budapest

Ha menni kell, akkor menni kell - a nagy nyilvános WC-teszt

Szerzők

  • Dezse Balázs

2015. 05. 29. 2:00

A legalapvetőbb szükségleteink a Maslow-piramis legalján találhatóak, ergo annak ellenére, hogy ezek a legprimitívebbek, ők az elsődlegesek is. Jól tudjuk, hogy milyen az, amikor a szabadban fröccsözgetős időszakban az elfogyasztott folyadék miatt ránk tör a szükség. Sajnos Budapest nem arról híres, hogy minden sarkon nyilvános mosdókat találunk, de azért van elég ahhoz, hogy ne kelljen feltétlenül egy kapualjban, egy bokorban, vagy egy sarokban terpesztenünk. Bármennyire is furcsán hangzik, összegyűjtöttük (és teszteltük) a népszerű ivós helyek közelében fellelhető nyilvános WC-ket.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Erzsébet tér

1/16

1051 Budapest, Erzsébet tér

Több infó

Címkék

Rendhagyó expedíciónkat a város azon a pontján kezdjük, amelyet a leggyakrabban használnak szabadtéri iszogatásra a fiatalok. Itt a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó szükséglettel rendelkező emberek száma. A probléma epikus magasságokat súrol, aminek gyakran a környék növényzete látja kárát. Az Akváriumba lemenni gyakran a koncertek miatt lehetetlen, illetve ott fogyasztás nélkül etikátlan is, tehát a megoldást a Fröccsterasz melletti nyilvános mosdó jelentheti, ahova egy lépcsőn át vezet az út. Itt 200 Ft-ot kell fizetnünk egy ürítésért, ami arra ösztönzi az embereket, hogy tényleg csak akkor menjenek el, amikor nagyon kell, de még így is elég durva sorok tudnak feltorlódni egy forgalmasabb estén. Ennek eredményeként pedig nem ritka az, hogy a férfimosdó fülkéiből lányok jönnek ki. Ez persze nem a legfurcsább jelenség, errefelé szinte bármi megtörténhet.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Szent István-bazilika

2/16

1051 Budapest, Szent István tér 1.

Több infó

Címkék

Pár sarokkal arrébb is egy populáris gyülekezőpontba botlunk, ami történetesen a Bazilika lépcsője. Sokan választják ezt, illetve a közeli padokat iszogatásra, és bármennyire is felhőtlen az este, könyörtelenül elfog jönni az idő, amikor tényleg menni kell. A Bazilika oldala (szentségtörés), és a szökőkút (gáz) helyett ajánljuk a Bazilika melletti, a Posta sarkán található kabint, amely belül nyilvános WC-t rejt. Ide 180 Ft-ért juthatunk be, amit nem egy WC-s néninek adunk, hanem bedobjuk az automatába. Először azt hittük, hogy zuhanyzó is van bent, de nincs, viszont egyszerre két ember is kényelmesen elfér, mely lehetőséggel úgy láttuk elég sokan élnek. A karbantartásáról a Fővárosi Csatornázási művek (a továbbiakban FCSM) gondoskodik. A futurisztikus egység koedukált.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Városháza park

3/16

Címkék

Egy másik környékbeli helyszín a Városháza tér, amely a Madách téren lazuló helyiekkel már komoly erővel képviseli a szükségletekkel rendelkezők táborát. Az itt található nyilvános mosdó szintén nagy kincsnek számít. Az egység hozza az elvárt szintet: remekül felszerelt és tiszta, az viszont vicces, hogy a női és a férfi szekció tulajdonképpen egy helyiség, két külön lejárattal és egy WC-s nénivel elválasztva. Az átlátás ennek okán zavartalan, tehát mossuk meg a kezünket mindenképpen, nehogy lebukjunk. A használat ára 180 Ft, a hátránya pedig az, hogy csak reggel 6-tól este 10-ig van nyitva. Aki később is az utcán akar mulatni, annak más alternatívát kell találnia, ami sajnos a legtöbb esetben valóban arról szól, hogy “szólít a természet”.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szabadság tér

4/16

1054 Budapest, Szabadság tér

Több infó

Címkék

A Szabadság tér pezsgő szociális életét nem kell bemutatni senkinek. Az itteni vircsaft bizony nyilvános illemhelyet követel. És van is a tér közepén található Hütte Café mögött egy lépcső alján található egység, amelynek működése szorosan összefügg a kávézó nyitva tartásával, hiszen a fogyasztás mellé kapható zsetonokkal működik a beengedés (ami a legrosszabb, hogy itt 2 deci víz is 450 Ft), amiket szerencsére lehet kapni 200 Ft-os áron a pultnál. A rendszer egyébként kijátszható: ha még robbanásveszély nem fenyeget, akkor meg lehet esetleg várni, hogy valaki be, vagy kijöjjön, ekkor ugyanis kinyílik az ajtó és be lehet surranni. Mivel nincsenek felügyelő szervek, ezért senki nem is kommentálja a trükközést.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Nyugati pályaudvar

5/16

1062 Budapest, Teréz körút 55.

Több infó

Címkék

A Nyugati Pályaudvar környéke is szignifikáns átjáróház. Errefelé a nap 24 órájában megfordulnak azok, akiknek ki kell menniük, de nem feltétlenül van idejük átvergődni magukat a Westend folyosóin. Az itteni két nyilvános mosdót azoknak javasoljuk, akik az előbb említett kategóriába tartoznak, viszont nem riadnak vissza a szaglást és látást próbára tévő kalandoktól.

