gasztró

Generációkon át – vendéglátóhely-ajánló, nem csak 20 éveseknek

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 07. 26. 18:34

Öregfiús sörözés, 50 éves érettségi találkozó, nagy baráti vacsora – érthető, hogy a nem Y vagy Z generáció tagjai nem a legújabb koktélbárt, ázsiai fúziós éttermet keresik helyszínnek. Nekik segítünk most kicsit, olyan kiskocsmákkal, kávézókkal, éttermekkel, amelyek már bizonyítottak, s, ha nem is mindegyik követi a trendeket, divatot, valamiért közönségkedvencek. Patinájuk, sok történetük, tapasztalatuk miatt. Három kategóriát emeltünk ki, ám mindegyikhez ajánlunk egy új, de minden generációnak befogadható helyet.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kiskocsmák, sörözők

1/3

Címkék

Hrabal Söröző


A világon rengeteg söröző viseli a legbohémabb cseh író nevét: nekünk is van egy Hrabalunk, a Rákóczi úton, ahol minden este koccintásoktól hangosak a boxok.

Castro Bistro


Barátságos hangulata, központi lokációja miatt szinte minden korosztály körében népszerű a Castro.

Ferdinánd Monarchia Cseh Serház


A Szív utcában találjuk a "Ferdi"-t, ahol a jó árú cseh sörök mellett nincs hiány hermelínből, knédliből és csülökből sem.


Cseh Tamás és Bereményi Géza egyik kedvenc közös találkozóhelye volt a vízivárosi Isolabella. A nagy dalnok relikviái díszítik a falakat, és sokszor dalai is felcsendülnek itt.


A Fő utcában a Lánchíd is klasszikus hely, holott jelenlegi formájában csak 1998 óta létezik. Első randikba és házassági évfordulókba is belefuthatunk itt.


25 éve szolgálja a Frankel Leó utca környékét a Gusto. Sokan szeretik bécsi kávézókat idéző atmoszférája és olaszos, házias konyhája miatt is.


Bár újkeletű hely a VIII. kerület Cintányérosa, szelleme a régi időket idézi, és vendégei életkora is széles spektrumon mozog. Élő zenés estéin a legmegkapóbb.


Egyetemisták és öregfiúk is sokat ücsörögnek a Grinzingiben. Itt tudják, mi az a Krúdy fröccs, és nyomott árú sörök és borok fölött válthatjuk meg a világot.


Szintén az V. kerület szülöttje az Ibolya Presszó, akárcsak a Grinyó. Retró bútorok, mosolygós kiszolgálás jellemzi, és kis terasz is tartozik hozzá.


Már a '60-as években is jegyezték a Marost, hangulatos kertjével. A budai legenda szintén a retró vonalon mozog, s még saját sört is árul. Évtizedeken keresztül kedvelt találkozóhely volt, s ez most sincs másként.


A STEX-ház története akár fiktív, akár nem, maga a hely szintén régóta fogadja vendégeit, szinte mindig telt házzal. Játékos és hangos, de elvonulásra is van lehetőségünk.


Sokaknak összeszorul a szíve, ha belépnek a Bambiba, ami Budapest egyik fénykorát idézi. A piros műbőr ülőkék, a csipkefüggönyök és az egész bája hívogató lehet mindazoknak is , akiknek hiányzik ez a miliő.

+1: A KEG Sörművház hiába új sörözőpont a városban, közérthető és nem szakbarbár, kedves és mégis profi hely. Bármely korosztály jól érezheti magát náluk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kávézók, cukrászdák

2/3

Címkék

Centrál Kávéház


1887 óta beszélhetünk Centrál Kávéházról. Szerencsére a patinás hely egyúttal tiszteleg a hagyományok előtt és tekint a modern megoldások irányába.

Gerlóczy Kávéház


Az V. kerület "kis Párizsa" a Gerlóczy és környéke, ami hiába olyan, mintha legalább egy évszázada fogadná vendégeit, csupán 2004 óta jegyezzük és szeretjük.

New York Kávéház


Nem úgy a New York, melyhez megannyi legenda fűződik. Az ominózus kulcsos sztori csak szóbeszéd, ám a kávéház újra fényesen ragyog, élő zenés aláfestésben szürcsölhetjük a melange-ot.


1870-re nyúlik vissza az Auguszt cukrászdinasztia története. Három üzlettel vannak jelen a fővárosban, melyek közül mindegyik a boldog békeidőket idézi. Az E80, az isler és a sós aprósütemények is finomak.


Nem volt egyszerű élete a Rákóczi úti Hauernak, ám 2017 augusztusától újra járhatunk hozzájuk süteményezni. Fénykorát a '20-as '30-as években élte, ám a legendát igyekeznek feléleszteni.


A Bálintot ismerni kell, hogy célirányosan oda igyekezzünk. Az eldugott pasaréti kávézó egy időkapu: ne keressünk benne semmi mait. Filmklubok, könyvklubok, hosszú beszélgetések ideális helye.


A Daubner. Talán ennyit is elég lenne leírni, hogy beinduljanak a pavlovi reflexek. A Szépvölgyi út barátságtalan cukrászdája még mindig a város legendája, gouda sajtos pogijai és parfé tortái verhetetlenek.


Az Andrássy Művésze is sokaknál becsípődés. Egyrészt a sugárúti fekvése, másrészt századfordulós hangulatfoszlányai miatt. Egy Sacher és egy presszó társaságában a teraszon is érdemes időzni.


