gasztró

szerkesztés

Szüleink budai törzshelyei, ahova valószínűleg a gyerekeink is fognak járni

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 09. 01. 15:30

Szüleink, nagyszüleink korosztályának is megvoltak a törzshelyei, és ezek közül számos a mi szocializációnkban is komoly szerepet játszott, majd ahogy telt az idő, a mi törzshelyeinkké is váltak. Nézzünk pár olyan vendéglőt, sörözőt vagy más – mára valóban ikonikus – találkozópontot, aminek sikerült kiállnia az idők próbáját, és talán még a gyerekeink is visszatérő vendégeik lesznek.

Fotó: Makk VII Vendéglő - Facebook

Makk VII Vendéglő

1/7

1124 Budapest, Kiss János altábornagy utca 59.

Címkék

Az 1945 előtt Fery Oszkár, ma Kiss János altábornagy utcai, 1927 után épült lakóházban már a 30-as évektől étterem üzemelt, „Fekete Sándor vendéglős Németvölgyi sörözője” néven. Ezt követően ide költözött át a Németvölgyi út 57-ből a „Makk Hetes” étterem, ami hamar a Hegyvidék, azon belül pedig a nyugodt és családias Németvölgy egyik legkedveltebb helyévé vált. Klasszikus, piros kockás terítős asztalokkal és kerttel rendelkező családi vendéglő, ami úgy is tudott haladni a korral, hogy jó minőségben olyan közkedvelt magyaros fogásokat kínál, mint a Jókai-bableves, a vadas marhaszeletek szalvétagombóccal vagy a rántott borjúláb. 

Fotó: Ezüstponty Vendéglő

Ezüst Ponty Vendéglő

2/7

1124 Budapest, Németvölgyi út 96.

Címkék

Az 1876-ban vincellérháznak épült Németvölgyi úti Ezüst Ponty Vendéglő majdnem megtartotta évtizedekkel korábbi jellegét, de a 60-as, 70-es években – amikor a nemrég elhunyt Alberti Béla (alias Gyuri bácsi) vezette – Budapest egyik legfelkapottabb vendéglője volt. Az ő szavaival élve, ez volt az utolsó budai kiskocsma. Nehéz volt helyet kapni, hazalátogatásakor Puskás Öcsi első útja is ide vezetett. Megfordultak itt miniszterek, bankelnökök, színészek és egyéb művészek. A sikerszéria a rendszerváltásig tartott, majd 1996-ban Bach János vendéglős mentette meg az enyészettől, aki újra a környék egyik kedvencévé tette.

Fotó: Presszó Tik-Tak - Facebook

Tik-Tak Presszó

3/7

1126 Budapest, Böszörményi út 17.

Címkék

Bátran kijelenthető, hogy a XX. század közepén alapított Tik-Tak Presszó hosszú ideje a Hegyvidék első számú kocsmája, ami bő hetven éve látja el az enni és főleg inni vágyó vendégeket a „kerület főutcáján”, a Böszörményi úton. Neonfényeivel velünk élő egykori budai presszómiliő, ami úgy egy magyar kocsmaetalon, hogy a hangulatához rengeteget ad maga a közege is. Söröző- és találkozópont, ahol a hely szelleme állandó és örök.

Fotó: Rigó Jancsi Cukrászda - Facebook

Rigó Jancsi Cukrászda

4/7

1126 Budapest, Németvölgyi út 17/A

Címkék

Nagyjából 80 métert kell megtennünk a Böszörményi úton, hogy gyerekkorunk krémeseinek, fagyijainak és sajtos pogijaink emlékét újra felidézzük egy kóstolással. A Rigó Jancsi a főváros egyik legismertebb retró cukrászdája, ahol mindig friss tradicionális süteményekkel várják a vendégeket, és ahova már a nagyszüleink is örömmel jártak. A frissen főzött presszókávé otthonos illata már gyerekkorunkban az agyunkba égett.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Maros kertvendéglő

5/7

1122 Budapest, Maros utca 16.

Címkék

A Maros sörözőbe elsődlegesen a jéghideg csapolt sörért, a házias sertéspöriért, a rántott harcsáért és a jó társaságért ugrottunk be, vagy csak azért, mert éppen arra jártunk. Mindentől elzárt belső kert és olyan rejtett, titkos hangulatot árasztó vendégtér, hogy tényleg megszűnik a külvilág és beszippant a marosos közeg. Az idősebbek is visszajárnak, és a legfiatalabbak is újra meg újra felfedezik maguknak.

Fotó: Avar Presszó És Sörkert - Facebook

Avar Presszó és Sörkert

6/7

1118 Budapest, Avar utca 31.

Címkék

„Helló, szia, szevasz...” – kezdhetnénk bele a retró dumába, és az Avar utcában már vágnák is rá a választ, hogy persze hogy van, ráadásul egy hatalmas retró terasz! Bent csocsó, darts és teljes lelki béke, olyan, mint egy békebeli falusi kocsma a forgalmas fővárosi Hegyalja út zengő forgatagának tőszomszédságában. Az Avar Presszó már hosszú ideje megkerülhetetlen intézmény, és remélhetőleg még sokáig az lesz!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Bambi Eszpresszó

7/7

1027 Budapest, Frankel Leó út 2–4.

Több Infó

Címkék

Bambi nem más, mint maga a konzervált 60-as évek. Igazi budai értelmiségi retró presszó, egész napon át tartó reggelivel, kávékkal, italokkal és abszolút korhű berendezéssel. Valódi időutazás a II. kerületi Frankel Leó úton.

Hasonló tartalmak

Admin mode