Az egyik egység az aluljáró kocsmája mellett, annak kiegészítő szolgáltatásaként működik. Itt elég nagy a szigor, fotózni sem volt sajnos lehetőségünk, ami főleg annak tudható be, hogy sok helyi mendemonda kering a mosdó egyéb nem rendeltetésszerű használatát illetően. Hogy mik történnek itt, azt mindenki próbálja meg elképzelni.

A másik WC-vel (az aluljáró Westend felőli oldalán) kapcsolatban ugyan semmilyen városi legendát nem hallottunk, azt viszont fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy itt egy festménnyel(!) szeretnék a hangulatot meghittebbé tenni. Sikeresen.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Dózsa György út - Damjanich sarok

6/16

Címkék

Erre a környékre egészen véletlenül vetődtünk el, de örülünk, hogy így alakult. Az itteni egység azért érdekes, mert egy családi vállalkozás keretein belül működik, zuhanyzóval, pelenkázóval és nem mindennapi dizájnnal. A mosdó inkább hasonlít egy óvodára, mint egy nyilvános mellékhelyiségre, éppen ezért bátran kijelenthetjük, hogy nekünk ez volt a kedvencünk. A rózsaszín WC-papír tartó, a virágok és a delfines képek ellenére azonban állítólag annyira nem dübörög a biznisz, mert errefelé nem járnak valami sokan. A használat ára 200 Ft.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Batthyány tér

7/16

Címkék

Nincs is annál jobb, mint kiülni a Batthyány téren a fal tetejére, és egy sör mellett bámulni a Parlamentet. A nagy pillanat viszont a legkeményebb fazonoknál is eljön. De nem kell pánikba esni, szerencsére a HÉV és a metró között egy kisbolt mellett van egy forgóajtóval felszerelt vizelde, amely első ránézésre azt az érzést kelti, hogy durvábban be van biztosítva, mint a Pentagon. Mint kiderült, van is miért: a hely Buddha-szoborral és zuhanyzóval is fel van szerelve, sőt törülközőt is kölcsönözhetünk, ha tisztálkodásra kerül sor. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy 820 Ft-ba kerül 15 perc, plusz 150 Ft a türcsi, ami még barátok között is soknak számít, így ezt nem is próbáltuk ki. Hallottunk viszont egy nagyon szórakoztató történetet arról, hogy régen volt óvszer- és fogkefe-automata, de az üzemeltetők összevesztek, ezért az óvszeres fél kivonult a piacról. Fogkefe viszont még mindig van. Külön szimpatikus itt, hogy növényeket is telepítettek.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Margitsziget

8/16

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

A margitszigeti WC-ről, ha begörcsölünk sem tudunk elmondani semmilyen különlegességet, viszont nem hagyhatjuk ki a listánkból, mert itt a rengeteg ember miatt nagy szükség van erre a szolgáltatásra. A szigeti egységek mindegyike a FCSM fennhatósága alá tartozik, és így minden elvárt feltételnek megfelel: tiszta, jól karbantartott, és a betonra rajzolt nyilak miatt nagyon könnyű megtalálni. Itt egyébként több mosdó is üzemel, az egyik például úgy néz ki kívülről, mint egy vadregényes vadászház. Ha nem egy mosdóról lenne szó, azt mondanánk, hogy ezt ajánljuk. Az ár egységesen 150 Ft.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Clark Ádám tér

9/16

1013 Budapest, Clark Ádám tér

Több infó

Címkék

A Clark Ádám téri mosdót főleg a Várlátogatásban megfáradt turisták látogatják, és vélhetőleg emiatt ez az egyik legtisztább ilyen intézmény. Megtudtuk, hogy naponta 5x is fertőtlenítenek mindent, és hogy kamerás rendszerrel figyelik meg folyamatosan a helyet, annak érdekében, hogy semmi erkölcstelen ne történhessen. Egyébként a felszereltség is eléggé rendben van: vannak szenzoros csapok, vízöblítés nélküli piszoár és babapelenkázó. Mivel a FCSM hatáskörébe tartozik ez is, ezért a megszokott 150 Ft-ot kérik el a használatért. Fontos még megemlíteni, hogy itt van az egyik legkedvesebb személyzet.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Örs vezér tere

