk és megnéztünk nektek, hogy hol kaphatóak a legjobb lángosok Budapesten: feltérképeztük a belvárost, végigjártuk a piacokat, nézelődtünk Budán a külsőbb kerületekben, sőt még éttermi lángosos fogást is találtunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Lángos Budán

1/4

A hűvösvölgyi lángosos

A hűvösvölgyi lángosos fogalom, a környéken lakók kedvence emberemlékezet óta. Ötven éve üzemel a büfé, jelenlegi tulajdonosa, Ferenc tíz éve süti itt minden nap a balatoni büféket megszégyenítő, forró, ropogós lángosát. A választék nincs túlcifrázva, van sima (250 Ft), sajtos (350 Ft), tejfölös (380 Ft) és sajtos-tejfölös (400 Ft) verzió. Sok törzsvendég van, környékbeliek, nyugdíjasok, diákok, munkások, de akad, aki azért villamosozik ki Hűvösvölgybe, hogy itt ehessen egy ropogós, friss lángost. Ha beköszönt a jó idő, akkor szép számmal megjelennek a kirándulók is a környéken, akik a túrát úgy időzítik, hogy az ebédet vagy az uzsonnát már itt fogyasszák el, lángos formájában. „Mindig van néhány kedves szavam a vendégekhez, nagyon szeretek velük beszélgetni, ezért is járnak hozzám vissza sokan, na jó meg azért a kaja is jó” – avatott be minket Ferenc a kulisszatitkaiba. Minden nap nyitva vannak egész évben.

Cím: Hűvösvölgyi út – Szipka utca sarok (a hűvösvölgyi végállomás közelében)
Nyitva tartás: Minden nap 10-18 óráig
Elérhetőség: +36 30 286 0119

Ajánljuk még:

Dunaparti megálló
Flórián téri lángosos
Lángos szaküzlet
Lángosmágus

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Retro Lángos

2/4

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Több Infó

Címkék

Retró büfé

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő lángosozó méltán a budapestiek egyik kedvence. Egész nap nyitva vannak, hétköznap hajnal kettőig, szombaton meg egészen reggel hatig, ilyenkor a belvárosi partiarcok zarándokhelyévé változik a büfé. Széles választék és méretes adagok jellemzik a retró büfét, a sima lángos 280 forint, a sajtos tejfölös 480 forint, de egyebek mellet van például magyaros, bajor, vagy bolognai lángos is. Nagyon népszerűek a töltött lángosok, a repertoár elég széles, nem sajnálják a feltéteket az biztos: sonka, sajt, tejföl, virsli, bacon, kolbász, hagyma, káposzta mindenféle kombinációban és mennyiségben, de a legdurvább az „atomtámadás” névre hallgató darab, van benne háromféle erős paprika, sonka, sajt, kolbász, lila hagyma mindez 790 forintért.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Fény utcai piac

3/4

1024 Budapest, Lövőház utca 12.

Több Infó

Címkék

Fény utcai piac – Lángos Land

A Lángos Land még csak négy hónapja nyitott a Fény utcai piacon, ennek ellenére máris méltó versenytársa lett a piacon lévő másik két lángossütőnek. A pultban egy fiatal srác, Géza meséli el nekünk, hogy az ő szülei már a régi piacon is lángosozót üzemeltettek. 1985-től tíz éven át volt legendás szülei lángosozója a régi Fény utcai piac bejáratával szemben. Az idősebbek még ma is emlékeznek rá, és emlegetik azt a lángost, sőt olyan is volt, aki Pesterzsébetről jött el egészen idáig, mert itt a legfinomabb a lángos. A recept titkos, Géza azt mondja a jó lángos titka a szakértelem, a tudás generációról generációra száll, annyit elárult, hogy náluk pálmazsírban sül a lángos. Lángosuk méretes, nem sápadt, a közepén is van anyag, és a ropogósság is megfelelő. Van, hogy napi 300-400 lángost is eladnak, a választék széles, egy sima lángos 250 Ft, a sajtos-tejfölös 450, de van krumplis vagy káposztás verzió, és különféle töltött lángosok is.

Cím: Budapest Fény utcai piac, 3. emelet A

Ajánljuk még:

Lángosos a Bosnyák téri piacon
Lehel piaci lángosos (földszinten, középen)
Kispesti piaci lángosos
Lángosos a Garay téri piacon
Belvárosi piaci lángosos bódé

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mezzo Music Restaurant

4/4

1122 Budapest, Maros utca 28.

Címkék

Mezzo Music Restaurant

Tudjuk, hogy a lángos nem kifejezetten éttermi műfaj, de mi azért mégis kerestünk nektek olyan verziót, amiben igazi kelesztett, frissen sült lángost tálalnak, egy kicsit másként, mint a büfékben. A budai Mezzo étteremben találtunk egy izgalmasnak tűnő lángosos fogást: mustáros-csípős szűzérmék tejfölös lángoson (2900 Ft). Elég masszív adag érkezett, a tányéron toronyként volt felhalmozva a két kis kerek és vastag lángos tetejükön a mustáros csípős szűzérmékkel. A lángosokat jó sok tejföllel „fixálták”. Az étterem séfjétől megtudtuk, hogy az alap lángos receptet egy kis tejföllel bolondítják meg, a szűzérmék pedig mustáros, hagymás, fokhagymás csípős paprikás pácban pihennek a sütés előtt. A husi omlós, a lángosból nem sajnálták az anyagot, a paprika és a mustár pikáns ízt ad az ételnek. Jól jön hozzá a tejföl, s aki ezt megeszi, utána ne számítson sok aktivitásra aznap. A Mezzoban egyébként igyekeznek olyan ételeket készíteni, amik visszahozzák a vendégeknek a nagyi-féle ízeket, a házi lángos is jó példa erre.

Hasonló tartalmak

Admin mode