A Bartók Béla út egyik legkedveltebb helye a Hadik, ahol ha becsukjuk a szemünket és jól figyelünk, még hallhatjuk Karinthy vagy Kosztolányi eszmecseréit is. A körítés modernebb, az irodalmi-művészeti vonal azonban megmaradt, tovább él.


Belépéskor gondolhatnánk, hogy a Zsivágó is a múltból maradt meg nekünk antik bútoraival, szőnyegeivel, miliőjével. Az oroszos romantikát azonban a modern idők hozták a Paulay Ede utcába. Bájos és marasztaló.


A XVIII. kerületben, az egykori Cséry-birtok területén találjuk a Zilát, melynek épületét sokáig hadi célokra használták. A '80-as években vásárolta meg Zila László cukrászmester. Azóta kultikus külvárosi hely, pazar süteményválasztékkal.


Nyáry Krisztián menedzseli a Magvető irodalmi kávézóját, mely ötvözi a modern kávékultúrát, az olvasás szeretetét és a szociális találkozóhelyet. Egy nyugalmas kis pont a bulinegyedben, minden korosztálynak.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Éttermek, vendéglők, bisztrók

3/3

Címkék

Torockó Vendéglő


A kőbányai, hagyományos, magyaros kisvendéglő 1906 óra üzemel, jelenlegi formájában pedig 1985 óta. A Torockó családi ebédek, baráti összejövetelek specialistája, szép kerttel, hagyományos ízekkel.

Kiskakukk Étterem


Karakteres neonlogója uralja a Pozsonyi út azon szakaszát, ahol a Kiskakukkot találjuk. Egy tatárra, hortobágyira vagy libacombra is érdemes betérni a hangulatos újlipótvárosi helyre.

Szép Ilona Étterem


Igazi legenda, budai családi összejövetelek kedves helyszíne a Szép Ilona. Pár éve kibővítették, még elegánsabbá varázsolták. Sokan járnak hozzájuk a halászléért vagy a hangulatos kerthelyiségért is.


110 éves, békebeli hely, mely épp annyira igyekszik lépést tartani a trendekkel, hogy ne boruljon fel az egyensúlya. Rendezvények kedvelt helyszíne az Árnyas, értő, udvarias személyzettel. Kerthelyisége is kellemes.


1899-ben nyitotta meg először kapuját a Kéhli Vendéglő, a kor hangulatos, bohém, vidékies Óbudáján. Krúdy Gyula imádta, sokat áradozott velős csontjukról, de pofapörköltért is érdemes ide érkezni. Nosztalgikus minden falat.


A belga sörök mellé bisztrókonyha társul, mókás elnevezésekkel, mint például az "alusapkás tudósok" vagy a "savankás a zélet". Igazi "öregfiús" hely, boxokkal, sokféle palackos sörrel és jó néhánnyal a csapon.


A legendás Gundelről mindenkinek van egy története, még akkor is, ha nem is járt ott, csak vágyakozott a Zsolnay és Herendi porcelánok és elegáns pincérek közé. Nívós és patinás.


A Rosenstein család Mosonyi utcai vendéglője igazi aduász: sokat látott gasztroőrültek és csak egy tisztességes, ízes, nyugodt vacsorára vágyók is megtalálják a számításaikat Tibi bácsiéknál. Tuti tipp, minden alkalomra.


Németvölgyben találjuk a családias vendéglőt, mely már a '30-as években is vendéglátóegységként funkcionált. Aki régóta keresi a rántott borjúlábat, a Makk Hetesben megtalálja, tartárral, petrezselymes burgonyával.


Régóta helyi kedvenc a Hold utca egykori sörözője, ami mára kisvendéglővé finomodott. A Tüköryben nyomott árakon lakhatunk jól akár frissensültekkel, akár egytálételekkel is.


A VIII. kerület új, mégis hagyományőrző, régimódi, de mégis haladó helye az Arany Tacskó, ahol minden nap kérhetünk lecsót, ám az aznapi kedv határozza meg, hogy mi lesz a többi készülő étel. Tacskóval ráadásul kedvezmény jár.


Kedvenc budai kerthelyiségek között gyakran említik a Náncsi Nénit, mely elhozza számunkra a tanyavilágot és a vidéki egyszerűséget, úgy, hogy közben zöldövezetben kanalazzuk be a magyaros fogásokat.


Külvárosi, családi favorit a lőrinci Kakas, amit gyakran érettségi találkozók, ballagás utáni ebédek, szülinapok töltenek meg. Miliője barátságos és otthonos, gasztronómiája pedig haladó.


Külön anyagot is szenteltünk már a Klauzál tér Kádárjának, mely etetett már megannyi hírességet, ápolt sok barátságot és siratott távozó barátokat.


1877 óta beszélhetünk Kárpátiáról, a Ferenciek terén. Belső tere fejedelmi és tekintélyt parancsoló, ételei a magyar gasztronómiát járják körül. Minden este cigányzenével szórakoztatják a vendégeket, ami szintén a régi idők hagyatéka.


A múlt század kávéházainak eleganciáját és mégis megmagyarázhatatlan lazaságát igyekszik megidézni a Nádor utca Börzéje. Szívélyes vendéglátás, kifogástalan ételek jellemzik, belső tere pedig csalogat mindenkit, akinek van szépérzéke.

Hasonló tartalmak