gasztró

szabadidő

szerkesztés

4+1 programtipp augusztus 20-ra, ha el akarod kerülni a tömeget, de nem mennél túl messzire

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 08. 19. 14:01

Nem mindenki szereti az augusztus 20-i tumultust Budapest belvárosában, mert nemcsak a fővárosiak lepik el az utcát, hanem szép számmal érkeznek ilyenkor vidékről is – és akkor még a turistákat nem is említettük. Megtelik a város, de annyira, hogy még az erre utaló táblát is ki lehetne tenni a városhatárra. Mit tegyenek azok, akiknek ez nem okoz örömöt, így kerülnék a tömeget, de azért programoznának is, és a városból sem mozdulnának ki? Lenne pár lehetséges megoldási javaslatunk a számukra.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Programozás Pesterzsébeten

1/5

Pesterzsébet szép kis csomagot kínál egész napra, ha úgy jön ki a lépés, hogy erre tervezünk augusztus 20-án. Érkezhetünk ide bármilyen közlekedési eszközzel, ami a városban csak fellelhető: autóval, bringával, BKV-val (busszal vagy HÉV-vel). Nyithatunk mindjárt Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőben, majd a kiadós fürdőzést és napfürdőzést követően végigsétálhatunk a részben a strand mellett húzódó, idén megnyitott Duna sétányon, ahol akár le is ülhetünk egy-egy rövidebb-hosszabb pihenőre a Dunába belógó stégeken.

A Duna sétány után is folytathatjuk az utunkat, és pár lépést követően nem tudjuk elkerülni sem a Halas Guszti árnyas, széles nagy kertjét. Itt pedig jóféle halas estebédet fogyaszthat el az ember – fröccsel, limonádéval vagy sörrel lekísérve azt –, majd ha még maradt benne szufla, akkor a folyóparton mehet még tovább – innen már nem kiépített sétány kíséri az útját, hanem szédítően vadregényes. Egészen Soroksárig és a Molnár-szigetig mehetünk el, és ha még mindig fűt bennünket az ünnepi hangulat, akkor még itt is tehetünk egy kört, mielőtt hazafelé indulunk. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fel a Normafára!

2/5

Pattanjunk fel a gyermekvasútra, és azzal irány a Normafa! Persze mehetünk fogaskerekűvel is, bár akkor egy kicsit többet kell sétálni ahhoz, hogy a csúcsra érjünk. Ugyanakkor a Normafához meg elsősorban mégiscsak azért érkezik az ember, hogy aztán ott sétáljon egy nagyot. Úgyhogy akár az is jó megoldás lehet, ha Zugligetből felligegőzünk a János-hegyre, onnan pedig átsétálunk a Normafához. Bár a Normafa Síházat most épp felújítják, de a szerencsére a régi parkoló helyén megnyitott addig is 3 új és szemrevaló pavilon, ahol street food, rétes meg sok finom ital várja az arra járókat. Na és az sem utolsó szempont a Normafa mellett, hogy ha valaki  tömeget nem bírja, de a tűzijátékot meg igen, az innen is végignézheti – és talán még jobban is jár, mint azok, akik a belvárosban teszik majd ugyanezt. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Egy nap a Dürer kertben

3/5

Amikor a Városliget mellett bezárt a régi Dürer Kert, mindkét szemünk sírt, most viszont, augusztus 20-hoz közeledve, már mindkettő nevet, merthogy Újbudán van az új egység, távol az ünnepi, nyomasztóan sűrű forgatagtól – ráadásul még a vízhez is közel, a Duna partján. Ide is érkezhetünk bármilyen járművel, ám a kerékpár ajánlott elsősorban. Egyfelől a testmozgás miatt – ide kitekerni nem nagy ügy, de még sincs közel, leszámítva azt az esetet, ha Újbudán lakik az ember. Másfelől pedig kényelmi okból, mert mégiscsak azzal a legkevésbé körülményes kijutni. 

A Dürer azért (is) jó, mert egy egész napot eltölthetünk itt, sőt közben még akár arra is szoríthatunk időt, hogy sziesztázzunk egy jót a lombok alatt, a vízparton. Ha enni akarunk és ráadásul többen is vagyunk, bérelhetünk grillsütőt is, süthetünk-főzhetünk mi magunk. Aztán ahogy esteledik, jönnek a DJ-k és/vagy a zenekarok, merthogy a Dürerben van esti buli is, így méltó módon, a központi ünnepségtől és a tömegtől távolmaradók is megünnepelhetik augusztus 20-át. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Repülj a Széll Kálmán tér szárnyán!

4/5

A központi ünnepségek határvonala mentén, de azon túl van a Széll Kálmán tér, ahol egymás mellett jobbnál jobb helyeket találunk (a Nemdebárban és az Easy Art Space-ben például iszogathatunk és bulizhatunk, a 101Bistróban pedig ehetünk egy jót), így a délutáni-esti ünneplés a városnak ezen a részén is megoldható.

De még csak egyhelyben sem kell ülni egész nap, mert a környéken vannak más vonzó alternatívák is. Ott van mindjárt a két Mammut közti szakasz után laza kiülős sétálóutcává változott Lövőház utca számos jobbnál-jobb hellyel. De említhetjük a két nagy parkot, a Millenárist meg a Széllkaput, melyek szintén számos lehetőséggel bírnak, ha pihenésről, evés-ivásról vagy ünneplésről van szó, mint például a Zsiráf Buda. És még mindig nincs vége a lehetőségeknek: a Városmajor sem esik innen túl messze, ahol meg ott a sétálás élménye és a padon ücsörgésé is, és akkor még be sem tértünk a Majorkába vagy az A majomhozba, pedig ezek egyikébe biztos be fogunk, ha már egyszer arra járunk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

+1: Szentendrei kalandozás

5/5

Szentendre egy könnyen megkapható kis ékszerdoboz Budapest mellett: bármi van a fővárosban, ide mindig el lehet menekülni. Augusztus 20-án is tehetünk így, és érkezhetünk bringával, HÉV-vel, na meg autóval is, egyik sem túl hosszú idő. Ráadásul a festői kisvárosban eltölthetjük az egész napot. Ha HÉV-vel megyünk, megnézhetjük a végállomás melletti, nagyon látványos Tömegközlekedési Múzemot, majd irány a part, ahol a szabadstrandon megmártózhatunk a Dunában, meg persze napozhatunk is. De a napfürdőzést megoldhatjuk pár lépésre onnan, a remek és hangulatos, a koraesti órákban még koncertet vagy DJ-szettet is kínáló Kacsakő Bisztrónál is, ahol ezen túl még ehetünk-ihatunk is. 

Persze Szentendre is ünnepel, de azért lényegesen kisebb tömeggel felvértezve, mint a főváros. A több helyszínen zajló programegyüttes már délelőtt 11-kor elkezdődik, és bármikor be lehet csatlakozni. Lesznek táncbemutatók, játszóház, meseszínház meg koncertek is. Külön ajánljuk a Duna korzón a Dunaparti Művelődési Ház hangulatos kertjét meg az ott lévő Barlang nevű kocsmát, ahol általában koncerteket és filmvetítéseket is tartanak, és ahol augusztus 20-án az István, a király lesz műsoron. 

Hasonló tartalmak

Admin mode