10/16

Címkék

Ha mondjuk a XVI. kerületből jövőnk és a legrosszabbkor jön ránk, aminek nem kellene, akkor az Örsön, a metró felöli oldalon találhatjuk meg meg a nyilvános WC-t, ahol nem csak a kis és nagy dolgokat végezhetjük el, de megvehetjük a legszükségesebb dolgokat is, úgymint parfüm, tisztasági betét, zsebkendő, törlőkendő, óvszer…stb. A szolgáltatás viszont csak 7-21 óra között üzemel, tehát aki az IKEA előtt szeretne esti borozást szervezni, az ne számoljon vele. Cserébe viszont extraként kerekesszék-lift is van a lépcső mellett, ami sajnos egyébként nem túl gyakori a nyilvános mosdók esetében. Egy pisi itt 150 Ft-ba kerül.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Klauzál tér

11/16

A Klauzál tér mellett egy nagyon furcsa vizes egység található, amelynek a nyitvatartási ideje igencsak szeszélyes, de azért csúcsidőben el lehet kapni a szerencsés pillanatot. Ha épp működik a mosdó, akkor azt onnan lehet tudni, hogy a WC-s néni általában a barátaival dohányzik a lépcsőn. A rőzseszedőkből, közteresekből, kutyasétáltató nyugdíjasokból összeverődő galeri viszont nagyon kedves, mindig van egy-két jó történetük a bulinegyedből idetévedt fiatalokról, akiknek már nem engedik, hogy pohárral, vagy üveggel menjenek be, mondván, az balesetveszélyes. A WC egyébként itt nagyon fontos, mivel egy időben hatalmas probléma volt a játszótér hasonló célokra való felhasználása, a helyzet pedig így jelentősen javult.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Március 15. tér

12/16

1056 Budapest, Március 15. tér

Több infó

Címkék

A Március 15. tér az egyik legjobb borozgatós-beszélgetős hely a városban. Vannak szép új padok, a tér tiszta, jól megközelíthető, és esténként a kilátás is utánozhatatlan. Egy nagy gyermekbetegsége viszont van a helynek: nincs WC. Nem nyugodtunk bele, hogy ez a helyzet, és nekivágtunk, hogy keressünk egyet, de azt a tanácsot kaptuk, hogy menjünk be a közeli étterembe, ha ránk jött épp a szükség. Ez a felújítás előtt egyébként nem így volt, akkor nem kellett elmenni a Petőfi térig egy WC-ért, most viszont sajnos ez a helyzet. Sokak amúgy itt a híd alatti parkolóra esküsznek.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Móricz Zsigmond körtér

13/16

1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér

Több infó

Címkék

A Móricz Zsigmond körtéri aluljáróból az egykori felújítást követően eltűntek az utcazenészek és a punkok, lett viszont egy szuper nyilvános mosdó, ahol meglepően nagy a forgalom. Nekünk legalább 6 percet kellett sorban állni délután 2-kor, de megérte. Különleges extra szolgáltatások nincsenek, viszont a kockás csempe sokkal jobban bejött, mint a szokásos kórház-fehér hangulat. Mivel ezt is a FCSM üzemelteti, ezért eléggé adnak a tisztaságra és a megfelelő körülményekre, az itt dolgozók pedig rendkívüli buzgalommal végzik a munkájukat.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Margit híd

14/16

Budapest, Margit híd

Több infó

Címkék

A Margit híd budai oldalán a HÉV és a villamos között félúton találjuk. Sajnos ide nem tudtunk bemenni, mert karbantartás miatt ideiglenes szünetel, viszont azt hallottuk róla, hogy ez az egyik legszebb a városban. A hidaknál egyébként gyakran találunk mosdót, a város legforgalmasabbika például az Árpád hídnál található, ezt viszont most kihagytuk a listából, mert arra ritkán ülünk ki rozézni.

Fotó: We Love Budapest

Hősök tere

15/16

1146 Budapest, Hősök tere

Több infó

A Hősök terei nyilvános mosdó a turisták miatt eléggé fel lett turbózva. A zuhanyzóval és pelenkázóval felszerelt helyiség egy párizsi metróra hajazó beengedőkapuval van felszerelve. Emellett pedig kávégép, csokiautomata és üdítő is van bent, amit mi személy szerint nem tartunk különösebben indokoltnak, de inkább legyen és ne kelljen, mint hogy kelljen de nincs.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Astoria

16/16

Az Astorián mindig is volt nyilvános mosdó, viszont a működése évekig szünetelt. Most viszont megnyílt a FCSM felügyelete alatt, és nagyon hasonlít a Városháza park mellett található tesójára. És a nagy baj vele is éppen ugyanaz, mint egy metrómegállóval arrébb, sajnos csak olyanok tudják használni, akiknél nincs babakocsi, akik nem mozgássérültek, és akik bírják a lépcsőzést. Ellenben remek a lokáció, ugyanis pont félúton van a és között, így a kocsmatúrák alkalmával igencsak hasznos lehet a jövőben. Egészen 22:00-ig, mert akkor sajnos bezár.

Hasonló tartalmak