gasztró

szerkesztés

Az élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából mutatjuk, hogyan csökkenthető a kidobott étel mennyisége

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 09. 29. 16:26

A NÉBIH kutatása szerint egy átlagos magyar háztartásban évente 65 kiló élelmiszert dobunk ki. Bár a szám lassú csökkenést mutat, ennek a mennyiségnek több mint harmada továbbra is menthető lenne. A szeptember 29-i élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából a Felelős Gasztrohőssel együtt gyűjtöttünk össze szervezeteket, kezdeményezéseket, amelyek segítségével környezet- és pénztárcabarát módon spórolhatunk.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Bevásárlás

1/5

Mielőtt elindulnánk a piacra vagy a közértbe, érdemes néhány szempontot figyelembe venni annak érdekében, hogy ne vásároljuk túl magunkat. Ha szeretnénk, hogy a szokásos akciók, marketingfogások kevésbé hassanak ránk és tartani tudjuk magunkat előre összeírt listánkhoz, érdemes megnézni, hogy hol vásárolunk. Piaclistánk segítségével olyan helyekről szerezhetjük be az élelmiszereket, ahol a marketinggépezetet igazi személyes kontaktus és a prémium termékek helyettesítik. Bár a közösségi gazdaságokhoz való csatlakozásnak nem most van itt az ideje, a Szatyorboltban vagy a Pancsnál mindig vásárolhatunk, így a bevásárlással töltött idő nagy részét a menü megtervezésére fordíthatjuk, ezzel pedig nemcsak új receptek megismerésére nyílik lehetőségünk, de a tudatosabb tervezés miatt kevesebbet is pazarlunk. Ha pedig a felesleges csomagolástól is szabadulnánk, vásároljunk csomagolásmentes boltokban. Ezeket az üzleteket itt gyűjtöttünk össze, de az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt sok bolt bezárt, így érdemes a különböző elérhetőségeken is tájékozódni.

Fotó: Munch

Élelmiszermentés

2/5

Pénzt és időt takaríthatunk meg, ha lejárati dátumhoz közelítő vagy szépséghibás élelmiszereket, vagy akár előre elkészített fogásokat vásárolunk. Erre kiváló lehetőségünk nyílik, ha letöltjük a Munch alkalmazást, ahol menő éttermek, pékségek nap végén megmaradt árujából választhatunk. Ha pedig még finom és fogyasztható, de lejárati dátumhoz közelítő élelmiszerek vásárlásával tennénk az élelmiszerpazarlás ellen és saját pénztárcánkért, akkor nézzünk körül a Kifli.hu-n és a Teveszed.hu Ételmentő menüpontjában.

Fotó: Közös Kávézó - Facebook

Feldolgozás

3/5

Nemcsak praktikus, hanem lelki okai is vannak annak, hogy kevesebbet pazarolunk, ha személyesebb kapcsolatunk van az ételünkkel, magunknak főzünk az alapanyagokból. A maradékmentéshez és a szezonális élelmiszerek feldolgozásához kiváló recepteket találunk a Felelős Gasztrohős oldalán. Ha pedig a hagyományos vendéglátás élményét tapasztalnánk meg, akkor irány a Wekerletelep és a Közös kávézó.

Fotó: Budapest Bike Maffia - Facebook

Igazságosabb elosztás

4/5

Noha ezek a kezdeményezések nem első sorban a kisebb háztartásoknak szólnak, nem árt, ha tudjuk, hogy vannak szervezetek, amelyek bizonyos projektjeik keretében ételt juttatnak el onnan, ahol fölösleg keletkezik, oda, ahol hiány mutatkozik. Az Élelmiszerbank például már 150 áruházból menti a feleslegessé vált, megsemmisítés előtt álló élelmiszert, és juttatja el karitatív intézményeken keresztül közel 250 ezer rászorulónak. Ahogy már megszokhattuk, a Budapest Bike Maffia sem tétlenkedik, ha jó ügyről van szó, Ételmentés projektjük során azt vállalják, hogy nagyobb mennyiségű maradék ételt juttatnak el a rászorulóknak, Vitamin Kommandó és +1 Szendvics programjuk keretében pedig lelkes önkéntesek segítenek abban, hogy a megmaradt ételek a legjobb helyre jussanak.  

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

De mi legyen a maradékkal?

5/5

Jóllehet, az előbb felsorolt megoldásokkal jelentősen csökkenthető a élelmiszer-pazarlás, azért mindig lesz olyan maradék, amit ki kell dobnunk, persze egyáltalán nem mindegy, hova. Környezettudatos megoldás lehet, ha megfelelően szétválogatjuk a hulladékot és komposztálunk. Erre szerencsére akkor is van lehetőségünk, ha kis lakásban élünk, kicsi a háztartásunk vagy nincs saját kertünk, hiszen ma már több helyen is lehetőségünk nyílik közösségi komposztálásra, így nemcsak a lehető legetikusabban szabadulunk meg hulladékunktól, hanem egyenesen segítünk is vele.

Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Receptjeik, kampányaik és tippjeik a lakosságot segítik, de vendéglátóhelyek és cégek számára is kínálnak lehetőségeket, programokat a környezettudatosabb életvitel és fenntarthatóság témájában.

Hasonló tartalmak

Admin mode